Sosyal Medya

Borsa

Uzmanlar yorumladı:  Borsa yükselecek mi?  Hangi hisseler cazip?

Önceki haftalara kıyasla yabancı yatırımcının gelmesi için zeminin daha hazır ve uygun olduğu söylenebilir. 09/2023 dönem bilançoları beklentilerden daha iyi gelirken birçok lokomotif hissenin ciddi iskonto barındırdığı konusunda aracı kurum şirket raporları mevcut.

Uzmanlar yorumladı:  Borsa yükselecek mi?  Hangi hisseler cazip?

Zeynel Balcı, Hürriyet:  YABANCI İLGİSİ ARTAR MI?

 

Ortadoğu kaynaklı gelişmelerin piyasalar üzerindeki etkileri oldukça azalmışken, Türkiye’ye yönelik yabancı ilgisi biraz daha artarak tahvil bonodan sonra hisse senetlerini de içine alacak şekilde genişleyebilir mi? Bu olasılık yüksek. Zira 09/2023 dönem bilançoları beklentilerden daha iyi gelirken birçok lokomotif hissenin ciddi iskonto barındırdığı konusunda aracı kurum şirket raporları mevcut. Bu açıdan hisse konusunda radarları açık tutmak gerekecek. Bu noktada Borsa İstanbul zayıflayan işlem hacmi ve çıkış denemelerinde yükselişe katılımın düşük olması sorunu halen aşılmış değil. Yabancı yatırımcı hisse senetlerine yönelirse bu sorun ortadan kalkacaktır. Önceki haftalara kıyasla yabancı yatırımcının gelmesi için zeminin daha hazır ve uygun olduğu söylenebilir. Ortadoğu’da devam eden savaşın yayılması olasılığının zayıf kalması, iç gündem ve siyasi gelişmelerin yumuşaması bu sürece katkı yapabilir. Özetle, Borsa İstanbul’da toparlanma çabalarının devamı beklenebilir.

 

Zeynep Aktaş, Milliyet:  5 sektörde hızlı büyüme

Borsa İstanbul’da öne çıkan otomotiv şirketleri Doğuş Otomotiv, Ford Otosan ve Tofaş Fabrika, dönemsel kar büyümeleriyle dikkat çekiyor. Doğuş Otomotiv yüzde 178,81, Ford Otosan yüzde 143,11 ve Tofaş Fabrika yüzde 146,14 dönemsel kar artışı sergileyerek, otomotiv sektörünün BIST 50 içerisindeki kâr büyümesindeki güçlü şirketler arasında yer aldı.

BIST 50 Endeksine giren enerji ve elektrik malzemeleri sektöründen toplam 5 şirket, dönemsel ve çeyreklik kâr büyümesiyle öne çıkıyor. Bu şirketler arasında en yüksek kâr artışını bildiren Europower Enerji, yüzde 492,25 dönemsel kar artışı ile lider konumda. Onu, yüzde 444,22 ile Enerjisa Enerji takip ediyor ve çeyreklik bazda yüzde 780,91 ile güçlü bir büyüme sergiliyor. Astor Enerji yüzde 176,58, Odaş Elektrik yüzde 111,25 dönemsel kâr büyümesine sahipken, Smart Güneş Enerjisi Teknolojileri yüzde 404,53’lük dönemsel ve yüzde 369,12’lik çeyreklik kâr artışı ile sektördeki dinamizmi gösteriyor.

 

Öte yandan çeyrek bazda kâr ve dönemsel bazda artış verilerine göre, içecek sektöründe Anadolu Efes; çimento ve beton sektöründe Oyak Çimento; mesleki ve bilimsel teknik faaliyetler sektöründe Kontrolmatik Teknoloji; perakende ticarette Migros; telekomünikasyon ve haberleşme sektöründe Turkcell; ulaştırma sektöründe TAV Havalimanları, BIST 50 Endeksinde öne çıkan şirketler arasında yer alıyor.

 

Serap Sürmeli, Ekonomim aktarıyor

ATA YATIRIM ARAŞTIRMA GMY CEMAL DEMİRTAŞ

 

12 AYLIK 11 BİN PUAN ENDEKS HEDEFİMİZ DEVAM EDİYOR

 

Yargı krizinin Borsa İstanbul’a şu aşamada bir etkisi olmasını beklemiyoruz. Uzun bir süredir politik ve ekonomik riskler, borsamızın diğer gelişmekte olan ülke borsalarına göre yüzde 50-55 civarında bir iskontoyla işlem görmesini getiriyor. Genel seçimlerden net bir sonuç çıkması, kabinenin hızla kurulması ve ekonomide rasyonel politikalara dönüş, faiz artırımları ve enflasyonu düşürmenin yeniden önceliklendirilmesi de özellikle mayıs ayından ekim ayına kadar olan süreçte BIST- 100’ün 4.500 seviyelerinden 8.500 seviyelerine kadar gelmesinde etkili oldu. Son 3-4 ayda yaşanan olumlu gelişmeler fiyatlara kısmen yansıdıktan sonra ekim ayının başından beri de 7.500-8.000 seviyelerinde yeni dengeleri sindirmeye çalışıyoruz.

Kısa vadede, 2024 Mart seçimleri ve jeopolitik konular yine politik tarafta gündemin başında yer almaya devam edecektir. Öte yandan, kararlılıkla uygulanan makroekonomik politikalar ve bu kararların ekonomimiz üzerindeki etkileri de yakından takip edilmeye devam edecektir. Bu süreci yabancı yatırımcılar da yerli yatırımcılar gibi yakından takip edeceklerdir; özellikle makro dengeler ve kur seviyeleriyle nispeten rahat ettikleri seviyelerde borsaya da ilgileri daha çok artacaktır. En son 18 Ekim’de yayınladığımız strateji raporumuzda, 12 aylık BIST-100 endeksi hedefimizi 11.000 olarak belirledik ve bu beklentimiz devam ediyor. Önümüzdeki dönemde özellikle yabancı yatırımcılar yine bulundukları pazarlarda fiyatlama gücü olan, global rekabet gücü olan şirketlere odaklanmaya devam edecektir.

Ata Yatırım olarak yerli ve yabancı müşterilerimiz için hazırladığımız raporumuzda da en beğendimiz 12 hisse listesinde başta birinci tercih grubunda Coca Cola İçecek, Migros, Sabancı Holding, Şok Marketler, Tüpraş, Turkcell, Ülker yer alırken, 2. tercih grubunda ise Aksa Enerji, Aygaz, Bim, Tav Havalimanları ve Tofaş bulunmaktadır.

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler