Sosyal Medya

Döviz

Reuters: Akranları faiz yarışını yakaladıkça doların tacı kayacak

Reuters anketine göre ABD doları, bu yıl emsalleriyle olan faiz oranı farkının genişlemeyi durdurması ve ardından para birimini savunmaya sokmasıyla…

Reuters: Akranları faiz yarışını yakaladıkça doların tacı kayacak

Reuters anketine göre ABD doları, bu yıl emsalleriyle olan faiz oranı farkının genişlemeyi durdurması ve ardından para birimini savunmaya sokmasıyla bu yıl çoğu büyük para birimine karşı zayıflayacak.

Yıla zayıf bir zeminde başlamasına rağmen, dolar Şubat ayında keskin bir şekilde geri döndü ve ABD Merkez Bankası’nın daha önce düşünülenden daha yüksek faiz artışı yapacağı beklentileriyle ay boyunca yaklaşık %3 değer kazandı.

Bununla birlikte, Mart ayında iki bölgesel ABD bankasının batışı, Fed’i bu beklentileri yumuşatmaya zorladı. Dolar kuru geri çekildi ve önceki ayın kazançlarının neredeyse tamamını geri verdi. Şimdi bu eğilimin yakın-orta vadede devam etmesi muhtemel.

Bankalarla ilgili piyasa kargaşasına ilişkin korkular azalırken, şahin faiz oranı beklentileri geri dönmedi, bu da hızlı bir faiz artışı dalgasının yakında sona erebileceğini ve bununla birlikte tarihi bir dolar boğa koşusunun sonunun başlangıcını gösteriyor.

 

31 Mart-4 Nisan’da 90 döviz stratejisti ile yapılan ankette medyan tahminler, doların bir yıl içinde tüm büyük para birimlerine zemin kaybetmesinin beklendiğini gösterdi.

Faiz oranlarının döviz hareketlerinde oynadığı büyük rolü vurgulayan analistlerin çoğunluğu, 56 kişiden 32’si, kur farklarının önümüzdeki ay boyunca doları en çok yönlendirecek faktör olacağını söyledi.

MUFG döviz ekonomisti Lee Hardman “Dolar için beklentimiz, önümüzdeki üç ila altı ay içinde daha fazla zayıflık beklemeye devam etmemizdir. Sanırım son gelişmeler, ABD bölgesel bankalarına olan güven kaybı oldu ve bu da dolar için aşağı yönlü riskleri artırdı, “diyor.

“Fed, ileriye dönük büyüme için bu aşağı yönlü risklerin çok farkında olacak. Bu nedenle, ABD faiz piyasalarında gerçekleşen güvercin yeniden fiyatlandırmaya katılıyoruz. Fed’in faiz artış döngüsünün sonuna yaklaştığını düşünüyoruz.”

Fed faizi vadeli işlemleri, enflasyonun hala Fed’in hedefinin iki katının üzerinde seyretmesine rağmen, piyasaların Eylül ayı başlarında gelecek bir faiz indiriminde fiyatlandığını gösterdi.

Doların beklenen geri çekilmesiyle birlikte, Avrupa tek para birimi, avro öne çıkıyor.

Bu yıl %2,5 artışla, avronun önümüzdeki bir ila üç ay içinde mevcut 1,09 dolar civarında işlem görmesi ve ardından 12 ay içinde 1,12 dolar civarına %2’lik daha güçlenmesi bekleniyor.

Mart ayında %2,5’ten fazla değer kazanmasına rağmen, Japon yeni yıl boyunca hala %0,6 değer kaybetti. 2022’de tekrar faiz farklarında 32 yılın en düşük seviyelerine ulaşan güvenli liman para biriminin, bu kaybı tahmin ufku üzerinde telafi etmesi bekleniyor.

Medyan görünüm, yenin 12 ay içinde 125.00 / dolar civarında işlem görmek için yaklaşık %6,0 değer kazanacağını gösterdi.

Doların zayıflığı çoğu para birimi için, özellikle de buradan mütevazı kazançlar kaydetmesi beklenen gelişmekte olan piyasa para birimleri için hoş bir değişiklik olsa da, mevcut seviyelerden öngörülen yukarı yönlü sınırlı kaldı.

Doların yıllardır analist beklentilerine karşı meydan okurcasına güçlü kalmasıyla, bazıları dünyanın rezerv para biriminin hızla zayıflaması çağrısında bulunmak konusunda isteksizdi. Gerçekten de, ankete katılan başlıca para birimlerinin neredeyse tamamı için 12 aylık medyan görünüm, Mart anketiyle aynıydı.

RBC Capital Markets’in FX stratejisi başkanı Adam Cole, “Dolar için fikir birliğinden daha iyimseriz” dedi ve pozisyonunu son iki yıldaki doğrudan yükselişten daha nüanslı bir konuma geçmek olarak nitelendirdi.

“Genel önyargımız, büyük dolar kayıpları için fikir birliğinin tekrar yanlış olacağı yönünde” dedi ve Fed’in piyasanın fiyatladığı dik faiz indirimlerini sağlayacağına inanmadığını, erken faiz indirimi için beklenenden sert bir ekonomik durgunluk gerektiğini söyledi.

Reuters

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler