Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Alman ZEW ekonomi endeksi, faiz indirimi beklentileriyle Aralık ayında beşinci ay üst üste arttı

ZEW Başkanı Achim Wambach, "Mevcut bütçe krizine rağmen, Almanya'nın durumunun değerlendirmesi ve ekonomik beklentiler bir kez daha hafifçe arttı" dedi. "Bunda, orta vadede ECB'nin faizleri indirmesini bekleyen katılımcıların oranının iki katına çıkması etkili oldu."

Alman ZEW ekonomi endeksi, faiz indirimi beklentileriyle Aralık ayında beşinci ay üst üste arttı

Almanya’nın ZEW Enstitüsü tarafından yapılan yatırımcı beklenti endeksi, Aralık ayında beşinci ay üst üste beklenmedik bir şekilde yükseldi. Kasım ayındaki 9,8 puandan 12,8 puana çıkarak ekonomik beklentilerdeki iyimserliği sürdürdü. Avrupa’nın en büyük ekonomisinin stabil hale geldiği ve enflasyonun gerilediği umudunu yansıttı. Bu durum, Alman ekonomisindeki toparlanma ve küresel belirsizliklerin azalması beklentilerinin devam ettiğini göstermekte. Ayrıca, mevcut durumu değerlendiren alt endeks de artış kaydetti.

ZEW Başkanı Achim Wambach, “Mevcut bütçe krizine rağmen, Almanya’nın durumunun değerlendirmesi ve ekonomik beklentiler bir kez daha hafifçe arttı” dedi. “Bunda, orta vadede ECB’nin faizleri indirmesini bekleyen katılımcıların oranının iki katına çıkması etkili oldu.”

Avrupa Merkez Bankası’nın faiz artırma döngüsünün rekor bir şekilde tamamlanmasının ardından, muhtemelen faiz artırma sürecini tamamladı. Bunun yerine yatırımcılar, politika yapıcıların ne zaman faiz indirmeye başlayacaklarına odaklanıyorlar. Başkan Christine Lagarde’ın bu hafta yapacağı konuşmada Mart ayında hemen bir faiz indirimi olasılığı konusunda soru alması muhtemeldir.

Ekonomi, salgının başlangıcından bu yana geçen dönemde belirgin bir şekilde zayıfladı ve ekonomik aktivitelerde daralmalar yaşandı. Bu durum, özellikle enerji maliyetlerinin artması, yüksek faiz oranları ve zayıf küresel talep nedeniyle Almanya’nın ekonomik belkemiği olan imalat sektörünü olumsuz etkiledi. Ancak ZEW Endeksi’ndeki iyimserlik, Avrupa Merkez Bankası’nın faiz indirimine gidebileceği beklentileri ve mevcut ekonomik duruma dair olumlu algının etkisiyle destek buluyor. Almanya’nın ekonomik toparlanma süreci, hanehalkı gelirlerinin toparlanması ve özellikle önemli olan imalat sektöründe şartların daha iyi hale gelmesiyle birlikte önümüzdeki dönemde iyileşebilir.

Ekonomik durum daha az umut verici: Almanya, muhtemelen pandemiden bu yana ilk resesyonda. Ekonomistler, üçüncü çeyrek daralmasının ardından 4Ç23’te de daralma bekliyor. Bundesbank, çıktının ancak gelecek yıl hane gelirleri toparlandığında ve özellikle önemli imalat sektöründe durumun düzelmesiyle genişleyeceğini belirtti.

İmalat sektörü, Ekim ayında beşinci ayında düşüş gösteren sanayi üretimiyle dördüncü çeyreğe zor bir başlangıç yaptı. Üretiminin büyük bir bölümü olan Almanya’nın ekonomik omurgası olan imalat sektörü, pahalı enerji, yüksek faiz oranları ve zayıf küresel talep gibi faktörlerden özellikle etkileniyor.

Ekonomik zayıflık aynı zamanda merkez bankası tarafından sürdürülen parasal sıkılaşma döneminde iş gücü piyasasına sızmaya başladı. Kasım ayında işsizlik oranı, 2021’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Almanya’nın bütçe konusundaki sorunlar da durumu zorlaştırıyor. Şansölye Olaf Scholz ve hükümet koalisyonundaki üst düzey yetkililer, ülkenin en üst mahkemesinin bir ay önce aldığı bir kararın hükümetin yatırımlar için özel fonları kullanma uygulamasını altüst etmesinin ardından 2024 için revize edilmiş bir plan üzerinde anlaşma yapmaya çalışıyor.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler