Sosyal Medya

Döviz

FT/Adam Samson:  Global fonlar  Türk tahvil piyasasına ısındı

Aslında ne kadar kolaymış yabancı sermaye cezbetmek, bir şu Gazze faciası olmasaydı...

FT/Adam Samson:  Global fonlar  Türk tahvil piyasasına ısındı

Kapsamlı ekonomik reformlar ve getirilerdeki artış ülke tahvillerinin cazibesini giderek artırırken, uluslararası yatırımcılar Türkiye’nin uzun süredir terk edilmiş olan tahvil piyasasına geri dönüyor.

Merkez bankası verilerine göre, yabancı fon yöneticileri bu yılın ikinci yarısında yaklaşık 860 milyon dolarlık lira cinsinden Türk devlet tahvili satın aldı.  Bu, 2021’in başından bu yana bir yarıyıl dönemi için en büyük giriş oldu.

 

Erdoğan “ortodoks” oldu, para geri döndü

Yeni yatırımlar Erdoğan’ın Mayıs ayında yeniden seçilmesinin ardından başlayan geniş ekonomi politikası revizyonunun, yatırımcıların yıllardır kaçındıkları Türk varlıklarına olan ilgisini nasıl artırdığının son işareti.

Fidelity International gelişmekte olan piyasa tahvil fonu yöneticisi Paul Greer, “Her şey oldukça hızlı değişiyor” dedi ve Türkiye’nin lira ve yerel para cinsinden tahvillerinin “şefin spesyali” olduğunu ekledi.

Haziran ayında atanan yeni ekonomi yönetim ekibinin, kontrolden çıkan enflasyonu ve büyüyen cari açık gibi dengesizlikleri ateşleyen, yıllardır uygulanan “heteredox” politikaları terk etmesinden sonra daha iyimser bir hava ortaya çıkıyor.

Beklenmeyen faiz artırımları, mali piyasaların serbestleşmesi

Eski Goldman Sachs bankacısı Hafize Gaye Erkan liderliğindeki merkez bankası, hâlâ yüzde 60’ın üzerinde seyreden enflasyonu soğutmak için faizleri Haziran başından bu yana altı kez yüzde artırarak, yüzde 8,5’ten 40’a yükseltti.

Para otoriteleri  TL’nin serbestçe alınıp-satılmasına bir kez daha izin  verirken, vergi artışları ve iç talebi soğutmaya yönelik diğer önlemler yoluyla maliye politikası da önemli ölçüde sıkılaştırıldı.

Allianz Global Investors portföy yöneticisi Carlos Carranza, yeni para ve maliye politikalarının “olumlu sinyaller” gönderdiğini söyledi. Şöyle ekledi: “Türkiye enflasyonla mücadele ediyor, merkez bankasının bağımsız olmasına ve faiz artırımına izin veriyor ve bütçe istikrarsızlığı ile mücadele etmeye çalışıyor.”

 

Yüksek faizi “tüm kötülüklerin anası ve babası” olarak nitelendiren Erdoğan’ın yıllardır dile getirdiği düşük faiz politikalarından aniden cayması, Türk tahvil piyasasında şok dalgaları yarattı.

Türkiye’nin yerel para birimindeki tahvillerinin değerini ölçen ve dev fonlar tarafından takip edilen JPMorgan endeksi bu yıl yaklaşık yüzde 53 değer kaybetti. Bu, gelişmekte olan büyük piyasalar arasında açık ara en kötü performans.

Analistler, getirilerin hâlâ mevcut enflasyon seviyesinin oldukça altında kaldığını, ancak artık beklenen seviyelere yaklaştığını ve potansiyel olarak yatırımcılar için fırsatlar yarattığını söylüyor.

Refinitiv verilerine göre, örneğin yüzde 35 seviyesindeki iki yıllık gösterge getiri, şu anda merkez bankasının 2025 sonundaki yüzde 14 enflasyon tahmininin oldukça üzerinde.

 

Yatırımcılar, bu yıl liranın dolar karşısında yüzde 35 oranında değer kaybetmesinin de Türk varlıklarının daha cazip görünmesine yardımcı olduğunu söylüyor.

Amundi’de gelişen piyasalar sabit getirili menkuller birimi eş başkanı Sergei Strigo, “Uzun zamandır  piyasadan uzak duran yatırımcılar,  açık pozisyonlarını kapatmaya başlıyor” dedi.

Geçmişin parlak günlerine kıyasla, yabancı yatırımlar hala çok cüzi. Maliye bakanlığı verilerine göre, uluslararası yatırımcılar ülkenin yerel para birimindeki devlet tahvillerinin yüzde 1’inden azını elinde tutuyor; bu oran 2015 gibi yakın bir tarihte yüzde 22 idi.

 

Pek çok fon yerel seçimleri bekliyor

Pek çok yatırımcı, Erdoğan’ın gelecek yıl Mart ayında yapılacak önemli yerel seçimler öncesinde alışılmadık ekonomi politikalarına geri dönebileceği kaygısıyla temkinli davrandıklarını söylüyor. Analistler, TCMB aylık beklenti anketinin TL’nin dolara karşı 29’dan 40’a düşeceğini öngördüğüün altını çiziyor. Yani, liranın önümüzdeki aylarda daha da düşebileceği beklentisi bazı fonları saha kenarında tutuyor.

Bir de ABD’yle ilişkiler yoluna girse….

BlueBay Asset Management’ın gelişmekte olan piyasalar stratejisti Timothy Ash, “İnsanlar etrafı kokluyor ve bazı girişler gördük, ancak şimdi  alım yapmak  için gerçekten çok iyimser olmalısınız” uyarısını yaptı.

Bazı yatırımcılar, Türkiye ile batılı müttefikleri arasında artan gerilimin daha büyük  çapta  yatırım girişlerini engellediğini söylüyor.

ABD, Hamas’ın 7 Ekim saldırısından bu yana İsrail’i güçlü bir şekilde destekliyor. Ama Erdoğan, İsrail’i “savaş suçları” işlemekle suçladı ve ABD’nin terör örgütü olarak kabul ettiği Hamas’ın bir “kurtuluş” hareketi olduğunu söyledi.

ABD geçen hafta Hamas’ın Türkiye üzerinden uluslararası finansmana eriştiğine dair “derin kaygıları” olduğu konusunda uyarıda bulundu. Beyaz Saray da Rusya’nın savaş makinesi için hayati öneme sahip olduğunu söylediği Türkiye’nin mal ihracatındaki artıştan duyduğu hayal kırıklığını dile getirdi.

Fon yönetim şirketi Ninety’nin gelişmekte olan piyasalar eşbaşkanı Grant Webster, “Yatırımcılar ABD’den gelen uyarılardan nem kaptı” dedi.

 

“Eminim ki Beyaz Saray açıklamaları olmasaydı Türk varlıklarına ilgi daha yüksek olurdu.”

 

 

Kaynak:  Foreign investors tiptoe back in to Turkey’s domestic bond market, Adam Samson ve Mary McDougall

 

BAKMADAN GEÇME

  • Trump, Netanyahu ile Bağlarını Kesti: Ortadoğu’da İsrail Olmadan Adım Atacak

    Eski ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bağlarını kopardı. Trump’ın Netanyahu’yu manipülasyonla suçladığı ve Ortadoğu stratejisini İsrail hükümetinden bağımsız yürüteceği bildirildi. 📌 Haber Metni: İsrail Ordu Radyosu’nun haberine göre, ABD eski Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile ilişkilerini sonlandırma kararı aldı. Nedeni ise Netanyahu’nun Trump’ı yönlendirmeye çalıştığına dair oluşan güçlü şüpheler. Habere göre Trump’ın yakın çevresi, İsrail Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer’e Trump’ın artık Netanyahu ile Ortadoğu politikalarında koordinasyon kurmayacağını bildirdi. Dermer’e aktarılan mesajda, Trump’ın en çok nefret ettiği şeyin “manipüle edilmek” olduğu vurgulandı. Bir İsrailli yetkili, Dermer’in Cumhuriyetçi çevrelerde alışılmış “kibirli” tutumunun bu gerginliği gidermeye yetmediğini belirtti. Bu gelişme, Israel Hayom gazetesinin Trump’ın Netanyahu’dan “hayal kırıklığına uğradığını” ve artık Ortadoğu’daki adımlarını İsrail’in onayını beklemeden atacağını yazmasının hemen ardından geldi. Trump, 20 Ocak 2025’te başkanlık görevine yeniden başladığından bu yana Netanyahu hükümetine geniş çaplı ve koşulsuz destek vermişti. Bu destek, 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’de yürütülen ve birçok çevre tarafından “soykırım” olarak tanımlanan askeri operasyonlara rağmen sürdü. Ancak Israel Hayom’un isimsiz kaynaklara dayandırdığı haberde, iki liderin kişisel ilişkilerinin giderek soğuduğu ve karşılıklı hayal kırıklığının arttığı ifade edildi. Trump’a yakın iki üst düzey ismin kapalı kapılar ardında, Trump’ın artık İsrail’i beklemeyeceğini ve Ortadoğu gündemini kendi başına ilerleteceğini söylediği aktarıldı. Trump’ın hangi somut adımları atacağı belirtilmemekle birlikte, Tel Aviv’in Trump’ın İsrail’i dışarıda bırakarak hareket ettiğinden şikayet ettiği bildirildi. Bu duruma örnek olarak, Washington yönetiminin Yemen’deki Husilerle imzaladığı ateşkes anlaşması gösterildi. Anlaşma İsrail’e haber verilmeden sonuçlandırıldı ve Tel Aviv tamamen devre dışı bırakıldı. Bu son gelişmeler, iki ülke arasındaki stratejik ilişkilerin geleceği konusunda yeni soru işaretleri doğururken, Trump’ın Ortadoğu politikasında İsrail’siz bir dönem başlattığı yorumlarına yol açtı. Kaynak: İsrail Ordu Radyosu, Israel Hayom, Arap basını Atilla Yesilada ve Güldem Atabay tarafından kaleme alınan özel raporlarımıza abone olmak ister misiniz? Abonelik koşulları için bize e-mail atın: [email protected] 🔑 Anahtar Kelimeler: Donald Trump, Binyamin Netanyahu, Trump Netanyahu krizi, ABD İsrail ilişkileri, Ortadoğu politikası, Trump İsrail bağları, Israel Hayom, Gazze savaşı, Trump Husi ateşkesi, Trump dış politikası 2025, Ron Dermer, ABD diplomasisi 🧠 Meta Açıklama: Donald Trump, Netanyahu ile bağlarını kopardı. Trump, İsrail Başbakanı'nı manipülasyonla suçlarken, Ortadoğu'da yeni adımlarını İsrail ile koordinasyon kurmadan atmaya hazırlanıyor. Devamında istersen bu haber için görsel önerisi de sunabilirim WS37. Hazır mısın?

  • Çin’in Yeni Teşvik Paketi Piyasaları Etkilemedi: Gözler ABD ile Ticaret Görüşmelerinde

    Çin hükümeti, ekonomiyi canlandırmak için yeni bir teşvik paketi açıklasa da, piyasalar bu adımlara sınırlı tepki verdi. Yatırımcıların odağı ABD ile yürütülen kritik ticaret görüşmelerine çevrildi.

  • Bakan Uraloğlu Açıkladı: Türkiye’nin Sosyal Medya Şampiyonu Belli Oldu

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sosyal medya kullanımıyla ilgili dikkat çeken verileri kamuoyuyla paylaştı. We Are Social ve Meltwater tarafından hazırlanan Dijital 2025 Türkiye Raporunu değerlendiren Bakan Uraloğlu, Türkiye'de internet kullanıcı sayısının 77,3 milyona ulaştığını, sosyal medya kullanıcılarının sayısının ise son bir yılda %1,7 artarak 58,5 milyona yükseldiğini açıkladı.

  • Yazılı basına telif koruması gelebilir

    TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman başkanlığında, Google’ın algoritma değişiklikleri ve bunların Türkiye’deki medya kuruluşları üzerindeki etkilerini görüşmek üzere toplandı. Yayman, "“Haberin telif konusu haline getirilmesini ve kullanıma bağlı olarak medya kuruluşlarına ücret ödenmesini talep ediyoruz" ifadesini kullandı.

  • Çetin Ünsalan Yazdı: Enflasyon düşerse, alım gücü artar mı?

    TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sunum yapan Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, veriler meselesine değinmedi...

  • Selçuk Bayraktar’dan sonra bu kez Güler Sabancı’dan uyarı geldi!

    Geçtiğimiz süreçte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı ve BAYKAR Yönetim Kurulu Selçuk Bayraktar'ın yüzünü ve sesini kullanan yapay zeka dolandırıcıları bu defa da Güler Sabancı'nın kişisel bilgilerini kullandı...

  • Türkiye’nin dev çay firması satılıyor!

    Türkiye'nin en büyük çay üreticilerinden Of Çay, 6 yıl aranın ardından yeniden satılıyor. Şirketi 2019 yılında satın alan Jacobs kahvelerinin sahibi ABD merkezli Jde Peet’s, Türkiye'deki çay operasyonlarını elden çıkaracağını açıkladı...

  • Hububat ihracatı ilk dört ayda 4,2 milyar dolar oldu

    Buğday unu, makarna, bitkisel yağlar, bisküvi ile şekerli ve kakaolu ürünler başta olmak üzere temel gıda ürünlerini kapsayan hububat, bakliyat,…

  • Turkcell, BOTAŞ Fiber Altyapı İhalesini Kazandı! 15 Yıllık Stratejik Anlaşma…

    Türkiye’nin lider teknoloji ve iletişim şirketi Turkcell’den, Türkiye’nin sabit internet bağlantısı için dev adım…

  • Bitcoin 6 haneli kulüpte! Ticaret umudu kriptoyu uçurdu

    ABD-Çin görüşmeleri piyasalara moral verdi. Uzun süredir beklenen ABD-Çin ticaret görüşmeleri nihayet masada. Taraflardan gelen olumlu mesajlar, yatırımcıların güvenini tazeledi.

  • Kerevitaş’ın sürdürülebilir ve karlı büyümesi 2025’in ilk çeyreğinde de devam etti

    Türkiye’de dondurulmuş gıda ve margarin pazarının lideri Kerevitaş’ın 2025’in ilk üç ayındaki konsolide cirosu 6,9 milyar TL olarak gerçekleşti...

  • VakıfBank’tan 2025 Yılına Güçlü Başlangıç…

    Türkiye ekonomisinin istikrarlı büyümesine liderlik eden VakıfBank, 2025 yılının ilk çeyreğini güçlü bir performansla tamamladı...

  • Mevduatta getiri patlaması! Bankada parası olanlar dikkat: Yüzde 60’ı geçti

    Faiz maratonu başladı. Bankalar yarışta. Merkez Bankası'nın faiz artışı sonrası bankalar, vadeli mevduat faizlerini %50’nin üzerine taşıdı. Bazı kurumlar, hoş geldin faizi ile yüzde 52’yi gördü.

Benzer Haberler