Sosyal Medya

Döviz

Sabah Analizi: CDS ve Eurobondlar  iyimser, ama ya BOTAŞ  ödemeleri?

Piyasalarda iyimserlik bozuldu, dövizde BOTAŞ kaygısı

Sabah Analizi:  CDS ve Eurobondlar  iyimser, ama ya BOTAŞ  ödemeleri?

ABD’de ortalama saatlik ücret artış hızının Aralık’ta yavaşlaması ve Çin’in ülkeye giriş yapacakların karantinada kalması uygulamasını kaldırmasıyla haftanın ilk gününde risk alma iştahı yüksek seyretmeye devam etti. Bununla birlikte, Fed yetkililerinin açıklamaları kapanışa doğru moralleri bozdu.

Euro/dolar, Sterlin/dolar, ons altın ve ons gümüş fiyatında yükseliş hareketinin devamı konusunda temkinli düşünüyoruz. Fed yetkililerinin Fed fonları vadeli kontratları piyasasındaki faiz indirimi fiyatlamasını düzeltmek ve finansal koşulların gevşemesini engellemek için önümüzdeki haftalarda dünküne benzer açıklamalar yapacakları görüşündeyiz.

Geçtiğimiz altı ayda BOTAŞ’a döviz satışı yapılmazken 20 milyar dolarlık ertelemenin, eğer doğruysa, miktar olarak bitmeye yakın olabileceğini değerlendiriyoruz. Maliyet artışlarıyla ihracatçıların ihracat yapmakta zorlanması ve BOTAŞ’a döviz satışlarının yeniden başlayabilecek olması döviz kurunda kontrollü ve sınırlı artışların önümüzdeki dönemde devam edebileceğine işaret ediyor.

Türkiye’de bugün Kasım istihdam ve sanayi üretimi verileri açıklanacak. Fed Başkanı Powell’ın bugün TSİ 17:00’de Stockholm’de para politikası bağımsızlığı konusunda konuşması bekleniyor.

 

ABD’de ortalama saatlik ücret artış hızının Aralık’ta yavaşlaması ve Çin’in ülkeye giriş yapacakların karantinada kalması uygulamasını kaldırmasıyla haftanın ilk gününde risk alma iştahı yüksek seyretmeye devam etti. Bununla birlikte, Fed yetkililerinin açıklamaları kapanışa doğru moralleri bozdu. ABD 2-yıllık tahvil faizi 4 baz puan düşerek günü %4.21’de tamamlamayı başarsa da S&P 500 endeksi kazancını koruyamadı ve günü %0.1 düşerek bitirdi.

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly ABD Merkez Bankası’nın faizi %5’in üzerinde bir noktaya çıkarmasını beklediğini ifade ederken Atlanta Fed Başkanı Bostic ikinci çeyreğin başlarında politika faizinin %5’in üzerine gelmesi ve uzun bir süre orada kalması gerektiğini söyledi. Fed fonları vadeli kontratları piyasası mevcut durumda faizin Haziran’da %4.94 seviyesinde zirve yapacağını ve yılın ikinci yarısında düşerek yılı %4.46’da bitireceğini fiyatlıyor. Bu fiyatlama Fed yetkililerinin zirve ve yılsonu ortalama tahmini olan ve yıl içinde faiz indirimi öngörmeyen %5.1 seviyesi ile önemli bir fark içeriyor. Bu farklılığın gelecek aylarda finansal piyasalarda yeni bir fiyatlamaya ve oynaklığa neden olma riski bulunuyor.

Dolarda küresel değer kaybı Fed yetkililerinin açıklamalarına rağmen dün de devam etti. Doların altı gelişmiş piyasa para birimi karşısında performansını ölçen dolar endeksi (DXY) günü %0.8 düşerek 103.0 seviyesinde bitirdi. Euro/dolar paritesi ise gün içinde 1.0760 civarına kadar yükselirken kazancının bir kısmını geri vererek günü 1.0730 civarında tamamladı. 1882 dolara kadar artan ons altın fiyatı da Fed yetkililerinin açıklamalarının etkisiyle kazançlarının bir kısmını geri vererek günü 1872 dolar civarında bitirdi.

Fed yetkililerinden gelen açıklamaların piyasanın faiz fiyatlamasının yanlış olabileceğine bir kez daha işaret etmesi sonrasında bu sabah S&P 500 vadeli endeks kontratı %0.1 düşerken Euro/dolar paritesi sınırlı bir artışla 1.0740 civarında işlem görüyor. Ons altın da sınırlı bir artışla 1874 dolar civarına yükselmiş durumda.

Çin’in karantina tedbirlerini kaldırmasının küresel ekonomik aktiviteye verebileceği destek ve manşet enflasyonda düşüşün devam edecek olması dolar negatif olsa da Fed yetkililerinin faiz artışları konusundaki kararlı duruşu bir noktada piyasa fiyatlaması ile farklılığın fiyatlanabileceğini gösteriyor. Böyle bir durum Euro/dolar, Sterlin/dolar, ons altın ve ons gümüş fiyatına düşüş yönünde yansıyabilir görünüyor. Paragrafın başında saydığımız faktörler bu varlıklarda yükselişin devam etmesini sağlayabilecek olsa da bu nedenle hareketin devamı konusunda temkinli düşünüyoruz. Fed yetkililerinin Fed fonları vadeli kontratları piyasasındaki faiz indirimi fiyatlamasını düzeltmek ve finansal koşulların gevşemesini engellemek için önümüzdeki haftalarda dünküne benzer açıklamalar yapacakları görüşündeyiz.

Geçen haftaki aranın ardından yarım dolar ve yarım Euro’dan oluşan döviz kuru sepetinin TL karşısındaki yükselişi haftanın ilk gününde devam etti. Döviz kuru sepeti TL karşısında dün %0.6 artarken dolar/TL günü %0.2 yükselerek 18.75 civarında bitirdi. Hesaplamalarımız Merkez Bankası’nın döviz arzının geçen hafta TL’nin döviz sepeti karşısında değerlenmesine neden olduğuna işaret ediyor. Geçen hafta Merkez Bankası’nın swaplardan arındırılmış net rezervlerinin 3.3 milyar dolar düşerek -58.6 milyar dolara gerilediğini hesaplıyoruz.Reeskont kredilerinin geri dönüşlerinin döviz olması ve bankanın turizm ve ihracat gelirlerinin %40’ını satın alması nedeniyle TCMB net döviz rezervlerinin normalde artması gerekirdi.

Türkiye’nin 5-yıllık CDS’i dün 8 baz puan düşerek 518 baz puana gerilerken Eurobond piyasası pozitif bir seyir izledi. 5-yıllık sabit kuponlu tahvil faizi bankaların teminat talebiyle 63 baz puan düşerek %7.60’a geriledi. BİST 100 endeksi 5 bin puan üzerindeki seyrini sürdürse de %3.2 düşerek 5171 puana geriledi.

 

Dolar kuru bu sabah sınırlı bir artışla 18.77 civarında işlem görüyor. Habertürk Gazetesi Yazarı Bülent Aydemir geçtiğimiz günlerde Rusya’nın BOTAŞ’ın yapacağı doğalgaz ödemelerinin 20 milyar dolarlık kısmını ertelenmesini kabul ettiği iddiasına yazısında yer vermişti. TCMB verilerinde Merkez Bankası’nın Aralık’ta da BOTAŞ’a döviz satışı yapmadığını görüyoruz. Geçtiğimiz altı ayda BOTAŞ’a döviz satışı yapılmazken 20 milyar dolarlık ertelemenin, eğer doğruysa, miktar olarak bitmeye yakın olabileceğini değerlendiriyoruz. Maliyet artışlarıyla ihracatçıların ihracat yapmakta zorlanması ve BOTAŞ’a döviz satışlarının yeniden başlayabilecek olması döviz kurunda kontrollü ve sınırlı artışların önümüzdeki dönemde devam edebileceğine işaret ediyor.

Türkiye’de bugün Kasım istihdam ve sanayi üretimi verileri açıklanacak. Fed Başkanı Powell’ın bugün TSİ 17:00’de Stockholm’de para politikası bağımsızlığı konusunda konuşması bekleniyor.

 

 

Baş Ekonomist İbrahim Aksoy, HSBC Portföy günlük strateji raporundan alıntıdır

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler