Sosyal Medya

Borsa

Uzman:  Fed’in uzun süre yüksek faiz politikası Yeni Teknoloji  rallisini bitirmez

Fed’in Çarşamba akşamı açıkladığı FOMC metni ardından Wall Street hüzüne bürünürken, yeni politika duruşu olan faizlerin uzun süre yüksek kalmasının…

Uzman:  Fed’in uzun süre yüksek faiz politikası Yeni Teknoloji  rallisini bitirmez

Fed’in Çarşamba akşamı açıkladığı FOMC metni ardından Wall Street hüzüne bürünürken, yeni politika duruşu olan faizlerin uzun süre yüksek kalmasının “büyüme hisseleri” olarak adlandırılan, daha çok uzak vadede de yükselecek gelirleri nedeniyle talep gören yeni teknoloji hisselerini kötü vuracağı ifade edildi.

ABD’nin önde gelen özel servet yönetim şirketi Wedbush analisti Dan Ives’in Perşembe günkü yayınladığı müşteri notuna göre, Fed’in “daha uzun  süre daha yüksek faiz”  olarka nitelendirilen yeni para politikası duruşu teknoloji sektörünü rayından çıkarmayacak.

Federal Reserve, Çarşamba günkü Federal Açık Piyasa Komitesi toplantısının sonunda, merkez bankasının bir kez daha faiz artırımı yapabileceğinin ve 2024’teki potansiyel faiz indirimlerinin piyasanın beklediğinden daha az olacağının sinyalini verdi.

https://www.youtube.com/watch?v=ZJ54GK4yC4s

 

2023’de faiz oranının hızlı yükselişi ardından gelen bu açıklama, hem teknoloji sektörü hem de Wall Street hisselerinin genelinde acımasız bir satış dalgasına yol açtı. Ancak Ives, teknolojinin, temel büyüme etkenlerinin göz ardı edilemeyecek kadar güçlü olması nedeniyle, uzun süreli yüksek faiz oranlarına göğüs germeye hazır olduğuna inanıyor.

“Şimdi Fed/makro arka plandan korkmanın zaman değil. “Teknoloji hisselerinde boğa piyasasının başlıca nedeni son 30 yılda gördüğümüz en büyük teknoloji devriminde kapı eşiğine gelmiş olmamız” dedi Ives.

Ives, önümüzdeki yıl en az iki  tane beklediği  faiz indirimlerinin, yapay zekanın devam eden büyümesiyle birlikte “yeni bir ralli tetiklemesi gerektiğini” söyledi.

Ives, “Gelecek 12 ila 18 ay içinde teknoloji endüstrisinin hisselerini yukarı itecek  olan faktör yapay zeka odaklı ciro büyümesinin roket gemisi hızıyla yükselmesi. Teknoloji hisselerine yönelik azalmayan yükseliş eğilimi uzun soluklu” dedi. Yapay zekanın yeni keşfedilmeye başlayan potansiyeli, aralarında Nvidia, Microsoft ve Adobe’nin de bulunduğu teknoloji şirketlerinin hisse başı kazanç beklentilerinde önemli yukarı yönlü revizyonlara yol açtı.

Ives, kurumsal BT harcamalarında dahili kısıtlamalar nedeniyle, sektörde kullanıcı  harcamaların “mütevazı” bir şekilde arttığını gösterdiğini ve bunun da yazılım hisseleri karlarında daha gidecek çok mesafe anlamına geldiğini belirtti. Ives, “Durağan bir yıldan sonra 2024’te yazılım, çip ve dijital medya tüketicilerinin tedarik harcamalarının daha hızlı büyümesini  öngörüyoruz” dedi.

Ives’ın, teknoloji hisselerinin yüksek faiz oranları karşısında iyi performans gösterebileceğini iddia etmesi, 2022 ayı piyasasından sonra mantıksız gelebilir, ancak tarih bunun mümkün olduğunu gösteriyor.

 

Faiz oranlarının artması ve teknoloji hisselerin keskin şekilde düşmesi nedeniyle faiz oranları ve teknoloji hisseleri 2022 yılı boyunca negatif korelasyon gösterdi. Ancak 2023 farklı bir hikaye oldu; 10 yıllık ABD Hazine tahvili faizi yılbaşından bugüne %15 artışla %4,49’a yükselirken, Nasdaq 100 endeksi yılbaşından bugüne %35 arttı.

Teknoloji stokları ve faiz oranları 2020’nin ikinci yarısında ve 2021’in büyük bölümünde pozitif korelasyon gösterdi.

 

Kaynak:  Higher for longer interest rates won’t derail the tech sector, Wedbush says

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler