Sosyal Medya

Borsa

Piyasa Bülteni: Çin ‘açılıyor’, FED’in vites düşüreceği fiyatlanıyor, Altın 9 ayın zirvesinde!

Geride bıraktığımız hafta piyasaların merceğinde bulunan ABD enflasyon verisinin piyasa beklentisi ile uyumlu gelmesi ve enflasyonun soğuma emareleri göstermeye devam…

Piyasa Bülteni: Çin ‘açılıyor’, FED’in vites düşüreceği fiyatlanıyor, Altın 9 ayın zirvesinde!

Geride bıraktığımız hafta piyasaların merceğinde bulunan ABD enflasyon verisinin piyasa beklentisi ile uyumlu gelmesi ve enflasyonun soğuma emareleri göstermeye devam etmesi ile risk iştahı yükseldi. Enflasyondaki düşüşe paralel FED üyelerini geri adım atmaya hazırlanırken, 1 Şubat toplantısına yönelik 25 bsp artırım beklentisi %91 ihtimal ile fiyatlanıyor. Ey FED!

Öte yandan Çin’in hızla zero covid politikalarından uzaklaşmaya devam etmesi ile (hatta pandemi döneminde durdurulan Hong Kong – Pekin arasında hızlı tren seferlerinin de yeniden başlıyor) talep koşullarını olumlu etkilemesi beklenirken, Japonya Merkez Bankası’nın bu hafta sonuçlanacak olağan toplantısında getiri eğrisi kontrolünü terk edeceğine yönelik beklentiler de iyimser başlıkların arasında yer aldı. Yen, Japonya Merkez Bankası’nın gevşek para politikasını değiştirebileceği spekülasyon ile yedi ayın en yüksek seviyesine çıktı.

Cuma günü ABD’de 4ç2022 dönemine ait bilançolar bankacılık sektörü ile başladı. Açıklanan kârlar piyasa tahminlerinin bir miktar uzağında kalması ile ilk etapta ana endeksler hafifçe olumsuza dönse de enflasyonun gidişatını değerlendirmeyi daha mantıklı bulan piyasalar, haftanın son iş gününü yükselişle tamamladı. S&P 500 banka endeksi %3’e varan kayıplarının telafi ederken, Cuma günü borsalar art arda altıncı kazanç seansı da geride bıraktı.

Dünya Bankası’nın küresel büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize etmesi, devam eden Ukrayna savaşı piyasaların ilk sıraya yerleştirmiş olduğu başlıklar arasında artık yer bulmadığını da not etmek gerekiyor. Enflasyonist baskıların azalması ve Çin’in yazmaya başladığı ‘yeni’ hikâye ile değerli metaller ve sanayi metallerinde haftalık seyir olumlu tarafa evrildi. Altının ons fiyatı üst üste 4. haftayı da yükselişle kapatarak 1,920 dolar seviyesini aştı (son 9 ayın zirvesi). Teknik mânâda daha da yukarıda 1,960 dolar seviyesini önemsiyoruz. Kıymetli metallerin yanı sıra, sanayi cephesinde belirleyici konumda olan bakır kontratlar son 1 haftada dipten %8,5 yükseliş kaydetti.

ABD Doları küresel bazda değer kaybederken, beklentimize uygun bir şekilde EURUSD paritesi 1,0870 seviyesine yükselirken, doların piyasa kuru olan DXY’de 102 seviyesini test etti. EUR’da teknik mânâda daha da yukarıda 1,1025 seviyesi radar menzilinde duruyor. En büyük 500 şirketin işlem gördüğü ABD’nin S&P500 endeksi son 3 iş gününü yükselişle tamamlaması ardından yılın ilk 2 haftasında %4,3 yükseliş kaydetti. 2022 yılında sıkı bir dayak yiyen başta teknoloji hisselerine yönelik yeni yıla dair iyimser beklentilerimizi korumaya devam ediyoruz. Pembe bir tablodan söz etmiyor olsak da, iyimserliğe de şapka çıkarıyoruz. FED’in bir noktada piyasa ile aynı çizgiye geleceği yönündeki görüşümüzü koruyoruz.

Türk mali piyasalarında ise en hızlı şeritte ilerleyen Borsa İstanbul haftanın son iş gününde sakin ve yatay bir seyir izlerken, döviz cephesinde ise hareketli seyir korunuyor: TL’nin sepet bazında değeri 19,57 seviyesine yükselerek tüm zamanların zirvesine tırmandı (not edelim EURTRY 20,40 GBPTRY kuru ise 23 seviyesini aştı). Öte yandan, Cuma günkü bültenimizde ele aldığımız üzere, KKM’nin düşük kalan getirisi (TCMB politika faizi + %3 = %12) ve TL’nin yavaşlayan bir tempoda değer kaybetmesi sonrasında koruma özelliğinin de azalması ile KKM’den son 3 haftada 95 milyar TL çıkış yaşandı. Pekiyi ama bu para nereye gitti? Bir miktarının -TL mevduat faizinin de %25-30 bandına yakın seyrettiği de düşülürse- klasik TL banka mevduatına gittiğine inanıyoruz. Bir miktarının ise DTH olma ihtimali artmış olabilir. Neden mi?

TCMB’nin swap hariç rezervleri ya da net döviz pozisyonu 2023 yılına yaklaşık 4 milyar dolar bozularak başlarken, haftalardır eriyen DTH yeni yıla 2,7 milyar dolar artışla başladı! Hafta sonu sosyal medya haberlerinde Kapalıçarşı’da USDTRY kurunun 19 seviyesini aştığını okuduk. Bu 3 gelişmenin ortak noktası, kuvvetle muhtemel döviz talebinin yavaş yavaş da olsa artmaya başladığını düşündürüyor.

TCMB hafta sonunu da pas geçmeyerek bankalar için vadesi 3 aydan uzun TL mevduatta zorunlu karşılık (ZK) oranının sıfırlarken, benzer bir şekilde vadesi 6 aydan uzun yurtdışı yabancı para borçlanma ZK oranını da sıfırladı. Atılan adımların arkasında yatan ana neden ‘liralaşmayı’ teşvik etmek.

Yeni gün ve hafta başlangıcında, Asya piyasalarında Japonya hariç olumlu hava göze çarpıyor. Japonya’nın yıllık toptan eşya fiyatları Aralık ayında beklenenden daha hızlı yükseldi. BoJ’un artan enflasyonist baskılar karşısında faiz oranlarını yükseltmek zorunda kalacağı beklentisi ve değer kazanan YEN -ihracat odaklı ekonomisi nedeniyle- Tokyo borsası Nikkei üzerinde baskı kurdu. ABD bugün Martin Luther King tatili nedeniyle kapalı konumda olacak. ABD borsalarının vadeli işlemlerinde de yükseliş eğilimli bir seyir görüyoruz. Hafta içinde bilanço sezonu Goldman, Netflix ve United Airlines finansalları ile devam edecek.

 

 

 

iktisatbank.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler