Sosyal Medya

Döviz

Piyasa Bülteni: Siyaset ile geçecek 2 hafta daha…

Uykusuz ve bir o kadar da uzun geçen gecenin ardında kısacık bir bülten ile durum değerlendirmesi yapmak istiyoruz. Resmî olmayan…

Piyasa Bülteni: Siyaset ile geçecek 2 hafta daha…

Uykusuz ve bir o kadar da uzun geçen gecenin ardında kısacık bir bülten ile durum değerlendirmesi yapmak istiyoruz. Resmî olmayan sonuçlara göre (hâlen daha sayım işlemleri devam ediyor) Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kaldı. Son verilere göre, Erdoğan %49,3, Kılıçdaroğlu %45,0, Oğan %5,2. Bu tablonun ilerleyen saatlerde pek de değişmeyeceği kanaatindeyiz. Bu minvalde Türkiye 2 hafta sonra yeniden sandığa gidecek.

Sizlerin de gözlemlediği üzere, Oğan ikinci turda belirleyici aktör olacak. Dün akşam verdiği demeçlerden takip edebilediğimiz kadar ile, Oğan’ın herhangi bir ittifaka yönelik kararlı bir eğilimi bulunmazken, milliyetçi ve Atatürkçü çizgide her her iki tarafın da duruş ve politikalarına yönelik eleştirilerde bulundu.

Milletvekili seçim sonucuna göre ise Cumhur İttifakı 322 sandalye (Ak Parti 266 + MHP 51 + YRP 5) Meclis tarafında beklenildiği üzere çoğunluğunu alırken, Millet İttifakı ise 212 sandalye çıkardı. Gerek Cumhurbaşkanlığı gerekse de Parlamento seçimlerini bir araya getirdiğimizde, Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim maratonunu bir kez göğüsleme ihtimalinin artığını düşünüyoruz.

Elbette belirsizliği sevmeyen piyasalar açısından seçimin ilk turda sonuçlanmaması olumsuz bir durum. Belirsizliğin devam edecek olması nedeniyle geride bıraktığımız hafta Muharrem İnce’nin yarıştan çekilmesi nedeniyle Kılıçdaroğlu’nun ilk turda seçim ipini göğüsleme ihtimali artınca, Borsa İstanbul’da yaşanan sert alımların bu hafta geri verilme ihtimalinin de arttığını düşünüyoruz.

Öte yandan, TCMB’nin analitik bilançosunun son verilere göre döviz pozisyonunun eksi ~ 73 milyar dolara gerilerken, Banka Mart başına göre 147 ton altın (~ 9,5 milyar dolar), ~ 4,3 milyar dolar ise yabancı para banknot kaybı yaşadı. Bu sonuçlarla 2 hafta daha dolar kurunu kamu kontrolünde tutmanın da güçleşeceğini düşünüyoruz. USDTRY kuru seçim sonuçları ardından bankalararası piyasada ilk işlemlerde 19,70 seviyesini test ederken, sabah erken saatlerde 19,61 seviyelerine geri çekildiğini not edelim. Çarşı’da oluşacak kuru birazdan hep birlikte takip edeceğiz. Hatırlanacağı üzere, Perşembe ve Cuma günü TCMB’nin bankalara döviz satmama yönündeki talimatı ile Çarşı’da kur zıplamış, alış/satış arası makas çok açılarak satış kuru 22,00 seviyesine yaklaşmıştı. Bu arada Tether’in (USDT) 21,7 seviyelerinde işlem gördüğünü not edelim.

Yurtdışı piyasalarda ise hafta ortası ABD’de açıklanan enflasyon verileri düşük sonuçlansa da, resesyon riski ve borç tavanı endişelerinin yatırımcı psikolojisi üzerinde baskı kurması ile güvenli liman dolar değer kazanırken, havanın genel hatları ile olumsuz kalmaya devam ettiğini görüyoruz. ABD borsaları haftayı küçük çaplı düşüşler ile tamamlarken, altın, gümüş ve bitcoin hâlen daha sıkımış olduğu seviyelerden çıkamadı. ABD borç tavanı sorunu çözülmezse, normal şartlarda değer kazanan dolar yerine diğer rezerv paralarının değer kazanmaya başlayacağını düşünüyoruz.

Yeni gün başlangıcında Asya piyasalarında parçalı bulutlu kararsız bir hava görünüyor. Gösterge endeks Tokyo borsası artıda işlem görse de, Asya geneli ve ABD borsalarının vadeli işlemlerinde düşüşler görüyoruz. Her ne kadar 2 hafta daha seçim ile yatıp kalkacak olsak da, mali piyasaların gündeminde bugün Türkiye cephesinde bütçe dengesi, dışarıda ise Euro bölgesi sanayi üretimi, ABD Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi takip edilebilir.

 

 

 

ikitsatbank.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler