Sosyal Medya

Döviz

Gedik Yatırım:  TL’ye dönüş için yüzde 60 mevduat faizi gerekebilir

Bu arada son politika faiz artışıyla birlikte, kredi kartı nakit avans ve KMH faizleri de önümüzdeki günlerde aylık %4,02 (yııllıklandırılmış %61,6) seviyesinden, aylık %4,47 (yıllık %70,3) seviyesine yükselecek, ki bu da iç talebi yavaşlatmaya yardımcı olacaktır.

Gedik Yatırım:  TL’ye dönüş için yüzde 60 mevduat faizi gerekebilir

TCMB politika faizini 500 baz puanlık artışla %35 seviyesine yükseltti

TCMB Ekim PPK toplantısında 500 bazpuanlık artışla politika faizini %35,0 seviyesine yükseltti. Piyasadaki medyan beklenti 500 bazpuanlık bir artışa  işaret etse de, piyasanın önemli bir bölümü de 500 bazpuanın altında bir artış  bekliyordu. Şöyle ki, Foreks’in anketine katılan 22 kurumun 10 tanesi 500  bazpuanın altında bir artış tahmininde bulunmuştu.

TCMB kademeli faiz artış taahhüdünü koruyor.

 

TCMB enflasyon  görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırmanın gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirileceğini  söylemeye devam ederken, yayınlanan açıklama metninin de önceki aydakine büyük paralellik gösterdiğini görüyoruz. Buna göre, TCMB yurtiçi talepteki güçlü seyir, hizmet fiyatlarındaki katılık ve enflasyon beklentilerindeki bozulmanın enflasyonda yukarı yönlü baskı oluşturmaya devam ettiğini belirtirken, jeopolitik gelişmeler nedeniyle petrol fiyatları kaynaklı risklere de vurgu yapıyor.

Bunlara bağlı olarak da, enflasyonun yıl sonunda Enflasyon Raporu’ndaki (Rapor) tahmin aralığının üst sınırına yakın seyredeceği öngörüsünü koruyor. TCMB öte yandan, ücret ve kur kaynaklı maliyet yönlü baskılar ile vergi düzenlemelerinin enflasyona geçişinin önemli ölçüde tamamlandığını ve aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüş gözleneceği de değerlendiriyor. TCMB gene geçen ay olduğu gibi, Türk lirası varlıklara yurt içi ve yurt dışı talebin artmasının fiyat istikrarına güçlü katkıda bulunacağını belirtmeye devam ediyor.

Önümüzdeki hafta yayınlanacak Enflasyon Raporu ve Ekim ayı enflasyonu politika faizine ilişkin beklentileri şekillendirebilir.

Piyasada sene sonuna ilişkin politika faizi beklentileri %40 seviyesinde yoğunlaşıyor ve faiz artış hızının da Kasım toplantısında 250 bazpuana düşürülebileceği düşünülüyor.

TCMB’nin kademeli faiz artış eğilimini düşünerek, bu beklentilere katılmakla beraber, TCMB’nin 2 Kasım’da açıklayacağı çeyreksel Enflasyon Raporu ve 3 Kasım’da açıklanacak Ekim ayı enflasyonunun bu beklentilerin şekillenmesinde etkili olabileceğini de düşünüyoruz.

TCMB’nin enflasyon patikasına ilişkin beklentileri ve Ekim enflasyonunun alt detayları politika faizi beklentilerinin yukarı yönlü güncellenmesine de yol açabilir. Bu arada son politika faiz artışıyla birlikte, kredi kartı nakit avans ve KMH faizleri de önümüzdeki günlerde aylık %4,02 (yııllıklandırılmış %61,6) seviyesinden, aylık %4,47 (yıllık %70,3) seviyesine yükselecek, ki bu da iç talebi yavaşlatmaya yardımcı olacaktır.

Öte yandan, iç talebi dizginlemek, geriye dönük fiyatlama eğilimini kırmak ve tasarruf eğilimini teşvik etmek için mevduat faizlerinin bugünkünden çok daha yüksek seviyelere (örneğin %60’a yakın seviyelere) çıkması gerektiği yönündeki düşüncemizi de koruyoruz. Bu da aslında daha yüksek bir politika faizi gerektiriyor.

Politika faiz artışını TL mevduata dönüşü teşvik adımları takip edecek.

TCMB açıklama metninde Türk lirası mevduat payının artırılmasına yönelik ilave adımlarla parasal aktarım mekanizması güçlendirilmeye devam edileceğini de belirtiyor, ki bunun da beklentimiz dahilinde olduğunu söyleyelim. Bu açıklamaya göre, TCMB’nin TL mevduat faizlerinde son günlerde yaşanan düşüşten rahatsız olduğu sonucunu çıkarabiliriz. Mevduat faizlerindeki bu düşüş, kısmen kredi talebindeki yavaşlamaya, kısmen de KKM’den artan çıkışlarla birlikte bankaların dönüşüm hedeflerini yakalamaya yaklaşmasına bağlı olabilir. Buna göre, bankalar için KKM’den TL mevduata dönüş hedeflerinin yukarı yönlü revize edilmesi muhtemel görünüyor. TCMB’nin buna ek olarak zorunlu karşılık oranlarında yeni düzenlemelere gitmesi de seçenekler arasında.

 

Yazar:  Ekonomist Serkan Gönençler

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler