Sosyal Medya

Döviz

Hafta sonu gözler OPEC+ toplantısında: Piyasa iki yön arası sıkışmışken yeni kesintiler mümkün mü?

OPEC+, bu hafta sonu toplandığında bölünmüş bir petrol piyasasıyla boğuşuyor olacak. Bir yandan, ittifakın son üretim kesintileri yürürlüğe girerken küresel…

Hafta sonu gözler OPEC+ toplantısında: Piyasa iki yön arası sıkışmışken yeni kesintiler mümkün mü?

OPEC+, bu hafta sonu toplandığında bölünmüş bir petrol piyasasıyla boğuşuyor olacak. Bir yandan, ittifakın son üretim kesintileri yürürlüğe girerken küresel petrol stokları daralıyor. Öte yandan, hayal kırıklığı yaratan Çin ekonomik göstergeleri ve ABD’nin resesyon korkusu düşüş spekülatörlerini cesaretlendirdi.

Bölünmüş resim, kartelin liderlerinden gelen karışık sinyallerle yansıtılıyor. Koalisyon lideri Suudi Arabistan, Rusya’dan gelen daha ılımlı yorumların aksine, açığa satıcıları “dikkatli olmaları” konusunda uyardı. Söz konusu olan, petrol fiyatlarının yönü ve enflasyon üzerindeki etkileri. Ham petrol, Londra’da varil başına 73 dolar civarında işlem görüyor ve son altı hafta içinde% 17 geri çekildi, ancak yine de ikinci yarıda tekrar toparlanacağı tahmin ediliyor.

Eurasia Group Genel Müdürü Raad Alkadiri, “Fiyatlar bu seviyedeyken, OPEC iki yön arasında sıkışmış durumda. Fiyatlar bir kesinti daha gerektirecek kadar düşük değil, ancak OPEC’in mali rahatlığı için yeterince yüksek değil.”

23 ülkeden oluşan OPEC+ ittifakı, Nisan ayında açıklanan günlük 1,2 milyon varillik üretim kesintilerini uygulamaya başladıktan sadece bir ay sonra, 4 Haziran’da Viyana’da toplanıyor. Analistler, tüm yıl boyunca korunacak olan bu kesintinin, Çin’de ve ötesinde tüketim arttıkça stokları önemli ölçüde düşürmek için yeterli olacağını tahmin ediyor.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün verileri, ikinci yarıda günde yaklaşık 1,5 milyon varillik ağır bir açık olduğunu gösteriyor. Bu rakamlar, başka bir üretim kısıtlaması turunun, hala yoğun yaşam maliyeti baskıları hisseden ülkeler tarafından memnuniyetle karşılanmayacağını göstermekte. Başkan Joe Biden yönetimi, OPEC+’ı Nisan ayındaki kesinti nedeniyle eleştirdi ve Uluslararası Enerji Ajansı, grubu, tüketiciler üzerindeki “kuşatmayı” şiddetlendirdiği için kınadı.

Fiyatlar son zamanlarda düşmüş olsa da, grup ciddi mali baskı altında değil. Ham petrol, Uluslararası Para Fonu’nun Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın iddialı ekonomik dönüşüm planları ve çöldeki fütüristik şehirler için ihtiyaç duyduğuna inandığı varil başına 81 doların altında olabilir, ancak pandemi sırasında görülen düşük seviyelerin çok üzerinde. Goldman Sachs Group Inc. ekonomistlerinden Daan Struyven, “OPEC, hisse senetlerinin bugünkü kadar düşük olduğu önceki bir kesintiden sonraki üç ay içinde hiçbir zaman kesinti yapmadı” dedi ve ekledi: “Muhtemelen ilk önce yeni başlayan yeni kesintilerin etkisini gözlemlemek istiyorlar.”

Rusya Şüpheleri

Riyad ve müttefikleri, OPEC+ üyesi Rusya’dan gelen tedarikler konusunda daha fazla netliğe sahip olana kadar ek önlemler almak konusunda isteksiz olabilirler. Moskova, Ukrayna’yı işgali üzerine uluslararası yaptırımlara misilleme olarak üretimi azaltma sözü verdi, ancak bunu takip ettiğine dair çok az işaret var. Ülke resmi üretim rakamlarını saklıyor ve tanker izleme verileri, ihracatın Şubat ayına göre% 8 artarak günde yaklaşık 3,6 milyon varil olduğunu gösteriyor. Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak, ülkesinin mayıs ayında günde 500.000 varil kesintisini tam olarak uyguladığını ve başlangıçta Mart ayında gerçekleşeceğine söz verdiğini söyledi.

Sankey Research LLC’nin baş analisti Paul Sankey, bir Bloomberg televizyon röportajında söyleğine göre “Asıl mesele Suudiler Rusya’yı ele geçirebilir mi?” “Rusya, Suudiler için bir tehdit, çünkü Rusya’nın yaptığı petrolünü Asya’ya göndermek” dedi ve Riyad’ın varillerinin normalde orada komuta ettiği fiyat primini aşındırdığını söyledi.

Geçen hafta Bloomberg tarafından ankete katılan 31 analistten yirmi beşi, OPEC + ‘nın üretim seviyelerini değiştirmeden tutacağını tahmin ediyor.

İsminin açıklanmaması koşuluyla konuşan gruptan birkaç delege de statüko beklediklerini söyledi. Rus Novak da benzer şekilde herhangi bir değişiklik öngörmedi, ancak daha sonra sözlerini grubun ihtiyaç duyulması halinde harekete geçebileceğini söylemek için yineledi.

Yine de, arz ve talebin temelleri OPEC+ petrol politikasının tek itici gücü değil. Suudi Arabistan Nisan ayında sürpriz kesintileri açıkladığında, Enerji Bakanı Prens Abdulaziz bin Selman, aşırı büyük pozisyonlar inşa eden açığa satıcıları korkutmayı amaçladıklarını söyledi. Bu, krallığın son yıllarda birkaç kez kullandığı bir taktikti ve prens geçen hafta açığa satıcıların taşıdığı riskleri hatırlattı. Açıklaması başlangıçta ayıları caydırdı, ancak o zamandan beri geri döndüler ve Brent vadeli işlemlerini varil başına 5 dolar daha aşağı çektiler.

Dünyanın en büyük petrol ithalatçısı olan Çin’deki yavaş ekonomik toparlanma, bocalayan hisse senedi piyasaları ve büyük ölçekli teşvikler uygulama konusundaki isteksizliği ile birlikte Riyad’ı müdahalenin gerekli olduğuna ikna edebilir. Bir zamanlar Wall Street’in varil başına 100 dolarlık ham petrolün geri dönmesi çağrılarına öncülük eden Morgan Stanley, bu yıl daha sıkı bir pazara olan yaygın inancın yanlış yönlendirildiğini söylüyor.

Bloomberg

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler