Sosyal Medya

Döviz

Garanti BBVA:  Dışarda banka stresi yeniden başladı, BİST’te dalgalı seyir bekleniyor

Avrupa Merkez Bankası’nın 25 baz puanlık faiz artırımı, BaşkanJerome Powell ile Başkan Christine Lagarde’ın farklılaşan mesajları ve ABD bankacılık sistemine…

Garanti BBVA:  Dışarda banka stresi yeniden başladı, BİST’te dalgalı seyir bekleniyor

Avrupa Merkez Bankası’nın 25 baz puanlık faiz artırımı, BaşkanJerome Powell ile Başkan Christine Lagarde’ın farklılaşan mesajları ve ABD bankacılık sistemine yönelik korkular dünün ana gündem maddeleri olarak öne çıktı. PacWest hisseleri %50 oranında geriledi ve bölgesel bankacılık endeksi art arda dördüncü gün de satıcılı işlem gördü. Kanada’lı Toronto-Dominion Bank Group, First Horizon’ın $13.4 milyarlık satın alımını iptal ederek ABD bankasının hisselerinde %33’lük bir düşüşü tetikledi. Financial Times, Western Alliance’ın satın alınma da dahil olmak üzere stratejik opsiyonları değerlendirdiğini haber yaptı. Haber sonrası banka hisseleri %55 üzerinde satış gördü ancak, banka haberi yalanladı ve kayıplar %35 civarında dengelendi.

 

Reuters, Beyaz Saray’ın “sağlıklı bankalar üzerindeki açığa satış baskılarını” takip ettiğini, ABD federal ve eyalet yetkililerinin banka hisselerindeki sert hareketlerin arkasında “piyasa manipülasyonu” olasılığını değerlendirdiklerini bildirdi. ABD hisse senedi piyasaları bankacılık sektörü önderliğinde baskılandı. ECB Başkanı Lagarde sıkılaşma adımlarının henüz sona ermediğini, politika kararında bazı üyelerin 50 baz puandan yana olduğunu söyledi. Paylaşılan resmi metin sonrasında 1.10 seviyesine gerileyen EURUSD paritesi, açıklamalar sonrasında 1.1050’ye kadar yükseldi.

Yatırımcılar, Perşembe günkü kapanışın ardından Apple da dahil olmak üzere bilanço açıklamalarını takip etti. Teknoloji devi, iPhone satışlarıyla desteklenen mali ikinci çeyrek için beklentilerin üzerinde kalmayı başardı. Apple hisseleri, seans sonrasında %2’den fazla değer kazandı. Bu sabah itibari ile vadeli endeks kontraları hafif primli. Piyasa oyuncuları, ABD’de tarım dışı istihdam raporuna odaklanacak. İşsizlik oranını ve ücret artışına ilişkin bilgileri içeren Nisan ayı bordro verileri, Fed’e bir sonraki adımına karar verirken başka önemli bir veri noktası olacak. İsviçre tüketici enflasyonu öne çıkan bir diğer veri.

 

BİST-100 – Dalgalı görünüm sürüyor

Para politikalarına yönelik beklentiler açısından Fed toplantısı sonrasında bugün ABD istihdam verileri takip edilecek. Öncesinde bankacılık sektörü kaynaklı dalgalı eğilim küresel tarafta etkili oluyor. TL fonlama maliyetlerinin yükseldiği ve seçim tarihinin (14 Mayıs) yaklaştığı görünümde BİST’te dalgalı görünüm devam ediyor. Faiz oranlarında kayda değer ilave bir artış olmadığı görünümde 4700-4400 bandına girilmesini tepkisel yükselişlere yönelik fırsat olarak değerlendirmiştik. Haftanın son işlem gününde 4400-4360 destek, 4540-4580 direnç olmak üzere dalgalı eğilim öngörmekteyiz. 4580-4600 aralığının aşılması halinde tepki alımlarının 4750-4800 bölgesine yönelik olarak devamını bekleyeceğiz.

Spot USD/TL yatay

Fed’in 25 baz puan faiz artışının ardından dün ECB de politika faizini 25 baz puan artırdı. Dolar endeksinde bu ay %0,5 düşüş söz konusu. Bu yıl gelişmekte olan ülke para birimlerinden dolara karşı değer kazananların ortalaması %4,5 değer kaybedenlerin ortalaması ise %3. Türk Lirası’nda bu yıl %4 değer kaybı izleniyor. Son günlerde TL’de yataylık devam ediyor.

 

Sektör ve Şirket Gelişmeleri

Koza Altın KOZAL, EP): Yönetim Kurulu’nun 0.40TL’lik brüt temettü kararı, %2.4 temettü verimliliği (Nötr)

Koza Altın (KOZAL, EP, Fiyat:16.70TL, Piyasa Değeri TL53,482mn): Yönetim Kurulu, toplam 1,281mn TL nakit temettünün 14 Temmuz tarihinde dağıtılmasına (%32 temettü dağıtım oranı, hisse başına brüt 0.40TL ve 2.4% temettü verimliliği) karar verildiğini açıklamıştır.

Şok Marketler Ticaret (SOKM, EÜ) hisse başına brüt 0.5057TL (Net:0.4551TL) nakit temettü dağıtmayı planlıyor (Nötr)

Şok Marketler Ticaret (SOKM, EÜ, Fiyat:33.00TL, Piyasa Değeri TL19,579mn) hisse başına brüt 0.5057TL (Net:0.4551TL) nakit temettü dağıtmayı planlıyor. Temettü verimi %1.5. Sok Marketler için toplam temettü miktarı 2022 yılı için açıklanan karın xx’una işaret etmektedir. Nakit kar payı hak kullanım tarihi en geç 31.12.023 olarak belirlenmiş olup, teklifin yapılacak ilk Genel Kurul onayına sunulmasına karar alınmıştır.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler