Sosyal Medya

Döviz

Global borsalar yine panikte: Jeo-politik risk hortladı, S&P500 karları hayal kırıklığı yarattı

ABD DİBS getirilerindeki artış Japon Yeninde bu yıl yeni bir diple sonuçlanırken,  BoJ’nin kura müdahale riskini artırdı. MSCI Asya Pasifik Endeksi bir haftanın en sert düşüşünü yaşadı; Güney Kore ve Japonya'daki göstergeler %1'den fazla kayıp yaşadı.

Global borsalar yine panikte: Jeo-politik risk hortladı, S&P500 karları hayal kırıklığı yarattı

Wall Street’te önde gelen teknoloji şirketlerinin kar ve kar yolgöstermeleri (guidance) hayal kırıklığı yarattı. Biden, Çin’i Filipinler’in deniz sınırlarını ihlal etmemesi yönünde uyardı.  İsrail Başbakanı Netanyahu ordunun Gazze’yi işgale hazır olduğunu, ancak stratejik nedenlerle tarih vermeyeceğini ilan etti.  Riskli varlıklarda  jeo-politik risk algısı bir kez daha yükselirken, yeni teknoloji hisselerinin aşırı değerlenmesi ve ABD 10 yıl vadeli devlet tahvili (DİBS) getirilerinin bir kez daha %5’i denemesi de riskli varlıklardan kaçış için katalizör oldu.

TSİ 06:30’da Asya hisseleri gerilerken teknoloji ağırlıklı Nasdaq 100 endeksi vadeli kontratları zayıf şirket karları ardından düşüşünü sürdürdü. Yenin dolara karşı kritik 150  seviyesinin altına gerilemesi  ardından döviz traderları gergin.

 

MSCI Asya Pasifik Endeksi bir haftanın en sert düşüşünü yaşadı; Güney Kore ve Japonya’daki göstergeler %1’den fazla kayıp yaşadı. Wall Street’te Meta Inc.’in belirsiz kazanç görünümü ve Google’ın ana şirketi Alphabet Inc.’in hayal kırıklığı yaratan bulut  ciro rakamlarında zafiyet yatırımcı hissiyatını olumsuz etkiliyor. Hong Kong ve Çin hisse senetleri ılımlı kayıplar kaydetti. Beijing’in dün açıkladığı teşvik önlemlerinin güveni sakinleştirmesiyle bir önceki seanstan elde edilen kazanımlar geriledi.

ABD DİBS getirileri dün yapılan  beş yıllık tahvil arzına zayıf talepten etkilenerek Çarşamba akşamı bir kez daha  artışa geçti. Orta Doğu’da daha yaygın bir savaşın başlaması olasılığı ile WTI ve Brent bir miktar prim yaparak, 10 yıllık getirilerin %5’e geri dönmesine yardımcı oldu.

Melbourne’deki Capital.com’un kıdemli analistlerinden Kyle Rodda, “Orta Doğu çatışmasına ilişkin belirsizlik ve hâlâ güçlü ABD verileriyle birlikte riskli varlıklara para tahsis etmek için çok az nedenin olduğu,  gerçekten istikrarsız bir ortamdayız” dedi. “Nihayetinde, ABD DİBS eğrisi boyunca %5 getirilerin acısını çekmeye başlıyoruz. Yeni pozisyon almak için elverişsiz bir ortam.”

BoJ dolara müdahale edebilir

 

ABD DİBS getirilerindeki artış Japon Yeninde bu yıl yeni bir diple sonuçlanırken,  BoJ’nin kura müdahale riskini artırdı. Japonya maliye bakanı Shunichi Suzuki, yetkililerin döviz hareketlerini çok yakından izlediklerini söyleyerek müdahale kaygısını pekiştirdi.

Petrol, bir önceki seansta %2 yükseliş yaşadıktan sonra WTI’in varil başına 85 dolar civarında işlem görmesi ile yataya döndü. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ülkesinin varoluş mücadelesi içinde olduğunu ve Gazze’yi işgale hazırlandığını söyledi. Bu sözler, petrol fiyatlarında son birkaç seanstır düşen savaş primini yeniden alevlendirdi.

Zayıf Karlar Başlıca Satış Nedeni

Wall Street’te S&P500 (%1.43) ve Nasdaq (%2.43), artan faiz volatilitesinin ortasında Çarşamba günü bir de hayal kırıklığı yaratan kar haberleriyle boğuştu.

Başkan Joe Biden’ın Hamas’ın elindeki  rehinelerin serbest bırakılması için İsrail’den işgalini ertelemesini istemesi daha büyük kayıpları engelledi.

Growth Equities baş yatırım yetkilisi ve Gabelli Funds portföy yöneticisi Howard Ward, “Şirket karlarının hisse senedi fiyatlarını yönlendirdiği günlerdeyiz” dedi. “Kırılma noktası gelmiş olabilir. Ekonomik durgunluk daha yüksek işsizliğe, daha az tüketici harcamasına, daha yavaş ekonomik büyümeye yol açacak. Bu çerçevede daha düşük kazançlar en olası senaryo.  Bu da daha düşük hisse senedi fiyatları anlamına gelecek.”

Diğer yandan altın yükselişe geçerek ons ​​başına 1.980 doların üzerinde işlem gördü. Bitcoin Asya’da halen artıda, $35 binin biraz gerisinde seyrini sürdürüyor.

 

Zor bir gün daha başlıyor

 

Gün boyunca AMB faiz kararı, ABD ilk işsizlik verileri ve yeni kar açıklamaları takip edilecek.  Yalnız Ankara ve Müslüman dünyası değil, bazı Batı ülkelerinde de İsrail’in Gazze saldırılarına tepkinin yükseldiği görülüyor. En büyük risk, Hizbullah veya Suriye, Yemen ve Irak’ta üstlenen dinci terör örgütlerinin ABD üsleri veya askeri varlıklarına saldırması.

 

 

Bloomberg, CNBC, FÖŞ

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler