Sosyal Medya

Döviz

Piyasalarda bu sabah:  Korku azalıyor,  müdahaleler artıyor, Bitcoin coşuyor

Yatırımcılar, yıl sonu ile 2024'ün ilk yarısı arasında ilk  Bitcoin ETF'sinin (Exchange Traded Fund)  onaylanmasını bekliyor. Yatırımcılar SEC’in firmalarla olumlu ilişkiler kurduğunu, bunun da yeni ETF’lerin halka arzı için olumlu bir işaret olacağını düşünüyor.

Piyasalarda bu sabah:  Korku azalıyor,  müdahaleler artıyor, Bitcoin coşuyor

Çin hisse senetleri, ülkenin egemen varlık fonunun piyasayı desteklemek için borsada işlem gören fonları satın almasının ardından Asya hisse senetlerinden daha iyi performans gösterdi. Hazine tahvilleri Pazartesi günkü dalgalı seansın ardından istikrar kazandı.

Asya hisseleri, S&P 500’ün Mayıs ayından bu yana en düşük kapanışının ardından karışık bir seyir izlerken, Japonya, Güney Kore ve Hong Kong’da  %1’den fazla düşüş kaydetti. Petrol, İsrail-Hamas savaşının bir sonraki aşamasının belirsiz kalmasıyla yükselişini sürdürdü.

Zizhou Yatırım Varlık Yönetimi  fon yöneticisi Raymond Chen, Çin hisse senetlerindeki toparlanmanın, “Dibi görmek için henüz çok erken olsa da, otoritelerin aşağı yönlü çok büyük  ivme gördüğünde Borsayı desteklemeyi  kural haline getirdiğini gösteriyor” dedi. “Bu, paniği bir nebze olsun hafifletmeye yardımcı oluyor ve yatırımcılara, endekslerin daha da düşmesi durumunda destek sunmaya devam edeceğine dair güvence veriyor.”

Dolar Endeksi geri çekilerek Tayland bahtı, Güney Kore wonu ve Malezya ringgiti gibi gelişmekte olan Asya para birimlerine destek verdi.

Singapur’daki Malayan Banking Berhad’ın kıdemli analisti Fiona Lim, “ABD tahvil  getirilerindeki gerileme, aşırı biriken uzun pozisyonlar ve ABD öncü PMI verilerinin ekonomide somut yavaşlama sinyali verme potansiyeli ile birlikte USD yumuşyor gibi görünüyor” dedi.

Bitcoin, borsada işlem görecek fonlara gelecek yeni talebin  körüklediği yükselişini sürdürürken, geçen yılın mayıs ayından bu yana ilk kez 35.000 dolara ulaştı.

 

Petrol fiyatları Asya seansında Hamas’ın İsrail’e saldırısından bu yana en büyük düşüşünü yaşadıktan sonra yükseldi. Tel Aviv’in, süregelene rehine müzakereleri nedeniyle Gazze işgalini ertelediği görülüyor. Ülke içinde Gazze’ye yapılacak kara saldırısının kapsamının yeniden değerlendirilmesi yönünde çağrılar artıyor. Çin, İsrail’in bir çatışma durumunda kendisini savunma hakkına sahip olmasına rağmen sivilleri de koruması gerektiğini yineledi.

Japonya’da merkez bankası Salı günü planlanmamış bir tahvil alım operasyonu açıklayarak devlet getirilerindeki artış hızını azaltma arzusunun altını çizdi. Topix endeksi, teknoloji ve elektrikli araç sektörlerinin önemli tedarikçilerinden Nidec’in hayal kırıklığı yaratan üç aylık kazançları nedeniyle yüzde 10’un üzerinde değer kaybetmesinin ardından Haziran ayından bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Milyarder yatırımcı Bill Ackman, bir sosyal medya gönderisinde, artan küresel riskler nedeniyle ABD devlet tahvillerinde satış önerisini geri çektiğini yazdı. Pacific Investment Management Co.’nun kurucu ortağı Bill Gross, yıl sonuna kadar resesyon yaşanacağı beklentisiyle kısa vadeli faiz vadeli işlemleri satın aldığını yazdı.

Bitcoin fiyatları 18 ayın en yüksek seviyesine ulaşırken, Avrupa uyanırken, önde gelen Borsa şirketlerinin kar açıklamaları, kalabalık bir ekonomik takvim ve İsrail-Hamas savaşıyla ilgili kaygılar yatırımcıları tedirgin edecek.

 

Yatırımcıların dikkati İngiltere, Fransa, euro bölgesi ve ABD’den gelen flaş PMI’larda olacak ve bu veriler, Perşembe günkü Avrupa Merkez Bankası toplantısıyla başlayacak merkez bankası toplnatı maratonu öncesinde ekonomik tabloya dair ipuçları sağlayacak.

Bu arada Bitcoin fiyatları, borsada işlem gören bir fonun halka arz olasılığına ilişkin artan spekülasyonların etkisiyle yükseldi.

Çikolata sevenler için kötü haber; traderlar talebin daralmasının arzdaki ciddi bir düşüşü dengelemek için yeterli olmayacağına dair iddiaya girdiklerinden, ICE’de Londra kakao vadeli işlemleri Salı günü art arda dördüncü rekor yüksek seviyesini test edecek.

Yatırımcılar, yıl sonu ile 2024’ün ilk yarısı arasında ilk  Bitcoin ETF’sinin (Exchange Traded Fund)  onaylanmasını bekliyor. Birkaç firma da geçtiğimiz birkaç hafta içinde ABD sermaye piyasaları denetçi kuruluşu SEC’in daha önce ifade ettiği endişelerini gidermek için başvurularını değiştirdi. Yatırımcılar SEC’in firmalarla olumlu ilişkiler kurduğunu, bunun da yeni ETF’lerin halka arzı için olumlu bir işaret olacağını düşünüyor.

 

 

Bloomberg, Reuters, CNBC

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler