Sosyal Medya

Döviz

Dolar tarihi zirvede, euro 29 lirayı aştı

Dolar kuru kademeli yükselişini sürdürerek 27,50 liraya yaklaşırken, euro kuru ise 29,10 liranın üzerine kadar çıktı. Peki piyasalar kurların seyrine…

Dolar tarihi zirvede, euro 29 lirayı aştı

Dolar kuru kademeli yükselişini sürdürerek 27,50 liraya yaklaşırken, euro kuru ise 29,10 liranın üzerine kadar çıktı. Peki piyasalar kurların seyrine yönelik hangi gelişmeleri izliyor?

 

 

Dolar/TL tarihi zirvesinde kademeli yükselişini sürdürerek 27,50 seviyesine yaklaşırken, piyasalarda bugün yoğun veri gündemi ile kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global’in açıklaması takip edilecek.

 

Notu “B” ve görünümü “negatif” olarak notlayan kurumun; görünümü durağana düzeltme ihtimali piyasalar tarafından göz ardı edilmiyor.

 

Diğer kredi derecelendirme kuruluşlarından Fitch, Türkiye’nin kredi notunu ‘B’ olarak teyit ederken, not görünümünü 2 yıl sonra ‘negatif’ görünümden ‘durağan’ görünüme çekmişti.

 

Moody’s ise seçim sonrası ekonomi politikalarındaki değişimin kredi notu açısından pozitif olduğunu vurgulayarak, Türkiye’ye yönelik kredi notunda artış olabileceğine dikkat çekmişti.

 

Geçen haftalarda ABD’deki toplantıyı düzenleyen Goldman Sachs ise dün uzun aradan sonra Türkiye ekonomisi ile ilgili olarak iyimser bir rapor kaleme aldı.

 

Raporda reel faizlerin yıl sonu itibarıyla pozitif bölgeye geçebileceğini, TL carry trade işlemlerinin de uzun yıllar sonra yeniden mümkün olabileceğini öngören banka, “Türkiye yeniden oyuna dâhil oluyor” başlıklı raporunda risklerin devam etmesine rağmen ülkede önceki yılların aksine pozitif reel faiz stratejisine yönelik söylemlerin, ekonomik görünüme destek olduğuna dikkat çekti.

 

MEHMET ŞİMŞEK LONDRA’DA OLACAK

 

Öte yandan, körfez ülkelerinden başlayan finansman ve yatırımcı görüşmelerine geçen hafta Goldman Sachs’ın düzenlediği ABD yatırımcı toplantılarıyla devam eden Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yatırımcı buluşmalarına ABD sonrası önümüzdeki hafta Londra ile devam etmesi bekleniyor.

 

Hatırlanacağı üzere, seçimlerin geride kalması ile birlikte atanan kredibilitesi yüksek yeni ekonomi takımı, bugüne kadar 2150 baz puanlık faiz artışının gerçekleştirerek politika faizini %8,5 seviyesinden %30’a yükseltmiş ve gerçekçi enflasyon tahminleri ile TCMB rezervlerini güçlendirecek politikalara imza atmıştı.

 

TCMB tarafından açıklanan 22 Eylül ile biten haftaya ilişkin verilerde ise brüt döviz ve altın rezervlerinin 125,5 milyar dolar ile son 6 ayın en yüksek düzeyine ulaştığı ve net uluslararası rezervlerin haziran başına göre 30 milyar dolar artış kaydettiği görüldü.

 

Küresel piyasalarda ise güçlenen doların dün ABD’de açıklanan büyüme verisi sonrasında sakinleştiği görüldü. Buna göre dolar endeksi dün bir miktar geri çekilirken, bu çekilmesine rağmen üst üste 11. haftayı da kazançla tamamlamaya hazırlanarak, son 11 ayın zirvesinde kendisine yer bulmaya devam ediyor.

 

İktisatçı Mahfi Eğilmez de dolar/TL’nin yükselişinin en önemli sebeplerinden birinin dolar endeksindeki kuvvetlenme olduğunu söylüyor.

 

TCMB: ENFLASYON RİSKLERİ HALEN CANLI

 

Öte yandan Merkez Bankası (TCMB) dün yayımladığı PPK özetinde, son iki ayda gözlenen yüksek fiyat artışlarının yavaşlayacağını belirtse de enflasyon görünümüne dair risklerin hâlâ canlı olduğunu söyledi.

 

Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında da dün finans piyasalarının gelişimi ve istikrarını destekleyecek politika ve tedbirler görüşüldü.

 

TL cinsi enstrümanların çeşitlendirilmesi ve yatırımcılar için daha cazip hale getirilmesi de görüşülen konular arasında yer aldı.

 

KURLARDA SON DURUM

 

Euro/TL, perşembe gününü 29,02 lira seviyesinden tamamladıktan sonra haftanın son işlem gününde 29,11 seviyesinden işlem görüyor.

 

Euro/TL en son 30 Ağustos’ta 29 lira seviyesini aşmış, rekor seviyesini ise 17 Temmuz’da 30,19 liraya ulaşarak görmüştü.

 

Dolar/TL ise perşembe gününü 27,31 liradan tamamladıktan sonra haftanın son işlem gününde 27,42 seviyesinden işlem görüyor.

 

Gün içi piyasalarda bu rakam dolar kurunun tarihi zirvesi olarak kayıtlarda kendine yer buluyor.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler