Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

ABD, Euro Bölgesi, Asya… Merkez Bankası savaşları!

Peş peşe hamleler piyasaya nasıl yansıdı?

ABD, Euro Bölgesi, Asya… Merkez Bankası savaşları!

Peş peşe hamleler piyasaya nasıl yansıdı?

 

 

Üç küresel merkez bankası bu hafta para politikası hamlelerini yaptı. Fed, Avrupa Merkez Bankası ve Japonya Merkez Bankası’ndan gelen art arda adımlarla piyasa şekillendi. Uzmanlar dünya için bulanık bir görünüm sunuyor.

 

Beklendiği gibi, Fed, temel federal fon oran bandını çeyrek puan artırarak 2001’den bu yana en yüksek seviyelere çıkardı. Ancak Fed Başkanı Jerome Powell, gelecekteki politikanın verilere bağlı olacağını ve çok sayıda veri olacağını vurguladı.  Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) 19-20 Eylül’de yeniden toplanması planlanmadan önce raporlanacak.

 

Avrupa Merkez Bankası da çeyrek puanlık faiz artışı beklentisini takip etti. Ancak sık sık yaptığı gibi bir sonraki hamlesini bahşiş vermek yerine 14 Eylül’de tekrar bir araya geldiğinde neler olabileceğine dair hiçbir işaret vermedi.

 

Japonya Merkez Bankası tartışmasız en büyük değişikliği yaparak, sözde verim eğrisi kontrolünün tartışmalı politikasını değiştirerek, 10 yıllık Japon devlet tahvilinin önceki yüzde 0,5’ten yüzde 1’e yükselmesine etkili bir şekilde izin verecek şekilde ayarladı. Merkez bankasının politikasının önemi Japonya’nın ötesine uzanıyor ve dünya çapındaki döviz ve faiz oranı piyasalarını etkiliyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

cnnturk.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler