Sosyal Medya

Döviz

Fed Başkanlarından ardı ardına açıklamalar: Faiz indirimi bu sene yok ya daha fazla faiz artışı?

St. Louis Federal Rezerv Bankası Başkanı James Bullard, merkez bankasının enflasyonu bastırmak için bu yıl faiz oranlarını iki kez daha…

Fed Başkanlarından ardı ardına açıklamalar: Faiz indirimi bu sene yok ya daha fazla faiz artışı?

St. Louis Federal Rezerv Bankası Başkanı James Bullard, merkez bankasının enflasyonu bastırmak için bu yıl faiz oranlarını iki kez daha artırması gerekeceğini beklediğini söyledi.

Pazartesi günü, Florida’daki bir etkinlikte moderatörlü bir tartışma sırasında “Enflasyon üzerinde yeterince aşağı yönlü baskı oluşturmak ve enflasyonu zamanında hedefe döndürmek için politika faiziyle daha yüksek seviyeye taşımak zorunda kalacağımızı düşünüyorum” dedi.

“Bu yıl iki hamle daha düşünüyorum – tam olarak bu yıl nerede olacağını bilmiyorum – ama genellikle geç olmasındansa erken olmasını hep savundum” dedi.

Bullard, merkez bankası geçen yıl borçlanma maliyetlerini yükseltmeye başlamadan önce agresif faiz artışlarının erken bir savunucusu olan yakından izlenen bir şahin. 2023’te politika belirleyici Federal Açık Piyasa Komitesi’ne oy vermiyor.

Politika yapıcılar, geçen yılın başından bu yana agresif bir şekilde faiz oranlarını yükselttiler ve faizi sıfıra yakından%5-5,25 aralığına getirdiler. Bu yıl yavaşladılar. 2022’nin büyük bir kısmı için daha hızlı adımlarla faiz artırdıktan sonra art arda üç çeyrek puanlık artış yaptılar. Bazı Fed yetkilileri 13-14 Haziran’daki toplantılarında bir duraklama için destek sinyali verdiler.

Mart ayında yetkililer, medyan projeksiyonlarına göre, oranların %5,1 ile zirveye ulaşacağını tahmin ediyorlar ve bu ayın başlarında bu seviyeye ulaştılar. Tahminler Haziran toplantısında güncellenecek.

Bullard, Mart ayı tahmininin, enflasyonun hızla düşmesiyle zar zor büyüyen bir ABD ekonomisine dayandığını ve bunun yerine büyümenin oldukça sağlam olduğunu ve fiyat baskılarının umulduğu kadar hızlı soğumadığını söyledi.

Bu nedenle komitenin oranları daha yükseğe taşıması gerektiğini ve işsizliğin 1960’lardan bu yana en düşük seviyelerde olduğu mevcut ortamın harekete geçmek için iyi bir zaman olduğunu savundu.

“İşgücü piyasası çok iyi olduğu sürece, enflasyonla mücadele etmek, hedefe geri dönmek için harika bir zaman. Bu sorunu arkamızda bırakın ve 1970’leri tekrar oynatmayın” dedi.

Fed’den Bostic, 2024’in içlerine kadar faiz indirimi beklemediğini söyledi

Atlanta Federal Rezerv Bankası Başkanı Raphael Bostic, finansal piyasalarda merkez bankasının bu yıl faiz oranlarını düşüreceğine dair bahislere karşı geri adım attı ve enflasyonun soğumaması durumunda daha fazla faiz artışlarının masada olmaması konusunda uyardı.

Bostic, Pazartesi günü CNBC’ye verdiği röportajda, “Temel durumum, 2024’e kadar faiz indirmeyi gerçekten düşünmeyeceğiz. Enflasyonun çoğu ölçüsüne bakarsanız, hala hedefimizin iki katı kadar. Ve bu yüzden hala gidilecek uzun bir mesafe var” dedi

Bostic, geçen yıldan bu yana agresif Fed sıkılaştırmasının etkisini görmek için politikayı askıya almaktan yana olduğunu ve ekonominin de bankacılık baskılarının ortasında daha sıkı kredilerden kaynaklanan rüzgarlarla karşı karşıya olduğunu açıkça belirtti. Ancak, fiyat baskılarının devam etmesi göz önüne alındığında, bir sonraki hareketin aşağı yerine doğru yukarı çıkma ihtimalinin daha yüksek olabileceğini de öne sürdü.

“Bir sonraki eylemimiz olarak yukarı çıkmak ve aşağı inmek arasında bir önyargım olsaydı, yukarı çıkmamız gerekebileceğini söylerdim. Gördüğümüz şey, enflasyonun sürekli olarak yüksek olduğudur. Tüketiciler harcamaları açısından gerçekten dirençli davrandılar ve işgücü piyasaları son derece sıkı kalıyor. Tüm bunlar, fiyatlar üzerinde hala yukarı yönlü baskı olacağını gösteriyor” dedi.

Fiyatlar Nisan ayında bir yıl öncesine göre %4,9 arttı, Çarşamba günü yayınlanan tüketici fiyat endeksi verileri, iki yıl içinde %5’in altındaki ilk okumayı gösterdi. Gıda ve enerji hariç tutulduğunda, çekirdek enflasyon oranı olarak adlandırılan oran da ılımlılaştı.

Kashkari bu yıl politika belirleyici Federal Açık Piyasa Komitesi’nde oy kullanıyor.

Faiz oranlarını bir süre mevcut yüksek seviyelerinde bırakmak, yetkililerin hem artışların hem de bankacılık sektörü stresinin ekonomiyi nasıl etkilediğini değerlendirmelerine olanak tanırken, fiyat baskılarını hafifletmek için talep üzerine dokunmaya devam edecek.

Çarşamba günü yapılan bir açıklamaya göre, enflasyon Nisan ayında ılımlılık belirtileri gösterdi. Çalışma İstatistikleri Bürosu, tüketici fiyat endeksinin bir yıl öncesine göre %4,9 oranında arttığını, iki yıl içinde ilk %5’in altında bir okuma olduğunu söyledi.

Kashkari enflasyonun “Ne kadar yüksek olduğuna şaşırdık, ne kadar ısrarcı olduğuna şaşırdık. Ve aşağı iniyor – aşağı indiğine dair bazı kanıtlar var, “dedi. “Ama şimdiye kadar oldukça ısrarcıydı. Bu, uzun bir süre devam edeceğimiz anlamına geliyor” diye ekledi.

Yükselen fiyatların önemli bir itici gücü olan kira artışları, geçen yıla göre ortalama olarak daha az arttı ve Fed’in yakından izlediği bir kategori olan konut ve enerji hariç hizmet fiyatları, geçen yazdan bu yana en küçük ilerlemeyi kaydetti.

Öte yandan, Minneapolis Fed başkanı, ABD ekonomisinin hizmetler tarafında henüz bir yavaşlama olduğuna dair bir kanıt görmediğini söyledi.

“Ortalama olarak Amerikan hanehalkları kendi bilançoları açısından hala çok iyi durumda” derken, düşük gelirli ailelerin daha da gerildiğini belirtti.

Kashkari, geçen ay Silikon Vadisi Bankası’nın Mart ayında çökmesinin ardından piyasalarda sükunetin yeniden sağlandığına dair “umut verici işaretler” olduğunu söyledi.

Bloomberg

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler