Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

ANALİZ:  Fed faiz artırımlarını bitirdi mi?

Faiz artışlarının sonuna gelmiş olabiliriz, ama yeni faiz artışları mümkün olabilir. FED’in dün akşam verdiği iki sinyal. 2022 başından bu…

ANALİZ:  Fed faiz artırımlarını bitirdi mi?

Faiz artışlarının sonuna gelmiş olabiliriz, ama yeni faiz artışları mümkün olabilir. FED’in dün akşam verdiği iki sinyal.

2022 başından bu yana 10 adımda 500 baz puanlık artış yapıldı. Para politikası komitesinin üyelerinin konsensüsü 5,1% faiz seviyesine işaret ediyordu. Dünkü artışla buraya gelinmiş oldu. 2007 yılından bu yana en yüksek faiz seviyesinde bulunuyor.

– FED, tempolu faiz artışı sürecinin sonlanmasına dair sinyal verdi. Karar metninde buna yönelik değişiklik yapıldı.

– Bundan sondan sonrası için banka, makro verilere bakmayı sürdüreceğini, duruma göre hareket edeceğini ifade etti. Yeni faiz artışı kapısını kapatmadı.

– Enflasyon ve istihdamın dirençli olması, arzu edilen enflasyon hedefinin uzaklaşması riskine karşılık faiz seviyesinin bir süre burada kalacağı belirtildi.

Özetle FED’in faiz artışlarının duracağına dair sinyal verdiğini, diğer yandan ise temkinli olmayı sürdürdüğünü söyleyebiliriz.

Piyasa ise artışların durma sinyalini olumlu, yeni faz artışlarını olumsuz, faiz seviyesinin bir süre bu civarda kalacağı mesajını da olumsuz algıları. FED kararı ile olumlu tarafa yönelen piyasalar, sonrasında gelen açıklamalar (Powell) ile baskı hissetti.

Genel olarak piyasanın sınırlı iyimser modda olmasını bekliyoruz. Geleceğe dair bilinmezler var. En majörü makro veriler. Yani ekonomik aktivitenin yönü. O yüzden FED adım adım yürümeyi tercih ediyor. Dün akşam iyimser tarafa sinyal verdi ama ardından şahin yüzünü gösterdi.

Gözler bugün ECB’de olacak. Bankanın faiz artışından ziyade sözlü yönlendirmesi önemli. FED’e göre biraz daha şahin tarafta. Zira bölgede enflasyon ABD’ye relatif hala yüksek.

Gelelim düne, bugüne… dün ABD borsaları Powell’ın sözlerini aşağı mumla fiyatladı. Yüzde yarım civarında düştü. Avrupa borsaları ise FED kararında önce kapandığı için yüzde çeyrek-yarım aralığında primli oldular. Tahvil faizleri belirgin gevşedi. Altın ve gümüş primlendi. Dolar ise sınırlı kayıpla günü tamamladı.

Bu sabah globalde risk iştahı sınırlı pozitif. ABD vadelileri yüzde çeyrek-yarım civarı alıcılı. Asya’da Çin yüzde 1, Hong Kong yüzde yarım, Japonya hafif artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,34%, Dolar Endeksi 101,1, ons altın 2.045 Usd civarında işlem görüyor.

 

Yapı Kredi Yatırım sabah raporu

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler