Sosyal Medya

Döviz

Dolara not indirimi şoku kalıcı olacak mı? Euroda beklentiler ve Brezilya’dan faiz indirim döngüsü

Piyasalar, dün Fitch’in ABD’nin borç notunu düşürmesine hazırlıksız yakalandı. EUR/USD yükseldi, ancak güvenli liman talebi nedeniyle dolar yüksek beta para…

Dolara not indirimi şoku kalıcı olacak mı? Euroda beklentiler ve Brezilya’dan faiz indirim döngüsü

Piyasalar, dün Fitch’in ABD’nin borç notunu düşürmesine hazırlıksız yakalandı. EUR/USD yükseldi, ancak güvenli liman talebi nedeniyle dolar yüksek beta para birimlerine zarar veriyor. Fakat bu durum döviz piyasaları için uzun süreli bir etken olmayacaktır. Odak not indiriminden hızla yeniden verilere kayacak. Diğer yandan Brezilya’da merkez bankasının bugünkü toplantısından faiz indirim döngüsüne başlangıç kararı bekleniyor.

USD not indirim şokunu güvenli liman çabasıyla atlatacak

Düşüşün uzun süreli devam etmesi olması olası değil  hatta doların direnci, dün açıklanan zayıf verilere rağmen sağlamdı. ISM imalat verileri beklenenden daha az düzeldi ve daralma bölgesinde kalmaya devam etti, JOLTS rakamları ise beklenenden daha büyük bir iş açığı düşüşü gösterdi. Piyasalar açıkça ikincil faaliyet rakamlarını göz ardı ediyor ve  bu hafta iş gücü rakamlarının hala güçlü olacağı beklentileri hakim.  Diğer faktörler açısından -çoğunlukla Çin’den zayıf veriler- doları desteklenmeye devam ediyor. Bu da USD eğrisinde herhangi bir ek güvercin fiyatlandırmayı önlemekte.

ABD oturumunun geç saatlerinde FX piyasalarını sarsan sürpriz bir gelişme, Fitch’in ABD’yi AAA’dan AA+’ya düşürdüğünü ve görünümünün sabit kaldığını duyurmasıydı. Bu, 1994’ten beri gerçekleşen ilk düşüş. Fitch, bu düşüşün nedenlerini “önümüzdeki üç yıl boyunca” mali durumun bozulması ve yüksek devlet borcu olarak gösteriyor. Bu durum da hızla atlatılan ABD borç tavanı sorununu mali denge  açısından yeniden yatırımcıların gündemine yerleştiriyor. EUR/USD haberlerle sıçradı, ancak yüksek beta para birimleri zarar gördü ve dolar güvenli liman talebiyle korunmuş gibi görünüyor.

Peki son gelişme, döviz piyasası için ilk tepki ötesinde bir etken olacak mı? Bu şüpheli. Hazine Bakanı Janet Yellen düşüşü “eskide kalmış” olarak nitelendirdi ve piyasalar büyük olasılıkla bunu benzer bir şekilde değerlendirecek ve borç tavanı anlaşmazlığıyla ilişkilendirilecek. Özellikle de önemli veri açıklamalarıyla dolu bir haftada ve Fed’in önümüzdeki faiz artırımına ilişkin belirsizlikle karşı karşıya olduğu bir zamanda. Bugün, ADP istihdam verileri veri cephesinde ana odağı oluşturuyor. Temmuz ayında ADP rakamları, konsensüs tahminlerini neredeyse ikiye katladı (neredeyse 500 bin), ancak resmi istihdam raporu daha mütevazı 209 bin oldu.

EUR: ECB sessizliği euroya yardımcı olmuyor

EUR/USD paritesinde hikaye halen dolardan yana. ABD veri takvimi canlanmaya hazırlanırken (ADP, ISM hizmetler, istihdam), çoğu temel Euro bölgesi verisinin bu haftanın başında zaten yayınlandı. Euro Bölgesinde ekonomik durgunluk netleştikçe yüksek seyreden enflasyona rağmen ECB’nin daha yüksek bir faiz artırımı olasılığını piyasalar fiyatlamaktan kaçınmakta. Yaz sezonu nedeniyle ECB genel kurul üyeleri tarafından yapılan tipik iletişim yeniden ayarlanmamakta ve ECB karar vericilerinden konuşmacı sayısı az.  Yalnızca Fabio Panetta’nın yarın açıklama yapacak ve onun sesi de güvercin ses olduğu için faiz beklentilerini yükseltmesi olası görünmüyor.

ABD’nin kredi notu düşüşü, EUR/USD’nin 1,0950’nin altına gitmesini engelledi, ancak ABD verileri güçlü çıkarsa parite üzerinde daha fazla baskı kesinlikle olacak. Hafta sonuna kadar 1,0900 seviyesinin testi olası görünüyor.

Brezilya merkez bankası faiz indirim döngüsüne başlayacak

Brezilya Merkez Bankası, BCB’nin bugünün ilerleyen saatlerinde gevşeme dönemine başlayacağına dair hararetli spekülasyonlar var. Yılın çoğunluğunda Lula yönetimi tarafından faizleri düşürmeye yönelik baskıya maruz kalan BCB’nin artık inandırıcı bir faiz indirimi yapmak için yeterli alana sahip olduğu görünüyor. Brezilya kongresinden önemli mali reformlar geçti ve sert bir enflasyon düşüşü, enflasyon beklentilerinin BCB’nin yaklaşık %3,50 hedefine yakın gerilemesine izin verdi. Piyasa için tek soru, BCB’nin döngüyü 25 baz puanlık mı yoksa 50 baz puanlık mı kesintiyle başlatacağı.

Tarihsel olarak, BCB politikayı ayarlamaya karar verdiğinde büyük artışlar yapar. Aynı şekilde, BCB bu yıl boyunca hükümetle mücadele etmekte ve yönetim kuruluna iki yeni üye ekledi. Üstelik aşırı derecede agresif davranmış gibi görünmek istemeyebilir. BCB, bu gevşemeye dair çok fazla işaret vermemiş olsa da 50 baz puanlık bir faiz indirimi göz ardı edilmiyor. Zaten önümüzdeki yıl için 500 baz puanlık gevşeme fiyatlanıyor  ancak Brezilya realinin çok sert bir şekilde satılması gerekmeyebilir. Sonuçta, reel faiz oranları hala büyük ölçüde pozitif seviyelerde ve yakın tarihli bir ülke notu yükseltmesi – ve düşük volatilite – Brezilya realinin carry trade akışlarının alıcısı olmaya devam edeceğini gösteriyor.

ING

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler