Sosyal Medya

Döviz

Bal Gibi Bugün De Var! Dolar/TL Kuruna Müdahale…

Enflasyonist baskı ve cari açığın her geçen gün artmasına rağmen dolar/TL kuru seçimlerden bu yana sabit tutuldu. Kurun sabit tutulmasına ilişkin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nı (TCMB) işaret eden Ekonomist Mustafa Sönmez, "Bugün de var, bal gibi var" dedi.

Bal Gibi Bugün De Var! Dolar/TL Kuruna Müdahale…

Enflasyonist baskı ve cari açığın her geçen gün artmasına rağmen dolar/TL kuru seçimlerden bu yana sabit tutuldu. Kurun sabit tutulmasına ilişkin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nı (TCMB) işaret eden Ekonomist Mustafa Sönmez, “Bugün de var, bal gibi var” dedi.

 

 

 

Ekonomide yaklaşık iki yıldır  terkedilen ortodoks politikaları yeniden uygulayarak raydan çıkmış enflasyonu kontrol altına almayı planlayan hükümet, geçen hafta açıkladığı Orta Vadeli Program ile (OVP) enflasyon beklentisini yukarı çekip, büyüme beklentisini düşürdü.

 

OVP’te 2023 enflasyon tahmini yüzde 65’e , 2024enflasyon tahmini  yüzde 33’e yükselirken, 2023 büyüme beklentisi ise bir önceki programa göre, yüzde 5’ten yüzde 4.4’e çekilirken, 2024 büyüme hedefi yüzde 5.5’ten yüzde 4’e revize edildi.

 

 

SORUNLAR DEVAM EDECEK Mİ?

 

OVP’nin ardından AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan bir yandan OVP’ye desteğinin tam olduğunu belirtirken, diğer taraftan büyümeden “kesinlikle taviz” vermeyeceklerinin altını çizmesi büyümenin nasıl sağlanacağı, cari açığın daha ne kadar süre yüksek seyredeceği ve kamu borçlanması ve finansmanı konulardaki sorunların devam edeceği kanısını uyandırdı.

 

 

CARİ AÇIK PATLADI

 

Ayrıca OVP’nin  ardından  ekonomi yönetimi, büyüme kompozisyonunu  enflasyonu artırmayacak şekilde belirleyeceklerini, kuvvetli dış finansman beklediklerini, ancak cari açığı düşürmenin zaman alacağını ifade ettiler.

 

Bu gelişmelerle dün açıklanan ödemeler dengesi verileri Temmuz ayında 5.5 milyar dolarlık açığa işaret ederken veri detayı seçim sonrası net hata noksan kaleminden 12.5 milyar doların üzerinde giriş görüldü.

 

 

“BUGÜN DE VAR BAL GİBİ VAR”

 

Söz konusu gelişmeler sonrası sosyal medya hesabından dolar/TL kurunun sabit tutulmasına ilişkin TCMB işaret eden Ekonomist Mustafa Sönmez, şu ifadelere yer verdi:

 

 

 

 

“Mehmet Şimşek,seçim öncesi dönemde dövize bastırma politikasını güya eleştirmiş. Çıkıp diyebilir mi, bizim 3 ayımızda arka kapı satışı olmadı, döviz fiyatına böylece müdahale etmedik? Diyebilir mi? Diyemez, çünkü yine döviz piyasasına müdahale var. Bugün de var. Bal gibi var.”

 

“KUR ZIPLAMIYOR”

 

 

Paylaşımının devamında Sönmez, ” Temmuz cari açığı tahminlerin üstünde 5.5 milyar $ geldi, 7 aylığı 42.5 milyar$; 12 aylığı bu kadar olur diyen Şimşek OVP si tekzip yedi, ama kur zıplamıyor! Neden? Eminim, TCMB, el parası dövizlerle piyasayı bastırıyor. Çıkar ortaya Sonra da derler ki, dezenflasyon için yaptık!”  ifadelerine yer verdi.

 

 

MEHMET ŞİMŞEK NE DEMİŞTİ?

 

NTV canlı yayınında, “2021’in Aralık ayıyla, aşağı yukarı 2023’ün Mayıs ayına kadar kur belli bir düzeyde tutulmuş” diyen Şimşek, “Biz kuru serbest bıraktık. Tabii kur etkisi var. Sürekli değişen bir husus. Geçişkenlik zamanla azalacak” diye konuşmuştu.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler