Sosyal Medya

Borsa

Kıbrıs İktisat Bankası:   Teknik direktör USDTRY için taktik değiştirdi: Kontrollü yataylaştırma

....sermaye girişlerinin güçlenmesiyle (net rezervlerde yaşanan iyileşme) kamunun da taktik değiştirdiğini, kurunu kontrollü olarak yukarı gitmesi stratejisi yerine kontrollü bir şekilde yataylaştırma stratejisine geçilmiş gibi görünüyor. Kurun düşmesinin ise bu denklemde var olmadığının altını çizmek gerekiyor.

Kıbrıs İktisat Bankası:   Teknik direktör USDTRY için taktik değiştirdi: Kontrollü yataylaştırma

TCMB’nin emanet dövizler (swap), kamu ve hazine dövizleri dışarı tutulduğunda net rezervlerinde belirgin bir artış eğiliminin hâkim olduğunu görüyoruz. Sayıların dili ile konuşursak, son 1 haftada neredeyse 5 milyar; son 1 ayda ise 10 milyar dolar iyileşen net rezervler (eksi) 55 milyar dolar seviyesine toparlandı (dip noktasını Haziran 2023’te eksi 78 milyar dolar ile görmüştü). Rezervlerin güçlenme eğiliminde olmasını büyük bir mutluluk ile karşılıyoruz.

Bu bağlamda, her hafta Perşembe günü olduğu üzere, TCMB tarafından açıklanacak haftalık verilerin daha da bir önem arz ettiğini peşinen söylemem gerekiyor. Aslında konuyu nereye bağlamaya çalışıyorum biliyor musunuz? USDTRY kurunda son günlerde yataylaşma eğilimi görmeye başladık! Hatırlanacağı üzere daha 10 gün öncesine kadar söylemimiz kurun kamu kontrolünde her gün bir adım daha yukarı yönlü olduğu şeklindeydi. Hâlen daha kamu kontrollü seyir devam etse de, sermaye girişlerinin güçlenmesiyle (net rezervlerde yaşanan iyileşme) kamunun da taktik değiştirdiğini, kurunu kontrollü olarak yukarı gitmesi stratejisi yerine kontrollü bir şekilde yataylaştırma stratejisine geçilmiş gibi görünüyor. Kurun düşmesinin ise bu denklemde var olmadığının altını çizmek gerekiyor.

 

Dün Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın para politikası ile ilgili sözleri piyasalar tarafından memnuniyet ile karşılandı. Para politikasının gecikmeli çalıştığını belirten Sn. Cumhurbaşkanı, yıllık enflasyonun Haziran ayı sonrasında sert bir şekilde düşeceğini söyledi. Dünkü açıklamaları TCMB, Hazine ve Maliye Bakanı Sn. Mehmet Şimşek için ‘iyi’ bir şekilde okuyarak uygulanan para politikasına olan güvenin bir göstergesi olarak yorumladık.

Hatırlanacağı üzere, borsa cephesinde ana stratejimiz yükselen faiz hadlerinin hisse senetleri için iyi bir haber olmadığı yönünde idi. Nitekim, son dönemlerde de inişli çıkışlı bir seyir izlense de, BIST100 ana endeksinin 8bin endeks seviyesinin üzerinde durmakta zorlandığını görüyoruz. Dün Türk hisse senetleri küresel tablodan olumsuz anlamda ayrışarak günü %2,5 düşüşle tamamladı. Sınai hisselerinde ise düşüş daha da sert oldu. Düne ait haber akışında, Rusya üzerinde var olan doğrudan ve dolaylı baskılarını da arttığını görüyoruz. İngiltere, Rusya’ya askeri ekipman ve yedek parça tedarik etmekle suçladığı Türkiye ve Çin’in de aralarında olduğu çeşitli ülkelerdeki 46 kişi ve kuruluşa yaptırım getirdi. Türkiye’nin Rusya ile ilişkileri üzerinden baskı altına gelebileceğini not edelim.

 

Yazar:  Emre Değirmencioğlu, Hazine Grup Müdürü

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler