Sosyal Medya

Döviz

Dolar/TL de yeni hafta yeni rekorla başladı, Borsa moralli, altın yatay

Dolar kuru, haftanın ilk iş gününe 21,38 lira seviyesiyle rekorla başladı. Dolar/TL, pazartesi günü önceki kapanışına göre yüzde 1,15 yükselerek…

Dolar/TL de yeni hafta yeni rekorla başladı, Borsa moralli, altın yatay

Dolar kuru, haftanın ilk iş gününe 21,38 lira seviyesiyle rekorla başladı.

Dolar/TL, pazartesi günü önceki kapanışına göre yüzde 1,15 yükselerek 21,17’den işlem görüyor.

Geçen haftayı 20,92 liradan tamamlayan dolar kuru, 28 Mayıs’ta yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turundan önce 20 lira altındaydı.

Kapalıçarşı’da dolar/TL 21,40 seviyesinden satılırken, bankaların satış kuru ise 22 liranın üzerinde.

Euro/TL ise yüzde 1’lik yükselişle 22,71’den fiyatlanıyor. Euro/TL ise pazartesi sabahında 22,99’a kadar çıktı.

Hafta sonu açıklanan yeni kabinede ekonomi yönetiminin başına geçen Mehmet Şimşek, dün Hazine ve Maliye Bakanlığı görevini devralırken “şeffaflık”, “öngörülebilirlik”, “fiyat istikrarı” gibi “piyasa dostu” kavramlar kullanmış, Türkiye’nin “Rasyonel zemine dönmekten başka çaresi yok” demişti. Piyasada faiz artışı beklentisi yanında TL’de uygulanan ve rezervleri tüketen yapay baskıların kalkacağı görüşü hakim.

Borsa’da Şimşek rallisi

Borsa İstanbul hafta sonu kabinenin açıklanmasının ardından haftaya moralli başladı.

Haftanın ilk işlem gününde BIST 100 endeksi yüzde 2,3 primle 5.233 puan seviyesinden açıldı. Seansın devam eden bölümünde 5 bin 250 puanın üzeri görüldü.

Borsada bir zamandır Mehmet Şimşek’in ekonomide dümene geçeceği beklentisiyle görülen yukarı yönlü ivme kabinede Şimşek’in yer aldığının açıklanmasıyla haftanın ilk işlem gününde de etkisini  sürdürdü. Borsada geçen hafta yüzde 12 prim yapmıştı.

Gösterge tahvil faizi yüzde 13,47 seviyesinde.

Altında yatay seyir

ABD’nin temerrüt riskini çözmesinin değerli metale yönelik iştahı azaltması ve riskli varlıklara yönelik bir hareket yaşanmasıyla altın Cuma günkü düşüşün ardından yatay seyretti. Temerrüt riskinin ötelenmesiyle hisse senedi piyasasaı altına göre daha cazip şu anda.

Spot altın ons başına 1.943 dolar seviyelerinden işlem görürken ons altın ve bankalar arası Dolar/TL kuru üzerinden yapılan hesaplamalara göre gram altın ise Cuma günü 1.332 TL ile rekor kırması sonrası 1.320 TL seviyelerinde.

Çeyrek altın 2.170 lira, Cumhuriyet altını da 8.790 liradan satılmakta.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler