Sosyal Medya

Döviz

ANALİZ: ABD’de ÜFE  son 25 ayın en düşük seviyesine geriledi, Fed hala faiz artıracak mı?

  ABD’de üretici fiyatlarında artış hızı yıllık bazda son 25 ayın en düşük seviyesine indi. ABD Foreks Haber’in analizinde, Çalışma…

ANALİZ: ABD’de ÜFE  son 25 ayın en düşük seviyesine geriledi, Fed hala faiz artıracak mı?

 

ABD’de üretici fiyatlarında artış hızı yıllık bazda son 25 ayın en düşük seviyesine indi. ABD Foreks Haber’in analizinde, Çalışma Bakanlığı İşgücü İstatistikleri Bürosu (BLS) verilerine göre, Mart ayında üretici fiyatlarında yıllık artış bir önceki ay görülen ve yüzde 4,6’dan yüzde 2,7’ye geriledi. Analistlerin beklentisi yüzde 3,1 artış olacağı yönündeydi. Böylece fiyatlarda 2021 yılı Şubat ayında görülen yüzde 3,0’ün ardından en yavaş artış hızı görüldü.

 

Üretici fiyatları 2022 yılının Haziran ayında gördüğü yüzde 11,2 seviyesinden, sonraki 9 ay boyunca sürekli aşağı yönlü bir seyir izledi.

Aynı ayda üretici fiyatları bir önceki aya göre yüzde 0,5 azaldı. Piyasalar fiyatlarda değişiklik olmayacağını düşünüyorlardı.

 

Gıda ve enerji fiyatları dışarıda bırakılarak hesaplanan çekirdek üretici fiyatları aylık yüzde 0,1, yıllık yüzde 3,4 yukarı geldi. Analistler aylık yüzde 0,2, yıllık yüzde 3,3 artış olacağı yönünde görüş belirtmişti.

 

Bir başka çekirdek olan gıda, enerji ve ticaret hariç üretici fiyatlarında aylık yüzde 0,1, yıllık yüzde 3,6 artış yaşandı.

Enerji fiyatları yüzde 6,4 gerilerken, gıda fiyatları yüzde 0,6 arttı.

 

Fed şimdi ne yapacak?

Salı günü açıklanan ABD enflasyonu manşet veri olarak piyasaları mutlu edecek şekilde sonuçlandı: TÜFE artışının yıllık bazda %5,2 olması beklenirken gerçekleşme %5,0 oldu. Böylelikle enflasyon neredeyse son 2 yılın en düşük seviyesine geriledi! Yıllık çekirdek TÜFE enflasyonu ise beklentiler dahilinde %5,6 seviyesinde gerçekleşti.

 

Enflasyonda gerileme başlarken, seviyenin hala Fed’in enflasyon hedefinin oldukça üstünde seyretmesi guvernörler arasında da tartışma başlattı. Halen çoğunluk Fed’in 1 veya 2 kez daha 25 baz puan faiz artırmasını destekler yönde. Öte yanda, Fed tutanaklarında resesyonun tartışılması en az bir kaç üyenin  sıkılaştırmanın artık son bulması gerektiğini düşündüğünü gösteriyor.

Verinin ardından Euro/dolar bu yıl ilk kez 1.10’ün üstüne çıkarken Dolar Endeksi 101’in az altına geriledi. Euro-bölgesi’nde ABD’ye nazaran daha katı seyreden enflasyonla mücadele için AMB’nın 25 veya 50 baz puan daha faiz artıracağı söyleniyor.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler