Sosyal Medya

Döviz

ABD ekonomisi soğurken, dolar değer kaybediyor; risk iştahı canlandı

ABD’de dün açıklanan ÜFE enflasyonu da tıpkı bir önceki gün açıklanan TÜFE enflasyonu gibi beklentilerden daha düşük sonuçlandı. Yıllık manşet…

ABD ekonomisi soğurken, dolar değer kaybediyor; risk iştahı canlandı

ABD’de dün açıklanan ÜFE enflasyonu da tıpkı bir önceki gün açıklanan TÜFE enflasyonu gibi beklentilerden daha düşük sonuçlandı. Yıllık manşet ÜFE artışı %3,0 olan beklentinin altında %2,7 olarak Şubat 2021’den bu yana da en düşük seviyede açıklandı. ABD’de enflasyonun gerek tüketici gerekse de üretici bazında gerilemeye başladığının anlaşılması ile dolar değer kaybetti. Daha doğrusu, FED’in Mart ayında bir kez daha faiz oranlarını 25 baz puan daha artırarak sonrasında duracağı beklentisi ile doların elinin bundan sonra zayıflamaya devam edeceğini düşünüyoruz.

Veri sonrasında EURUSD paritesi 1,11 ; altının ons fiyatı 2,050 ; küçük kardeş gümüş ise 26 dolar seviyesine dayandı. TL’nin değer kaybı da dikkate alındığında, gram altın 1,272 TL ile rekor tazeledi (yılın ikinci çeyreğinde gram altında yükseliş isteğinin ivme kazanacağını daha önce belirtmiştik). Bitcoin ise 31bin doların eteğine kadar gelerek son 10 ayın zirvesinde yer alırken, altın cephesinde 2,070 dolar seviyesindeki tüm zamanların zirvesi aşıldıktan sonra hareketin ivme kazanacağını düşünüyoruz (teknik mânâda çok daha yukarı seviyeleri düşünüyoruz). Bitcoin için yukarıda 35-36bin dolar seviyesi radar menzilinde görülürken, gümüş olumlu havasını korumaya devam ederse daha da yukarıda 28 dolar seviyesini konuşacağız.

Her hafta Perşembe günü açıklanan TCMB ve BBDK’nın haftalık bültenlerini irdeliyoruz. Bu minvalde, 7 Nisan ile biten haftada, parite ve fiyat etkisinden arındırılmamış seriye göre  yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatları (DTH) toplam 3,96 milyar dolar artış kaydetti (gerçek kişiler $1,3 mia + tüzel kişiler 2,7 mia). TCMB rezervlerinde ise erimenin devam ettiğini görüyoruz. Brüt döviz rezervleri 1,8 milyar dolar azalırken, altın rezervleri fiyat artışı nedeniyle 0,4 milyar dolar artış kaydetmiş. Böylelikle, rezervlerde yaşanan saman alevi tarzında iyileşme -Suudi Arabistan’dan gelen 5 milyar dolar tutarında mevduat- birkaç hafta içinde erimiş oldu.

Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesapları söz konusu haftada ~ 76 milyar TL daha artarak 1,78 trilyon TL seviyesine yükselerek rekor kırdı. KKM’de artış son 13 haftada ~ 19,3 milyar dolar oldu. KKM’de tavan faizinin kalkması ile talebinin de hız kazandığını görüyoruz. Menkul kıymet istatistiklerinde ise değişen birşey göremedik. Yabancı yatırımcı hisse senedi piyasasından çıkmaya devam ederken, bahse konu haftada da 75 milyon dolar çıkışla 2023 yılında toplam çıkış miktarını 1 milyar dolar seviyesine taşıdı. TCMB’nin döviz banknot hacmi ise söz konusu haftada 0,6 milyar dolar daha geriledi. TCMB’nin Çarşı’da döviz satmadığını, efektif ihtiyacını giderdiğini bir kez daha not edelim (TCMB’nin banknot hacmi son 9 haftada 1,9 milyar dolar geriledi) (bakınız grafik).

USDTRY kurunun her gün bir adım daha yükselmesi ile TCMB’den dün sabah saatlerinde önemli bir adım daha geldi. TCMB, bankalara ilettiği belgeye göre, döviz piyasasında işlem yapmaya yetkili bankalarla  TL uzlaşmalı vadeli döviz satım işlemi yapacak. TL uzlaşmalı ilgili işlemlerde vade sonunda TL ya da döviz tutarlarının karşılıklı değişimi yapılmayacak, bunun yerine tutarlar TL olarak netleştirilecek. İşlemler telefon aracılığıyla ve işlem yapmak isteyen bankalara doğrudan anlık fiyat (forward kur) vererek gerçekleştirilecek. Dolar ve euro cinsi (en az 1 milyon) gerçekleşebilecek işlemler en fazla bir yıl vadede gerçekleşecek, bankalar işlem süresince bahse konu tutarın %2,5’i oranında teminat bulunduracak. Bu işlemlerin VİOP’tan farkı kılan teminat tamamlama çağrısının olmaması. Fiziksel bir döviz ihtiyacının olmaması durumunda, kur riskine karşı koruma görevi sunabileceğini düşünüyoruz.

Burada tek bilmediğimiz konu, spot piyasada var olan kuru forward kura taşıyacak faizin ne olacağı. TCMB eğer %8,5 olan politika faizini kullanırsa, spot kurun 19,33 , dolar faizin %5 ve vadenin de 2 ay sonrası olduğu düşünülürse, vadeli kur (forward) 19,44 seviyesine geliyor. Halbûki, Londra’da 2 ay vadeli forward cari kur ~ 21,9 TL seviyesinde işlem görüyor (aynı matematik TL faizin %85 olduğuna işaret ediyor).

Dün USDTRY kuru gün içinde 19,37 seviyelerine temas ederek ezber bozmadan bir gün daha bebek adımı ile de olsa kuzey yolculuğuna devam etti. Borsa İstanbul ise günü %0,2 oranında düşüşle tamamladı (bankacılık endeksi %1,6 geriledi). Tahvil piyasasında ise 2 yıl vadeli gösterge tahvilin bileşik faizinin %17 seviyesine dayandığını gördük. Bu hareketi önemsiyoruz keza söz konusu seviye, bankalara menkul kıymet alım zorunluluğu getirildiği geçen Ağustos’tan bu yana görülen en yüksek seviyeye olduğunun altını çizelim.

ABD’de peş peşe 2 gündür açıklanan enflasyon verilerinin yanı sıra, her hafta Perşembe günü açıklanan haftalık işsizlik maaşı başvurularının da ekonomik soğumaya işaret etmesi ile Nasdaq endeksi dün geceyi %2 yükselişle tamamladı. Açıklanan verilerin, FED’in agresif faiz artırım döngüsünde sona yaklaştığını adeta fısıldaması ile iyimserlik bu sabah Asya piyasalarında da yansıdı. Singapur’un politika sıkılaştırmasını durdurması Asya piyasalarına moral vermiş. Gösterge endeks Tokyo borsası altıncı günü de yükselişle tamamlıyor.

Mali piyasaların gündeminde bugün ABD’de açıklanacak perakende satışlar verisi ön plana çıkıyor. Ayrıca, ABD’de sanayi üretimi, kapasite kullanımı ve Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi takip edilebilir. Bugün ayrıca JP Morgan, Citi ve Wells Fargo gibi bankalar ile 1Ç dönemi bilanço sezonu start alıyor.

 

 

 

 

iktisatbank.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler