Sosyal Medya

Döviz

Financial Times: Piyasalar yeni faiz rejimini kabullendi, ABD doları altı ayın en yüksek seviyesine ulaştı

ABDdolarını tutmak imkansız!

Financial Times: Piyasalar yeni faiz rejimini kabullendi, ABD doları altı ayın en yüksek seviyesine ulaştı

Dolar, ABD hisse senedi ve tahvil piyasalarının zayıfladığı ve yatırımcıların uzun soluklu yüksek faiz ortamına hazırlandığı bir haftanın sonunda altı ayın en yüksek seviyesine çıktı.

Para birimi, Fed’in faizleri düşürme planlarını ekonomistlerin düşündüğünden çok daha yavaş bir şekilde tatbik edeceği algısının yayılmasıyla, Mart ayından bu yana euro, pound ve yen karşısında en yüksek seviyelerine ulaştı.

ABD devlet tahvili fiyatları düştü ve getiriler 16 yılın en yüksek seviyelerine ulaştı; birinci sınıf ABD hisse senetlerini kapsayan S&P 500 gösterge endeksi ise yılın en derin haftalık düşüşlerinden birini yaşadı.

Janus Henderson Investors portföy yöneticisi James Briggs, “Piyasalar Fed FOMC açıklamalarını oldukça olumsuz karşıladı” dedi. “Daha uzun süre daha yüksek  sloganı, artık yerleşmiş durumda ve yeni bir  para rejiminde olduğumuza dair inanç var.”

Fed bu hafta faiz oranlarını sabit tutma ve gelecek yıl ve 2025’te yavaş yavaş azaltma kararlılığının sinyalini verirken, İngiltere Merkez Bankası mola aldı, fakat faiz oranlarını yüksek tutmanın önemini vurguladı.

Avrupa Merkez Bankası bu ay kendi gösterge faiz oranlarını tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkardı.

 

ABD ve Euro bölgesi tahvil fiyatlarında son düşüşler, küresel sabit getirili piyasalarda, büyük ölçüde yüksek gösterge faiz oranları ve yüksek enflasyon nedeniyle aylardır süren satışları iyice derinleştirdi.

Bazı piyasa katılımcıları, uzun süreli yüksek faiz oranlarının yüksek borçlanma maliyetlerinin ekonominin geneli üzerindeki etkisi nedeniyle hisse senedi piyasalarını daha kırılgan hale getirdiği konusunda uyarıyor.

Vanguard’ın küresel baş ekonomisti Joseph Davis, “Halihazırda istikrarsız bir dengedeyiz” dedi ve enflasyonun tarihsel olarak daha düşük büyüme pahasına yenilgiye uğratıldığını savundu. “Enflasyonun neredeyse hiçbir taviz vermeden düştüğüne dair neredeyse hiçbir örnek olmadı” dedi.  Bu durumda, Fed’in kararlı tutumu bir noktada şirketlerin kar marjlarını da olumsuz etkileyecek.

ABD’nin diğer büyük ekonomilerden daha dayanıklı olduğuna dair işaretler doların Temmuz ortasından bu yana diğer para birimleri karşısında yüzde 6 yükselmesine yardımcı oldu.

İşsizlik başvuruları bu hafta Ocak ayından bu yana en düşük seviyesine gerilerken, işsizlik yardımı başvuruları da sekiz ayın en düşük seviyesine yaklaştı.

PGIM sabit getirili küresel tahvillerin başkanı Robert Tipp, “[Global büyümede] ABD’nin lider konumda olduğunu düşünüyorum” dedi. Piyasaların nihayet Fed’in faiz oranlarını yüksek tutacağına ikna olmaya başladığını savundu; bunun nedeni kısmen ülkenin ekonomik faaliyetinin başka yerlere göre daha güçlü olması.

Geçen yıl yüzde 9’un üzerine çıkan enflasyonu dizginleme çabaları kapsamında Fed, yakın tarihindeki en agresif parasal sıkılaştırma döngülerinden biri olan 18 ay boyunca faiz oranlarını yüzde 5,25 puan artırdı.

Tipp, “Yatırımcılar gelecekte yaşıyordu, inatla uzak gelecekteki parasal gevşemeyi  fiyatlıyordu ancak büyüme güçlü olduğu için Fed’in acı gerçeklerini  hazmetmeye yöneldi” dedi.

Buna karşılık, Avrupa Merkez Bankası baş ekonomisti Philip Lane Cuma günü yaptığı açıklamada, imalat faaliyetinin “zayıf kalacağını” ve hizmetlerde “yavaşlamanın açık işaretlerinin” olduğunu belirterek, bölgenin büyümesine yönelik risklerin “aşağı yönlü” olduğunu söyledi.

AMB, daha fazla faiz artışına açık kalmayı sürdürdüğünü belirtti ancak Cuma günü yakından izlenen satın alma yöneticileri endeksi (bileşik PMI), işletmelerin üretim ve siparişlerde aylık bazda düşüşler bildirdi. Verilerin yayınlanmasının ardından euro zayıfladı.

Sterlin, İngiltere PMI’larının hizmet aktivitesinde zayıflık göstermesi, enflasyonun beklenenden hızlı düştüğü ve BoE’nin faiz artırmayı reddederek beklentileri boşa çıkardığı bir haftada para biriminin kayıplarını derinleştirmesinin ardından da düştü.

 

Kaynak:  US dollar hits six-month high as markets accept new interest rate regime

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler