Sosyal Medya

Döviz

Bank of Japan’ın ‘dev atılımından’ sonra finansal sistem sarsılabilir

Japon devlet tahvili getirileri, Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) getirilerin daha serbest bir şekilde yükselmesine izin verme kararıyla Pazartesi günü sıçradı.…

Bank of Japan’ın ‘dev atılımından’ sonra finansal sistem sarsılabilir

Japon devlet tahvili getirileri, Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) getirilerin daha serbest bir şekilde yükselmesine izin verme kararıyla Pazartesi günü sıçradı. Bir önceki hafta Başkan Ueda getiri eğrisi kontrolünün gevşetileceğini  beyan edince ABD ve Alman devlet tahvili faizleri yükselmişti. Bu sabah Asya işlemlerinde 10 yıl vadeli Japon devlet tahvilleri %0.6 getiriyle trade ediyor.

Analistler, BoJ başkanı Kazuo Ueda’nın merkez bankasının uzun vadeli tahvil getirileri üzerindeki denetimini gevşetme kararının, onlarca yıllık ultra gevşek para politikasını sıkılaştırma yolunda önemli bir adım olduğunu söyledi. 10 yıllık tahvillerin gösterge getirisi Pazartesi günü dokuz yılın en yüksek seviyesine yükselmişti.

 

Analistler, BoJ’un bir politika değişikliğini temsil ettiğini reddettiği şok kararının, Bankayı küresel akranlarından çok farklı kılan, verim eğrisi kontrolü olarak bilinen tartışmalı, yedi yıllık bir parasal deneyi sonlandırmaya hazır olması anlamına geldiğini söyledi.

 

Başlangıçta yatırımcıların kafasını karıştıran ve “muğlak” olarak tanımlanan Ueda’nın hamlesi, aslında 10 yıllık tahvil getirilerinin yüzde 0,5’ten yüzde 1’e çıkmasına izin verilmesi anlamını taşıyor. Banka, getirilerdeki yüzde 0,5’lik tavanını resmi  “referans” olarak koruyacağını da sözlerine ekledi, ama getirilerin bu tavanın üstünde dalgalanmasına göz yumacak.

Karar, Japonya’nın global finans sisteminde statüsünde olası bir değişikliğin ve küresel yatırım akışlarında köklü değişikliklerin yolunu açtı. Verim eğrisi kontrollerinin fiilen sona ermesi, yatırımcıların söylediğine göre, onlarca yıllık deflasyon, ekonomik durgunluk ve yedi yıllık negatif faiz oranlarının ardından politika normalleşmesine yönelik kesin bir adım oldu.

Pictet’in baş stratejisti Luca Paolini, “Bizim için net olan şey, bugün yapılan bu değişiklikle birlikte yurt dışından Japonya’ya  para dönüşü olacağı ve bunun da hisse senetlerini etkileyeceğidir” dedi. “Japonya deflasyonu bitiriyor, bu yüzden Japonya yatırım yapmak için daha normal bir yer haline geliyor.”

Ancak kıdemli BoJ izleyicileri, merkez bankasının sıkılaştırmanın eşiğinde olduğu sonucuna varılmaması konusunda uyardı. Getiri bandının gevşemesi, piyasaların artan enflasyon riski ve tahvil piyasalarında derinliğin kaybolmasına ilişkin endişelerini gidermeyi amaçlıyordu.

BoJ Cuma günü, gecelik faiz oranının yüzde eksi yüzde 0,1’de kalacağını ekledi – Japonya dünyada negatif oranları koruyan tek ülke – yüzde 2’lik enflasyon hedefine ulaşmak için daha fazla zamana ihtiyacı  olduğunu da ekledi.

“BoJ kararı gerçek  bir sıkılaştırmanın habercisi mi? Arcus Investment’ın kurucu ortağı Peter Tasker bu soruya, “Neredeyse kesinlikle hayır,” cevabını verdi. Tasker, “Yani kısa vadeli tahvillerde oranlar negatif olduğu sürece, 10 yıllık getirilerin ne kadar yükselebileceğinin bir sınırı var” dedi.

Genelde analistler, getirinin yüzde 1’lik yeni tavanı aşmasının pek olası olmadığını söylediler.

 

 

Çoğu uzman, BoJ’un negatif faiz oranlarını en erken merkez bankasının enflasyonun yüzde 2 hedefinin altına düşeceğini tahmin ettiği gelecek yıla kadar terk etmesini beklemiyor. Ana enflasyon Haziran’da yüzde 3,3’e ulaştı ve BoJ Cuma günü 2023 mali yılı için çekirdek enflasyon tahminini yüzde 1,8’den yüzde 2,5’e yükseltirken, 2024 mali tahminini yüzde 1,9’a düşürdü.

Ueda, yenin dolar karşısında son dalgalanmasının BoJ’un kararında rol oynadığını da söyledi. Bazı analistler, para biriminin son zamanlardaki zayıflığının Japon hükümetini rahatsız ettiğini, yenin seviyesine siyasi müdahale başlarsa önemli bir piyasa belirsizliği yaratabileceğini söyledi.

Şu anda Nomura Araştırma Enstitüsü’nde kıdemli bir araştırmacı olan eski bir BoJ yetkilisi olan Tetsuya Inoue, “BoJ’un hükümetin yen’in zayıflamasını istemediği yönündeki şikayetlerine yanıt verdiğine dair şüphe varsa bu iyi değil” dedi.

Döviz analisti, BoJ’un hamlesinin psikolojik önemi yüksek olsa da, kısa bir kur oynaklığı aşaması öngörerek, Japon Yeni’nin değerinde kalıcı bir değişiklik olmayacağını tahmin ediyor. Cuma günkü dalgalı ticaretin ardından yen, hafta sonuna dolar karşısında yaklaşık 141 Yen’den girdi, kabaca BoJ’nin kararı öncesindeki seviyesi bu. Yen, bu sabah 142.76’ya kadar gevşedi.

Ueda’nın hareketini BoJ için “dev bir sıçrama”, ancak yen için “küçük bir adım” olarak tanımlayan Goldman Sachs’ın döviz stratejisti Kamakshya Trivedi, piyasanın kararı hazmetmesiyle birlikte para biriminin önümüzdeki günlerde daha da yükselebileceğini söyledi.

Trivedi, müşterilerine yazdığı bir raporda, “Yen üzerinde baskı oluşturma eğilimi yaratan BoJ kararı, eğer daha önemli bir politika dönüşüyle pekiştirilmezse, Japon varlıklarına önemli ölçüde ek talebe yol açmaz” dedi.

Ueda, BoJ’un son ücret artışlarının gelecek yıl da devam edip etmeyeceğini izlerken, şimdilik gevşek duruşu sürdürmeyi amaçladığını vurguladı.

PGIM Küresel Tahvil Birimi başkanı Robert Tipp, merkez bankasının zaman kazandığını savundu. “Ücret artışının organik mi yoksa hükümet baskısının sonucu mu olduğunu görmek istiyor” dedi.

 

Kaynak:  Investment flows poised for historic shift after ‘giant leap’ by Bank of Japan

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler