Sosyal Medya

Döviz

Dolar mı yoksa euro mu alınmalı?

Euro/Dolar paritesi son bir ayın zirvesini, ABD 10 yıllık tahvil getirilerindeki gerilemenin etkisiyle test ederken; Euro/TL ise 30 liranın üzerine çıkmaya çalışıyor.

Dolar mı yoksa euro mu alınmalı?

Euro/Dolar paritesi son bir ayın zirvesini, ABD 10 yıllık tahvil getirilerindeki gerilemenin etkisiyle test ederken; Euro/TL ise 30 liranın üzerine çıkmaya çalışıyor.

 

 

Orta Doğu’daki gerilimi yükselten İsrail ve Hamas arasındaki savaş sonrasında bir İsrail radyosu, piyasaların yakından takip ettiği kara harekatının, takviye ABD kuvvetleri gelene kadar erteleneceğini duyurdu. 7 Ekim tarihinde başlayan çatışma sonrasında, özellikle Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve bazı Avrupa ülkelerinin İsrail’e tam destek vereceğini açıklamasının ardından bölgedeki gerilim tırmanmıştı.

 

ABD ve İngiltere, Orta Doğu’daki ülkelere gözdağı vermek amacıyla bölgeye tam donanımlı gemiler gönderirken; Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi ise İsrail-Filistin çatışmasında tüm tarafların kalıcı barış için uluslararası uzlaşmayı teşvik etmesi gerektiğini vurgulayarak, Arap ve İslam ülkelerinin meşru taleplerini desteklediklerini bildirmişti.

 

Küresel gerilimin tavan yaptığı bu dönemde Dolar/TL, savaştan hemen önce 27,6 seviyelerinden işlem görürken, 28 seviyesinin üzerinde güç toplamayı başardı.

 

Euro/TL ise bugün 30 lira sınırını test ettikten sonra saat 10.45 itibarıyla yüzde 0,07 düşüşle 29,97 seviyesinden işlem gördü.

 

Euro/Dolar paritesi de günün ilk saatlerinde 1,0695 seviyesi ile son bir ayın zirvesine çıktıktan sonra kazançlarını geri vererek yüzde 0,09 düşüşle 1,0660 puandan fiyatlandı.

 

Euro’nun dolar karşısındaki son yükseliş denemesinde ise ABD 10 yıllık tahvil getirilerindeki yüzde 5 seviyesinin üzerine çıkan gerileme etkili oldu. Bu bağlamda, piyasaların yakından takip ettiği ABD 10 yıllık tahvil getirileri bugün yüzde 4,81 seviyesine kadar geriledi.

 

DOLAR MI EURO MU?

 

Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, TCMB’nin faiz kararı gününde dolar/TL’nin kısa vade için 27 ve 26,80 seviyelerine kadar düşebileceğini belirterek, yıl sonu için dolar beklentisinin 29,7 olduğunu açıkladı. TCMB’nin politika faizinde 400-500 baz puanlık bir artış beklediğini ifade eden Memiş, “Dolar mı almalıyım, euro mu almalıyım?” sorusuna cevap olarak euro almanın daha iyi bir tercih olduğunu belirtti. Ayrıca, euronun önemli fırsatlar sunduğunu vurgulayarak, euro tarafında her düşüşün bir fırsat olduğunu öne sürdü.

 

JPMorgan stratejistleri ise Orta Doğu’daki savaşın Avrupa’nın ithal ettiği enerji fiyatlarına tehdit oluşturduğunu ve yüksek borçlanma maliyetlerinin Euro Bölgesi’nin büyümesi üzerinde baskı yarattığını belirtti. Bu nedenle, JPMorgan, euronun bu yılın sonuna kadar ABD doları karşısında zayıflamayı sürdüreceğini öngördü.

 

GÖZLER TCMB’DE

 

Bu gelişmelerin ortasında, yatırımcılar perşembe günü açıklanacak olan kritik faiz kararını bekliyorlar.

 

Son dört toplantıda toplam 2,150 baz puanlık faiz artışı gerçekleştiren Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan (TCMB), HSBC 250 baz puanlık bir artış beklerken, Morgan Stanley ve Deutsche Bank ise 500’er baz puanlık artış bekliyorlar.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler