Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

ABD Üretici Fiyatları Beklenmedik Şekilde Düştü, Baskıların Hafiflediğine İşaret Etti

ABD Üretici Fiyatları Beklenmedik Şekilde Düştü, Baskıların Hafiflediğine İşaret Etti ABD üretici fiyatları, bir önceki aya göre aşağı yönlü revizyonların…

ABD Üretici Fiyatları Beklenmedik Şekilde Düştü, Baskıların Hafiflediğine İşaret Etti

ABD Üretici Fiyatları Beklenmedik Şekilde Düştü, Baskıların Hafiflediğine İşaret Etti

ABD üretici fiyatları, bir önceki aya göre aşağı yönlü revizyonların ardından Şubat ayında beklenmedik bir şekilde düştü. Hala çok yüksek enflasyonla mücadele eden ekonominin maliyet baskılarının hafiflediğine işaret etti. Nihai talep endeksi üç ay içinde ikinci kez düştü.

Çalışma İstatistikleri Bürosu’nun Çarşamba günkü verilerine göre, nihai talep için üretici fiyat endeksi bir önceki aya göre %0,1 düştü ve bir yıl öncesine göre %4,6 arttı. Gıda ve enerji bileşenleri hariç, çekirdek ÜFE olarak adlandırılan ÜFE bir ay öncesine göre değişmedi.

ÜFE’deki düşüş hem mal hem de hizmetlerdeki düşüşleri yansıttı. Bununla birlikte, açıklamada mallardaki geri çekilmenin %80’inden fazlasının yumurta maliyetindeki düşüşe atfedilebileceğini söylendi. Hizmet fiyatları, makine ve araç toptancılığı ile sınırlıydı.

Veriler, yakından izlenen tüketici fiyat endeksinin, güçlü bir işgücü piyasası tarafından desteklenen geniş tabanlı ve kalıcı enflasyon göstermesinden sadece bir gün sonra geldi. Toptan eşya fiyatlarının bir ölçüsü olan ÜFE, tedarik zincirlerinin iyileşmesi ve birçok emtiadaki düşüşler nedeniyle yıldan yıla önemli ölçüde yavaşladı.

Salı günkü TÜFE ve bankacılık sektöründeki kargaşa ile eşleştirildiğinde, veriler Federal Rezerv yetkilileri için gelecek haftaki toplantıda faiz artırımlarını uzatıp uzatmamayı tartışırken zor bir tablo ortaya koyuyor.

Bloomberg’in ekonomistlerle yaptığı bir anketteki medyan tahminler, genel ÜFE’nin bir ay öncesine göre %0,3 artması ve çekirdek göstergenin %0,4 yükselmesi beklendiğini göstermişti.

Çarşamba günü yayınlanan ayrı bir raporda, perakende satışların bir önceki aydaki artışın ardından Şubat ayında düştüğü ve tüketici harcamalarının devam ederken yüksek enflasyon tarafından zorlandığını gösterdi. Restoran ve barlardaki satışlar da dahil olmak üzere 13 perakende kategorisinden sekizi düştü.

ÜFE raporundan, özellikle sağlık hizmetlerinde, bu ayın sonlarında yayınlanacak olan kişisel tüketim harcamaları fiyat göstergesini (Fed’in tercih ettiği ölçüt) hesaplamak için çeşitli kategoriler kullanılıyor. Sağlık hizmetlerinde, hekim bakımının maliyeti hızlandı.

Endeksin en değişken bileşenlerini çıkaran gıda, enerji ve ticaret hizmetleri hariç üretici fiyatları, bir ay önce revize edilen %0,5’lik kazancın ardından %0,2 arttı.

ÜFE raporu, gıda fiyatlarının üçüncü ay boyunca gerilediğini ve tavuk yumurtasındaki %36,1’lik düşüşü yansıttığını gösterdi. Enerji fiyatları daha da düştü. Gıda ve enerji bileşenleri hariç tutulduğunda, mallara olan nihai talep fiyatı %0,3 arttı.

Üretim hattında daha önceki fiyatları yansıtan ara talep için işlenmiş malların maliyetleri, gıda ve enerjideki düşüşler üzerine %0,4 düştü.

Ayrı veriler, gelecekle ilgili daha karışık bir tabloya işaret ediyor. En son Tedarik Yönetimi Enstitüsü raporunda ankete katılan üreticiler, malzemelerin artan maliyetlerine atıfta bulundu ve New York Fed’in eyaletteki fabrikalar tarafından ödenen en son fiyat ölçüsü soğudu, ancak yüksek kaldı.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler