Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Almanya’da şirket faaliyetleri aralıkta geriledi

Almanya'nın ekonomik durumuyla ilgili S&P Global verilerine dayanan bilgilere göre, kasımda 47,8 olan bileşik PMI, aralıkta 46,7'ye geriledi.

Almanya’da şirket faaliyetleri aralıkta geriledi

Almanya’nın ekonomik durumuyla ilgili S&P Global verilerine dayanan bilgilere göre, kasımda 47,8 olan bileşik PMI, aralıkta 46,7’ye geriledi.

 

 

Hamburg Ticaret Bankası (HCOB) tarafından hazırlanan öncü PMI verilerine göre, hizmet sektörü PMI 48,4’e, imalat sanayi PMI ise 43,1’e yükselerek daralma bölgesinde kalmaya devam etti.

 

HCOB’un açıklamasında, Almanya’nın 2023’e daha fazla düşüş ve fiyat baskılarıyla girdiği belirtildi. Hamburg Ticaret Bankası Başekonomisti Cyrus de la Rubia, yapılan son PMI anketinde şirketlerin üretimin azaldığını vurgulayarak, ekonomik büyümenin negatif olacağı beklentisini güçlendirdiğini ifade etti.

 

Alman ekonomisi, zayıf satın alma gücü ve yüksek faiz oranları nedeniyle üçüncü çeyrekte yüzde 0,1 daralmıştı. Bundesbank, dış talepteki zayıflık ve enerji fiyatlarındaki geçmiş şokun üretimi yavaşlatmasıyla dördüncü çeyrekte de küçülme beklentisini dile getirdi.

 

Eğer ekonomi son çeyrekte küçülürse, teknik olarak bir resesyon durumuna girmiş olacak. Hükümet, küresel ekonomideki durgunluk sebebiyle bu yıl için büyüme beklentisini eksi yüzde 0,4’e güncellemişti. Uluslararası Para Fonu ise Almanya için büyüme beklentisini eksi yüzde 0,5’e çekerek, Almanya’nın bu yıl küçülen tek gelişmiş ülke olacağını öngördü.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler