Döviz
Merkez Bankası, dolar/TL kuruna müdahale mi etti? Arka kapıda neler oluyor?
Bloomberg’den ekonomist Selva Baziki, dolar kurunun tutulmasına dair Merkez Bankası'nı işaret ederek rekor müdahaleyi açıkladı.
Bloomberg’den ekonomist Selva Baziki, dolar kurunun tutulmasına dair Merkez Bankası’nı işaret ederek rekor müdahaleyi açıkladı.
Enflasyonu kontrol altına almayı planlayan Erdoğan iktidarı, döviz kurunu sabit tutmayı sürdürüyor.
Kurun tutulmasına dair Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nı (TCMB) işaret eden Bloomberg’den ekonomist Selva Baziki, rekor müdahaleyi açıkladı.
ARKA KAPI MÜDAHALELERİ
Konuya ilişkin sosyal medya hesabından paylaşım yapan Baziki, “TCMB’nin arka kapı müdahalelerinin Ağustos ayı itibarıyla 226 milyar dolara çıktığını hesaplıyoruz. Bu ortalama aylık 11 milyar dolar müdahaleye tekabul ediyor” dedi.
“DAHA DA NEGATİFE İTEBİLİR”
Baziki, “KKM’den çıkışları teşvik eden regülasyon değişiklikleri ilerisi için bir zorluğa işaret ediyor. Büyük rezerv kaynaklarından birinin kurumasıyla, aynı hızda devam eden müdahaleler TCMB’nin hali hazırda negatif olan net rezervlerini (swap hariç) daha da negatife itebilir” ifadelerini kullandı.
MÜDAHALE HACMİ
“Veri yetersizliğinden hesaplarımız bazı varsayımlara dayanıyor” diyen Baziki, “İhracat geliri devirleri düşükse, bu daha düşük müdahale hacmi demektir. Diğer taraftan YP kaynaklı KKM oranı daha yüksekse, müdahale hacmi daha fazla olabilir” diye belirtti
MEHMET ŞİMŞEK “KURU SERBEST BIRAKTIK” DEMİŞTİ
Geçtiğimiz ay NTV canlı yayınında dolar kuruna müdahale edilmediğini açıklayan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “2021’in Aralık ayıyla, aşağı yukarı 2023’ün Mayıs ayına kadar kur belli bir düzeyde tutulmuş. Biz kuru serbest bıraktık. Tabii kur etkisi var. Çünkü bir taraftan rasyonel politikalar diyeceksin sonra kur müdahalesi, bu doğru değil. Kur etkisi var. Geçişkenlik zamanla azalacak Bizim bir kur hedefimiz yok. Aslında tahmin de olmaması lazım” demişti.
DOLAR/TL BEKLENTİSİ
Merkez Bankası, 2023 Eylül ayı katılımcıların cari yıl sonu döviz kuru (dolar/TL) beklentisi bir önceki anket döneminde 29,82 TL iken, bu anket döneminde 30,14 TL olmuştu.
12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise bir önceki anket döneminde 34,58 TL iken, bu anket döneminde 37,26 TL olarak gerçekleşti.