Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

AB’den Rusya’ya elmas ve LPG ticareti yasağı

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Rusya'ya karşı yeni bir yaptırım paketini kabul etti. AB Konseyi, üye ülkeler arasında müzakere edilen ve Rusya'ya yönelik 12. yaptırım paketinin onaylandığını duyurdu.

AB’den Rusya’ya elmas ve LPG ticareti yasağı

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Rusya’ya karşı yeni bir yaptırım paketini kabul etti. AB Konseyi, üye ülkeler arasında müzakere edilen ve Rusya’ya yönelik 12. yaptırım paketinin onaylandığını duyurdu.

 

 

Bu yeni paketle birlikte, AB, Rusya’dan doğrudan ya da dolaylı olarak elmas ithalatını, satın alımını ve transferini yasaklayacak. Yasak, Rusya menşeli elmaslar, Rusya’dan ihraç edilen elmaslar, Rusya’dan transit geçen elmaslar ve üçüncü ülkelerde işlenen Rus elmasları için geçerli olacak.

 

Endüstriyel olmayan doğal ve sentetik elmaslar ile elmas takıları için getirilen yasak, 1 Ocak’ta yürürlüğe girecek. Rusya menşeli elmas içeren mücevherler de dahil olmak üzere, üçüncü ülkelerde işlenen Rus elmaslarının dolaylı ithalat yasağı ise 1 Mart 2024’ten itibaren aşamalı olarak uygulanacak ve 1 Eylül 2024’e kadar tamamlanacak.

 

AB şirketleri, hassas ürün ve teknolojilerin Rusya’ya yeniden ihracını engelleyen maddeler içeren sözleşmeler yapacak. Bu kapsamda, yasaklı öğelerin yanı sıra Rus askeri sistemlerinde kullanılan veya üretimi için kritik olan ürünler de bulunacak.

 

AB’nin yaptırım listesine, Rusya’nın savunma ve güvenlik sektörüne katkı sağlayabilecek 29 yeni kuruluş eklenecek. Bu kuruluşlar, teknolojik gelişimine katkıda bulunabilecek mal ve teknolojilere daha sıkı ihracat kısıtlamalarına tabi tutulacak.

 

Kimyasallar, lityum piller, termostatlar, insansız hava araçları için DC motorlar gibi ürünler de dahil edilerek, Rusya’nın savunma ve güvenlik sektörüne katkı sağlayabilecek ürünler listesine yeni maddeler eklenecek.

 

2,2 milyar avro değerindeki pik demir, yüksek manganlı pik, bakır ve alüminyum teller, tüp ve borular da dahil olmak üzere belirli ürünlere ithalat yasağı getirilecek.

 

Sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG) için ise 12 aylık geçiş süreci sonunda ithalat yasağı başlayacak.

 

AB, AB’den Rusya’ya transit geçiş yoluyla ihraç edilen çift kullanımlı mal ve teknolojiler için geçerli olan transit yasağını genişletecek.

 

Rus vatandaşlarının, Rus bireylere kripto varlık cüzdanı, hesap veya saklama hizmetleri sağlayan kuruluşların yönetim organlarında görev alması yasaklanacak.

 

AB’de kurulu bir şirketin, bir Rus vatandaşı tarafından AB dışına fon transferi yapabilmesi için bildirim şartı getirilecek.

 

Petrol tavan fiyatının uygulanmasını desteklemek ve atlatılmasını önlemek için daha sıkı uyum kuralları getirilecek.

 

Rus ham petrolü ve petrol ürünlerini taşıyanların kargonun menşei veya varış noktasını gizlemek için aldatıcı uygulamalar önlenecek.

 

Tanker satışları ve ihracatı daha şeffaf hale getirilecek. Özellikle Rus petrol ürünlerine yönelik ithalat yasağını engellemek için tankerlerin üçüncü ülkelere satışı için bildirim kuralları getirilecek.

 

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, 12. yaptırım paketine ilişkin anlaşmayı memnuniyetle karşıladığını belirterek, Ukrayna’ya desteklerinin devam edeceğini ve yaptırımların aşılması konusunda sıkı önlemler alacaklarını vurguladı.

 

AB, bugüne kadar Rusya’ya karşı 11 yaptırım paketi uyguladı. Bu kapsamda enerji, sanayi, teknoloji, ulaşım, çift kullanımlı ve lüks ürünlerle birlikte ticaret, finans, petrol ve kömür dahil geniş bir yelpazede kısıtlamalar yer aldı.

 

Ayrıca, AB ülkelerinin deniz yoluyla taşınan Rus petrolüne yönelik ithalat yasağı ve varil başına 60 dolar tavan fiyat kararları da 5 Aralık 2022’de yürürlüğe girdi. Buna göre, Rus petrolünün belirlenen fiyattan daha yüksek bir seviyede satılması durumunda G7 ve AB ülkelerindeki şirketler, çeşitli hizmetleri sunamıyor.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler