Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

ABD’de mortgage faizi geriledi

ABD'de geçtiğimiz hafta sona eren haftada mortgage başvuruları altıncı haftayı da üst üste artışla kapattı. Bu dönemde, 30 yıllık faiz oranı son 4,5 ayın en düşük seviyesine geriledi.

ABD’de mortgage faizi geriledi

ABD’de geçtiğimiz hafta sona eren haftada mortgage başvuruları altıncı haftayı da üst üste artışla kapattı. Bu dönemde, 30 yıllık faiz oranı son 4,5 ayın en düşük seviyesine geriledi.

 

 

 

ABD Mortgage Bankalar Birliği’nin (MBA) verilerine göre, mortgage başvuru faaliyetlerini içeren piyasa endeksi, yeniden finansman ve alım kredilerini içeren mevsimsel faktörlerden arındırılmış olarak yüzde 7,4 artarak 194,5 puana yükseldi. Bu, endeksin 4 Ağustos’tan bu yana en yüksek seviyesine ulaşması anlamına geliyor.

 

MBA’nın haftalık raporuna göre, satın alma endeksi yüzde 3,5 artarak 149,6 puana çıkarken, refinansman endeksi yüzde 19,4 artışla 445,8 puana yükseldi.

 

Aynı dönemde, 30 yıllık mortgage faiz oranı, 10 baz puan düşüşle yüzde 7,07’ye geriledi. Bu düşüş, Temmuz ayından bu yana görülen en düşük seviyeye işaret ediyor.

 

MBA’nın Başkan Yardımcısı ve Başekonomist Yardımcısı Joel Kan, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Mortgage faizleri geçtiğimiz hafta da düştü çünkü ekonomideki yavaşlama sinyalleri artıyor ve bu da Fed’in gelecek yıl faiz indirimine başlamasını destekliyor. Ortalama 30 yıllık sabit ipotek oranı yüzde 7,07’ye düşerek temmuz ayından bu yana en düşük seviyeye geriledi” ifadelerini kullandı.

 

Ayrıca, 15 yıllık faiz oranı 13 baz puan düşüşle yüzde 6,67’ye, 5 yıllık ARM kredi faizi ise 11 baz puan azalarak yüzde 6,47’ye indi. Diğer bir veriye göre, 30 yıllık jumbo (647.200 dolardan daha büyük) konut kredisi faizi 13 baz puan düşüşle yüzde 7,22 seviyesine geriledi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler