Sosyal Medya

Döviz

TL’nin dolar karşısında kaybı yüzde 35 oldu!

Dolar/TL sınırlı değişimlerle 29 rekoruna doğru yükselişini sürdürürken TL, dolar karşısında yıl başından bu yana yüzde 35 değer kaybetti.

TL’nin dolar karşısında kaybı yüzde 35 oldu!

Dolar/TL sınırlı değişimlerle 29 rekoruna doğru yükselişini sürdürürken, mayıs ayındaki genel seçim öncesi 700 baz puana ulaşan CDS’te alışılagelmiş politikalara doğru geçişle birlikte başlayan düşüş 350 baz puanın altına doğru hızlandı.

Türkiye’nin kredi iflas takası priminde (CDS) ay başında jeopolitik endişelerin de etkisiyle 425 baz puana kadar ulaşan yükseliş geçen hafta yerini belirgin düşüşe bıraktı.

Geçen haftayı 356/361 baz puandan tamamlayan 5 yıllık CDS bu hafta da düşüşünü sürdürerek dün günü 334/340 seviyesinde tamamladı.

Merkez Bankası’nın (TCMB) yarın açıklayacağı faiz kararı haftanın en önemli gündemi olarak öne çıkıyor. TCMB’nin son aylarda sınırlı değişim yaptığı PPK metni mesajları da yakından izlenecek.

TBMM’de İsveç’in NATO üyeliğine ilişkin ertelenen görüşmeler ile jeopolitik gelişmeler ve iç siyaset de piyasa gündeminde. Bugün iç veri gündeminde kasım ayı tüketici güven endeksi yer alıyor.

Dolar/TL bu sabah güne 28,81 civarında başlarken TL, dolar karşısında yıl başından beri yüzde 35 değer kaybetti. Kur üzerinde kamu kontrolünün gevşediği haziran ayından bugüne TL’deki değer kaybı ise yüzde 28,1 oldu.

FAİZ ARTIŞ HIZINDA YAVAŞLAMA BEKLENTİSİ

Reuters anketine göre, dezenflasyonda kararlılık mesajı veren Merkez Bankası’nın (TCMB) bir haftalık repo faizini bu hafta 250 puan artışla yüzde 37,5’e çekerek sıkılaştırma adımlarına devam etmesi bekleniyor.

TCMB Haziran’da 650 baz puan, Temmuz’da 250 baz puan, Ağustos’ta 750 baz puan, Eylül ve Ekim’de 500’er baz puan olmak üzere beş toplantıda toplam 2 bin 650 baz puan faiz artırmıştı. Bu ay faiz artışının devam etmesi ancak hızının 250 baz puana yavaşlaması genel beklentiyi oluşturuyor.

Reuters anketinde 250 baz puandan daha düşük bir artış beklentisi bulunmuyor. Ankette 250 baz puandan daha yüksek artış beklentileri ise sınırlı. 16 ekonomist 250 baz puan, bir ekonomist 300 baz puan, bir ekonomist 350 baz puan ve üç ekonomist 500 baz puan faiz artışı bekliyor.

TCMB güncel mesajlarında enflasyon görünümünde belirgin iyileşme başladığını söylemek için “erken” olduğunu ancak aylık bazda enflasyonda yavaşlamanın başladığına dikkat çekiyor.

TÜFE’nin yüzde 70-75 civarında Mayıs 2024’te zirve yapması, daha sonra “baz etkisi, para politikasının birikimli etkileri, TL mevduata geçişin devamı, iç talep soğuması, kur, rezerv artışı” gibi etkenlerin toplam etkisiyle TCMB enflasyonda “hızlı bir iniş” başlayacağını öngörüyor. TCMB’nin 2024 sonu TÜFE beklentisi yüzde 36 seviyesinde.

(Sözcü)

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler