Sosyal Medya

Döviz

Fed haftasında ABD TÜFE enflasyonu enerji fiyatlarının düşmesiyle beklentileri karşıladı, konut maliyetleri arttı

Salı günkü veriler, enflasyonu yeniden dengelemenin dalgalı doğasını vurguluyor. Fiyat baskıları genellikle çok yüksek seviyelerden çekildi, ancak hala güçlü bir işgücü piyasası tüketici harcamalarını ve daha geniş ekonomiyi desteklemeye devam ediyor.

Fed haftasında ABD TÜFE enflasyonu enerji fiyatlarının düşmesiyle beklentileri karşıladı, konut maliyetleri arttı

ABD tüketici fiyatları, beklenmedik bir şekilde Kasım ayında artarken, temel enflasyon yükseldi ve bu durum, Federal Reserve’in gelecek yılın başlarında faiz indirimine yönelmesinin muhtemel olmadığına dair daha fazla kanıt sundu.

Kasım ayındaki enerji fiyatlarındaki düşüş, öncü verilere göre tüketici fiyatlarını düşük tuttu ve manşet enflasyon geriledi. İş İstatistikleri Bürosu’nun (BLS) en son verilerine göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) kasımda önceki aya göre %0,1 arttı ve önceki yılın aynı ayına göre %3,1 yükseldi, Ekim ayındaki %3,2’lik yıllık artışa göre hafif bir yavaşlama izlenmekte.

Reuters’ın anketine katılan ekonomistler, CPI’nın aylık bazda değişmeyeceğini ve yıllık bazda yüzde 3.1 artacağını tahmin etmişti. Tüketici fiyatlarındaki yıllık artış, Haziran 2022’deki yüzde 9.1’lik zirvesinden yavaşladı. Enflasyon hâlâ Fed’in yüzde 2’lik hedefinin üzerinde seyrediyor.

Beklendiği gibi, benzin fiyatlarındaki %6 gerileme ile enerji maliyetlerinin %2,3 düşmesi manşet enflasyonu dizginledi.

Daha oynak olan gıda ve benzin maliyetlerini çıkaran “çekirdek” bazda, Kasım ayındaki fiyatlar geçen yıla göre %4,0 arttı ve Ekim’deki yıllık artışla aynı seviyede kaldı. Aylık çekirdek fiyatlar, Ekim ayındaki %2’lik aylık artışa göre biraz yükselerek %0,3 arttı.

Ekonomistlerin çekirdek fiyatların bu seviyelerde geleceğini beklediği görülmekteydi.

İş İstatistikleri Bürosu’nun verileri, kira, sağlık hizmetleri ve motor aracı sigortası maliyetlerinde artışları yansıttı. İkinci el araba fiyatları Mayıs ayından bu yana ilk kez yükseldi. Öte yandan, giyim ve mobilya maliyetleri düştü.

Genel Tüketici Fiyat Endeksi’nin yaklaşık üçte birini oluşturan barınma fiyatları %0.4 arttı ve benzin fiyatlarındaki düşüşü dengeledi. Ekonomistler, barınma kategorisinde sürdürülen bir ılımlılığı, çekirdek enflasyonu Fed’in hedefine getirmenin anahtarı olarak görüyor.

Rapor, geçen Cuma günü işe alımın Kasım ayında hızlandığını ve işsizlik oranının Ekim ayında neredeyse iki yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 3,9’dan yüzde 3,7’ye düştüğünü gösteren verilerin ardından geldi. CME Group’un FedWatch Tool’a göre güçlü istihdam raporu, finans piyasalarını, bir faiz indiriminin Mart’tan Mayıs’a kadar olan beklentilerini öteledi.

Salı günkü veriler, enflasyonu yeniden dengelemenin dalgalı doğasını vurguluyor. Fiyat baskıları genellikle çok yüksek seviyelerden çekildi, ancak hala güçlü bir işgücü piyasası tüketici harcamalarını ve daha geniş ekonomiyi desteklemeye devam ediyor.

Fed yetkililerinin Salı günü başlayan iki günlük bir toplantıda faiz oranlarını yine sabit tutmaları bekleniyor. Başkan Jerome Powell muhtemelen politikayı gevşetmeden önce fiyat artışlarında daha sürdürülebilir bir gerileme görmek istediklerini ifade edecek. Yetkililer, yaz sonundan beri farklı bir yol izlemekte: faiz artışlarını durdurarak, şimdiye kadar yaptıkları parasal sıkılaştırmanın ekonomide nasıl tepki yarattığını görmek için molada.

Açıklanan TÜFE ile Hazine tahvilleri kazançlarını sınırladı, hisse senedi vadeli işlemleri yüksek kaldı ve dolar zayıfladı.

Şimdi önemli sorular, Fed’in gerçekten agresif faiz artırma kampanyasının sonuna gelip gelmediği ve merkez bankasının 2024’te faiz indirip indirmeyeceği. Piyasalar, herhangi bir ipucunu bekliyor; bu ipuçları Çarşamba gecesi Federal Rezerv Başkanı Jerome H. Powell’ın basın toplantısında gelebilir.

Fed’in federal fon oranı olarak bilinen kilit faiz oranı, yüzde 5,25 ile 5,5 arasında son 22 yılın en yüksek seviyesinde duruyor.

Bu haftanın diğer önemli olayları:

Euro Bölgesi sanayi üretimi, Çarşamba

ABD ÜFE, Çarşamba

Federal Reserve politika toplantısı ve Başkan Jerome Powell’ın basın konferansı, Çarşamba

Avrupa Merkez Bankası politika toplantısı ve ECB Başkanı Christine Lagarde’ın basın konferansı, Perşembe

İngiltere Merkez Bankası politika toplantısı, Perşembe

İsviçre Ulusal Bankası politika toplantısı, Perşembe

ABD başlangıç işsizlik başvuruları, perakende satışlar, iş envanterleri, Perşembe

Çin 1 yıllık MLF oranı ve hacmi, emlak fiyatları, perakende satışlar, sanayi üretimi, işsizlik oranı, Cuma

Euro Bölgesi S&P Global İmalat PMI, S&P Global Hizmetler PMI, Cuma

ABD sanayi üretimi, Empire imalat, sınır ötesi yatırım, Cuma

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler