Sosyal Medya

Döviz

Dolar yeniden yükseliyor, Bitcoin yeni ralliye hazırlanıyor

Dolar karşısında euro, Salı günü %0,75 düşüş yaşadıktan sonra en son %0,05 artışla 1,0595’ten  işlem gördü. Ortak para birimindeki düşüş dolar endeksini yükseltti. Dolar Endeksi bir önceki seansta gördüğü bir ayın en düşük seviyesi olan 105,35'ten uzakta 106,23'e yükseldi

Dolar yeniden yükseliyor, Bitcoin  yeni ralliye hazırlanıyor

Dolar Endeksi  Çarşamba güçlü ABD öncü bileşik PMI verisinden destek alarak yükselişteyken, euro bloktaki büyüme görünümünün kararması nedeniyle ilerleme kaydetmekte zorlandı.

 

Avustralya doları, Çarşamba günü açıklanan beklenenden yüksek enflasyon rakamının ardından ilk tepki olarak %0,5’ten fazla yükseldi.

Salı günkü veriler, imalat sektörünün beş aylık daralmadan çıkmasıyla ABD’de ekonomik aktivitenin Ekim ayında yeninde artıya geçtiğini gösterirken, aynı gün açıklanan veriler, euro bölgesinin ticari faaliyetinin beklenti aksine bu ay sürpriz bir şekilde kötüleştiğini gösterdi.

Dolar karşısında euro, Salı günü %0,75 düşüş yaşadıktan sonra en son %0,05 artışla 1,0595’ten  işlem gördü. Ortak para birimindeki düşüş dolar endeksini yükseltti. Dolar Endeksi bir önceki seansta gördüğü bir ayın en düşük seviyesi olan 105,35’ten uzakta 106,23’e yükseldi. Euro, doların altı para biriminden oluşan bir sepete karşı değerini ölçen dolar endeksinde en fazla ağırlığı olan para birimi.

 

CMC Markets piyasa analisti Tina Teng, “Euro bölgesi ekonomisi bir nevi resesyona giriyor, dolayısıyla Avrupa Merkez Bankası’nın faiz artırımında hedefe ulaşmış olabileceği yönündeki beklentileri güçlendiriyor” dedi. “Buna karşılık, ABD Merkez Bankası ekonomik veriler güçlü göründüğü için faiz oranlarını artırmaya devam edebilir.”

Güçlü dolar, yen’i yakından takip edilen 150 eşiği yakınında sabit tuttu. Japon para birimi, geçen ay çoğunlukla yatay işlem görerek dolar başına 149,86 seviyesinde kaldı. Traderlar Japon yetkililerin dövize müdahalesine karşı tetikte. Küresel faiz oranları yükselirken Japonya Merkez Bankası’nın tahvil getirisi kontrolü tutumunu değiştirmesi yönündeki baskı artıyor. Güvenilir kaynakların hafta başında yaptığı açıklamaya göre,  üç ay önce belirlenen  10 yıl vadeli devlet tahvillerinde tavan getiriye yapılacak bir artış, önümüzdeki hafta yapılacak PPK toplantısı öncesinde bir olasılık olarak tartışılıyor.

Diğer yandan sterlin %0,04 artışla 1,2165 dolara yükselirken, Yeni Zelanda doları %0,08 artışla 0,5849 dolara yükseldi. Avustralya doları en son %0,35 artışla 0,6378 dolara yükseldi. “Avustralya Rezerv Bankası’nın (Merkez Bankası) Kasım ayı toplantısı heyecanlı geçecek ve politika  faizi %4,35’e yükseltilecek” dedi City Index’in kıdemli piyasa analisti Matt Simpson, “bunun şahin bir artış olacağından şüpheleniyorum”.

Kripto para birimlerinde Bitcoin, Salı günü yaklaşık 18 ayın en yüksek seviyesine yakın olarak %0,28 düşüşle 33.822 dolarda kaldı. Dünyanın en büyük kripto para birimi, borsada işlem gören bir bitcoin fonunun yakında  halka arz olacağına dair spekülasyonların artmasıyla Pazartesi günü yüzde 10 oranında artış göstermişti. Kripto kredi kuruluşu Ledn’in yatırım sorumlusu John Glover, “Büyüyen bir spot ETF (Borsa’da işlem gören Bitcoin fonu) pazarı, her zaman kripto dünyasında büyüyen pazar anlamına gelecektir” dedi. “Bireysel yatırıcımlar Bitcoin’i ETF’ler yoluyla satın alırsa fiyat artacaktır… Bir veya daha fazla spot ETF’nin piyasaya sürülmesinin tüm kripto para birimi ekosisteminde yeni bir büyük boğa koşusuna yol açabileceği çok gerçek bir olasılık.”

 

Kaynak:  CNBC

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler