Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

ABD TÜFE enflasyonu beklentileri karşıladı, Fed faiz artışı beklentileri azaldı, altın yükseldi

ABD’de Temmuz ayında: – TÜFE %0,2 (Beklenti %0,2) – TÜFE yıllık %3,2 (Beklenti %3,3) – Çekirdek TÜFE %0,2 (Beklenti %0,2)…

ABD TÜFE enflasyonu beklentileri karşıladı, Fed faiz artışı beklentileri azaldı, altın yükseldi

ABD’de Temmuz ayında:
– TÜFE %0,2 (Beklenti %0,2)
– TÜFE yıllık %3,2 (Beklenti %3,3)
– Çekirdek TÜFE %0,2 (Beklenti %0,2)
– Çekirdek TÜFE yıllık %4,7 (Beklenti %4,8)
– Haftalık işsizlik başvuruları 248 Bin (Beklenti 230 Bin)

ABD verileri sonrasında Dolar Endeksi’nde düşüş %0,6’yı aştı. Sterlin ve euroda prim %0,8’e yakın seyrederken GBPUSD ay başından bu yana ilk kez 1,28’in üzerinde işlem görüyor. Ons altın %0,8 yükselişle 1930 doların üzerini test edip hafif geri çekildi.

ABD verileri sonrasında fed’den faiz artırımı beklentileri geriliyor.

Piyasanın Eylül ayında faiz arttırımı beklentisi veri sonrasında %13’ten %7,5’e, Kasım ayında faiz artırımı beklentisi %35’ten %27’ye geriledi.

ABD tüketici fiyatlarının önemli bir ölçüsü, ikinci ayda da sadece ılımlı bir şekilde yükseldi, bu da Federal Reserve’in enflasyonu dizginleyebileceği ve durgunluğa yol açmadan kontrol edebileceği umutlarını artırdı. Gıda ve enerji gibi genellikle dalgalı olan maliyetleri içermeyen çekirdek tüketici fiyat endeksi, Çalışma İstatistikleri Bürosu’nun verilerine göre, Temmuz ayında ikinci ayda da %0,2 arttı. Bu, iki yıldan daha uzun bir süredir en küçük ardışık artışları işaretledi.

Ekonomistler, genel tüketici fiyat endeksine göre çekirdek ölçümünün temel enflasyonun daha iyi bir göstergesi olduğunu düşünüyor. Genel CPI da Temmuz ayında %0,2 artış gösterdi ve bir yıl öncesine göre %3,2 arttı.

Çekirdek gösterge Temmuz 2022’ye göre %4,7 arttı. Hala yüksek olsa da temel enflasyon, Eylül ayında %6,6 ile zirveye ulaştıktan sonra neredeyse her ay yavaşladı.

Enflasyondaki ilerleme, sağlam ekonomik büyüme ve sağlıklı ancak yavaşça soğuyan bir işgücü piyasası ile birleşerek merkez bankası için doğru yönde atılmış bir diğer adımı temsil ediyor. Son 22 yılın en yüksek faiz oranları, fiyat baskılarını yatıştırmada bir rol oynamış olmasına rağmen, bir zamanlar kaçınılmaz olduğunu düşünen birçok ekonomistin beklediği gibi ülkeyi bir resesyona sürüklemedi.

En son TÜFE verisi, Eylül toplantılarından önce Fed yetkililerinin ellerinde bulunduracakları önemli verilerden sadece bir tanesi. Mevcut eğilimler devam ederse, Fed’in gelecek ay faiz oranlarını değiştirmemesi olası.

ABD hisse senedi vadeli işlemleri yükselirken, hazine tahvilleri ralli yaptı ve dolar zayıfladı.

Ayrıntılar, genel TÜFE’deki artışın %90’ından fazlasının, yıl başından beri düzelmiş olan konut maliyetlerinden kaynaklandığını gösterdi. Ayrıca araba sigortası da artışa katkı sağladı. Öte yandan, ikinci ayda da kullanılmış araba fiyatları düştü ve bakkal ürünlerinin maliyeti bu yılın başından bu yana en fazla arttı.

Konut ve enerji hariç tutulduğunda, hizmet fiyatları Haziran’a kıyasla yüzde 0,2 arttı,

Geçen ayki hizmet fiyatlarında yaşanan ivme, kullanılmış araba fiyatlarının düşüşü ile yönlendirilen mal enflasyonu tarafından kısmen telafi edildi. Yiyecek ve enerji ürünlerini hariç tutan “çekirdek mal” fiyatları ise geçen yılın Mart ayından bu yana en fazla düşüşü kaydetti.

En büyük hizmet bileşeni olan konut maliyetleri, genel TÜFE endeksinin yaklaşık üçte birini oluştururken, ikinci ayda yüzde 0,4 arttı. Konut maliyetlerindeki hafiflemek, çekirdek enflasyonda sürekli bir düşüş eğilimi için önemli bir özellik.

Ekonomideki süregelen güç ve enflasyonun hafiflemesi, Fed dahil birçok ekonomistin resesyona dair tahminlerini tamamen düşürmelerine neden oldu. Aynı zamanda tüketiciler, artan reel ücretlerden sonunda faydalanıyorlar.

Bloomberg, Foreks

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler