Sosyal Medya

Borsa

Zeynel Balcı:  Borsa İstanbul dışarıya uydu

Borsa İstanbul haftayı kar satışlarıyla kapattı.  Bu gelişmede borsada oluşan yüksek primler ve dış borsalardaki düşüşler etkili oldu. Diğer yandan…

Zeynel Balcı:  Borsa İstanbul dışarıya uydu

Borsa İstanbul haftayı kar satışlarıyla kapattı.  Bu gelişmede borsada oluşan yüksek primler ve dış borsalardaki düşüşler etkili oldu. Diğer yandan yılın ilk yarısına ait bilanço yayımlanma süreci yarın bitecek. Bilanço performanslarına genel olarak çok iyi demek zor. Bu açıdan hisselerde “seçicilik’’ artacak.

 

 

Kendi iç dinamiklerine göre hareket eden Borsa İstanbul, dış piyasalara uyum sağlayarak haftayı kâr satışlarıyla kapattı. Yatırımcıların yüksek enflasyona karşı getiri arayışı ve alternatif piyasaların durumu BIST100 Endeksi’ne mayıs sonunda itibaren yüzde 70’e yakın prim yaptırdı. Bu açıdan kâr satışları olağan karşılanabilir. Borsanın en ciddi rakibi faiz. Enflasyondaki yükselişe karşılık gerek mevduat gerekse tahvil faiz oranları nominal ve reel olarak ekside. Bankalardaki toplam mevduatın %67’sinin dövize dayalı olması TL’den kaçışın en bariz göstergesi. Diğer yandan 06/2023 dönemi bilanço yayımı pazartesi tamamlanıyor. Bu yöndeki beklentiler bitmiş olmakla birlikte bilanço performansları için genel olarak çok iyi demek zor. İyi bilançolar var, zayıf olanlar geçen yıla göre fazla. 2022 şirketler açısından parlak bir yıldı. Bu açıdan hisselerde seçicilik artacak. Borsaya her gelenin para kazanacağı dönemin devamı biraz zor görülüyor. Bu nedenle daha araştırıcı, analize dayalı hisse seçimleri öne çıkacak.

 

BORSA’DA KÂR SATIŞLARI DERİNLİK KAZANIYOR

 

Borsada kâr satışlarına rağmen çıkış trendi korunuyor. İlk destekler 7.450-7.400 seviyelerinde. Sonraki ve daha önemli destekler 7.200 ve 7.000 olarak görülüyor. İlk dirençler ise 7.700 ve 7.870 seviyelerinde. Kısa dönem önem kazanan bu seviyelerin üzerinde ise 8.000-8.100 sonraki hedefler olacaktır. Endekste destek noktalarında tepki alım denemeleri görülse de kâr satışlarının etkisinde kalınabilir.

 

YABANCI SERİYİ BOZDU

 

Yabancı yatırımcılar dokuz haftadır Borsa İstanbul’da hisse alımı yaparak rekor bir seriye imza atmışlardı. Ancak 11 Ağustos ile biten haftada 101 milyon dolarlık hisse satışı yaparak seriyi bozdular. Hisse senetlerindeki payları tekrar yüzde 31 seviyesinin altına geriledi. Borsa İstanbul’a yabancı girişinin sürüp sürmeyeceği sadece borsa için değil döviz dengeleri için de önemli bir gösterge olabilir. Diğer yandan aynı hafta TCMB brüt rezervleri, bankalardaki döviz mevduatı ve kur korumalı mevduattaki artış eğiliminin devam ettiği görüldü. Kur korumalı mevduat (KKM) 3.35 trilyon TL’ye yükselirken 124.3 milyar dolara ulaştı. KKM, güvenli liman olarak görülmeye devam ediliyor.

 

 

Yazarın Hürriyet’te yayınlanan aynı başlıklı incelemesinden alıntıdır

 

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler