Sosyal Medya

Döviz

Sterlin 30 liraya ulaştı: Uzmanlar ‘euro mu sterlin mi?’ sorusunu yanıtladı

Sterlin kuru son günlerde değer kaybı hızlanan Türk lirasının da desteğiyle 30 lira sınırına kadar yükseldi. Peki uzmanlar İngiltere’nin para birimi sterline yönelik ne söyledi?

Sterlin 30 liraya ulaştı: Uzmanlar ‘euro mu sterlin mi?’ sorusunu yanıtladı

Sterlin kuru son günlerde değer kaybı hızlanan Türk lirasının da desteğiyle 30 lira sınırına kadar yükseldi. Peki uzmanlar İngiltere’nin para birimi sterline yönelik ne söyledi?

 

Sterlin/TL, haftanın ilk günlerinde 29,20 TL seviyesine kadar indikten sonra yükselişe geçerek perşembe günü %0,66 artışla 30,0006 TL seviyesinden işlem gördü.

 

Sterlin/dolar ise aylık bazda %1’e yakın yükseliş kaydettikten sonra Fed Başkanı Powell’ın faiz artışlarına devam edilebileceğine yönelik söylemlerinin de etkisiyle %0,02 düşüşle 1,2661 seviyesinden işlem gördü.

 

Dolar endeksi de bugün saat 14.00 itibarıyla %0,13 artışla 102,71 seviyesinden işlem gördü.

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Bailey ise İngiltere’de iş gücü piyasasının hala sıkı olduğunu düşündüklerini, enflasyonun düşmesinin bu sebeple uzun zaman alabileceğini söyledi.

Bailey ayrıca iş gücü arzında bir düşüş yaşadıklarını da belirterek, toparlanma işaretleri gördüklerini ancak bunun genel görünüme kıyasla çok kısıtlı kaldığını belirtti.

 

Bu sebeple enflasyonla mücadelelerinde parasal sıkılaşma adımlarını uygulamaya devam edeceklerini de aktaran Bailey, hala enflasyon oranının aşağı geleceğine inandıklarını ancak bunun beklenenden daha uzun sürebileceğini paylaştı.

Piyasalar ise sterlinin genel seyri için BoE’nin faiz kararını beklemeye başladı.

İngiltere Merkez Bankası (BoE) haziran ayına yönelik faiz kararını ise 22 Haziran Perşembe günü TSİ 14.00’te açıklayacak.

 

 

Resesyon endişeleri sterlinde kayıp yaşanmasına yol açabilir

Rabobank ise İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) faiz artırımlarını devam ettirmesi halinde resesyon endişelerinin gündeme gelebileceğini ve bunun sterlini zayıflatabileceğini bildirdi.

 

Rabobank’in döviz piyasası stratejisti Jane Foley, yayımladığı yatırımcı notunda, İngiltere’nin temel durumunun zayıf büyüme, yüksek enflasyon, yüksek borç, düşük yatırım büyümesi, zayıf verimlilik büyümesi ve cari açık gibi birçok zorlukla karakterize olduğunu belirtirken “Yüksek faiz oranları kaçınılmaz şekilde borç gerilimini artıracak. Eğer piyasa, BoE’nin TÜFE’yi yüzde 2 hedefine getirmek için ekonomiyi resesyona itebileceğini değerlendirmeye başlar ise sterlin, yüksek faiz ortamına rağmen düşmeye başlayabilir.” dedi.

Foley ayrıca euro/sterlin çiftinin gelecek 12 ayda 0,8548‘den 0,90 seviyesine yükselebileceğini vurguladı.

Euro/sterlin paritesi şu sıralarda 0,8557 seviyesinden işlem görüyor. Paritedeki volatilitenin ise TSİ 15.15’te açıklanacak olan Euro Bölgesi faiz kararıyla artabileceği düşünülüyor.

 

 

 

haber.doviz.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler