Sosyal Medya

Döviz

Rezervler eriyor, dövizde tansiyon yükseliyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) net rezervleri, bir buçuk ayda 12,5 milyar dolar azaldı. Swap hariç net rezervler eksi 52,7 milyar dolar…

Rezervler eriyor, dövizde tansiyon yükseliyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) net rezervleri, bir buçuk ayda 12,5 milyar dolar azaldı. Swap hariç net rezervler eksi 52,7 milyar dolar seviyesinde.

TCMB, ‘arka kapı’ satışlarıyla dövizi uzun süredir belli bir seviyede tutmaya çalışıyor. Dövizdeki hareketlenmeyle birlikte rezervlerdeki erime de büyüyor. TCMB’nin brüt rezervleri 28 Nisan haftasında 114,9 milyar dolara geriledi. Bir önceki hafta brüt rezervler 116,1 milyar dolar olarak kaydedilmişti.

Net rezervler ise geçen hafta 6,4 milyar dolara geriledi. Bir önceki hafta net rezervler 8,3 milyar dolar olmuştu. Böylelikle MB’nin net rezervi son bir buçuk ayda 12,5 milyar dolar azaldı.

Geçen hafta swap hariç net rezervlerde de bozulma izlendi. MB verilerinden yapılan hesaplamaya göre swap hariç net rezervler 28 Nisan haftasında eksi 52,7 milyar dolar oldu. Bir önceki hafta swap hariç net rezervler eksi 49,5 milyar dolar olarak gerçekleşmişti.

Bu seviyeler daha önce büyük değişimleri beraberinde getirmiş olması nedeniyle izleniyor. Swap hariç net rezervler iki kez eksi 60 milyar dolara yaklaşmıştı. Bu hareketlerin ilkinde Berat Albayrak Hazine Bakanlığı’ndan ayrılmış, ikincisinde ise kur korumalı mevduat açıklanmıştı.

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yıl sonu enflasyon tahminini açıklarken yaptığı konuşmada kasadan altın satışı yapıldığını kabul etti. Enflasyon tahmini toplantısında sorulan  “Cari açığa en büyük etkilerden biri de altın ithalatı. Deprem sonrası bir takım adımlar atılmıştı, altın ithalatını daha da kısıtlayacak yeni tedbirler gelebilir mi” sorusuna  veren Kavcıoğlu, “Altın ithalatını kısıtlamak diğer bakanlıkları ilgilendiriyor, bizimle ilgisi yok” dedi. Kavcıoğlu, vatandaşın yanlış yönlendirilmesi sonrası geçtiğimiz aylarda altın talebinin ve altın ithalatının arttığını, altının Türkiye’de dünyaya kıyasla 20-30 dolar fazla fiyatla satılır hale geldiğini, bunun üzerine TCMB’nin kendi rezerv gücüyle piyasaya girdiğini belirtti.

 

 

 

tele1.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler