Sosyal Medya

Borsa

TL faizlerinde artış, kredili hisse taşımanın maliyetinin artması endeks üzerinde aşağı yönde baskı  üretecek

TCMB gecelik borçlanma faiziyle (son faiz artışından önceki oran) Merkez Bankası’na borç vermesi repo piyasasında faiz oranının haftalık repo ihale faizinin altında gerçekleşmesine neden oluyordu.

TL faizlerinde artış, kredili hisse taşımanın maliyetinin artması endeks üzerinde aşağı yönde baskı  üretecek

ABD’de 12-aylık çekirdek PCE enflasyonu Kasım’da %3.3 olarak açıklanması beklenirken piyasa beklentisinin altında %3.2 olarak açıklandı. Ekim verisi ise %3.5’ten %3.4’e revize edildi. Veri sonrasında Fed fonları vadeli kontratları piyasası Mart’ta başlamak üzere gelecek yılın tamamında Fed’in faizi 1.5 puan indireceğini fiyatlamaya devam ediyor.

Euro/dolar paritesi bu sabah 1.1010 civarında yatay seyrederken tatil dönemi olması nedeniyle bu hafta küresel piyasalarda sakin bir seyir beklenmeli. ABD, Almanya ve İngiltere piyasaları bugün Christmas tatili nedeniyle kapalı olacak.

Merkez Bankası PPK toplantısı sonrasında ilk TL depo alım ihalesini Cuma günü 80 milyar TL tutarlı ve 2 hafta vadeli olarak açtı. İhaleye 194 milyar TL talep gelirken Merkez Bankası ortalama %42.18 faizle bankalardan TL borçlanmış oldu. Matriks’te yer alan habere göre Merkez Bankası bugün de 80 milyar TL tutarlı depo alım ihalesi açtı.

 

BİST 100 endeksi haftanın tamamında %5.5 düşerek haftayı 7558 puanda bitirdi. Endeks haftaya %2.5 civarında düşerek başlıyor. TL mevduat faizlerinde artış ile kredili hisse senedi taşımanın maliyetinin artmasının kısa vadede endeks üzerinde aşağı yönde baskının sürmesine neden olabileceğini değerlendiriyoruz.

 

ABD’de Kasım ayı için çekirdek PCE endeksi deflatörü bir ay öncesine göre %0.2 seviyesindeki piyasa beklentisinin altında %0.1 olarak açıklandı. Diğer yandan, Ekim verisi %0.2’den aşağı yönde %0.1’e revize edildi. 12-aylık çekirdek PCE enflasyonu ise Kasım’da %3.3 olarak açıklanması beklenirken piyasa beklentisinin altında %3.2 olarak açıklandı. Ekim verisi ise %3.5’ten %3.4’e revize edildi. Çekirdek PCE enflasyonu Fed’in kararlarını alırken takip ettiği favori enflasyon göstergesi konumunda. Veri sonrasında Fed fonları vadeli kontratları piyasası Mart’ta başlamak üzere gelecek yılın tamamında Fed’in faizi 1.5 puan indireceğini fiyatlamaya devam ediyor.

ABD, Almanya ve İngiltere piyasaları bugün Christmas tatili nedeniyle kapalı olacak. ABD 10-yıllık tahvil faizi geçen hafta 2 baz puan düşerek haftayı %3.90’da tamamlarken dolar endeksi faiz indirimi beklentilerinin sürmesiyle %.8 düşerek 101.7’ye gerilemişti. Euro/dolar paritesi ise geçen hafta %1.1 yükselerek haftayı 1.1010 civarında bitirdi. Ons altın ise Fed faiz indirimi beklentileriyle iki bin doların üzerindeki seyrini sürdürüyor. Ons altın geçen hafta %1.7 yükselerek haftayı 2053 dolarda bitirdi.

Euro/dolar paritesi bu sabah 1.1010 civarında yatay seyrederken tatil dönemi olması nedeniyle bu hafta küresel piyasalarda sakin bir seyir beklenmeli. Yurtdışında bu hafta açıklanması beklenen birinci derece önemde bir veri bulunmuyor.

Merkez Bankası PPK toplantısı sonrasında ilk TL depo alım ihalesini Cuma günü 80 milyar TL tutarlı ve 2 hafta vadeli olarak açtı. İhaleye 194 milyar TL talep gelirken Merkez Bankası ortalama %42.18 faizle bankalardan TL borçlanmış oldu. Matriks’te yer alan habere göre Merkez Bankası bugün de 80 milyar TL tutarlı depo alım ihalesi açtı.

Cuma günü itibariyle bankacılık sistemi Merkez Bankası’nda açık piyasa işlemleriyle toplam 230 milyar TL likidite park ederken TCMB TL depo alım ihaleleriyle piyasadaki fazla likiditeyi çekmeyi ve repo faizlerinin haftalık repo ihale faizi olan %42.50 civarında oluşmasını hedefliyor. Geçtiğimiz haftalarda piyasada fazla likidite olmasıyla bankaların bunu %38.50 TCMB gecelik borçlanma faiziyle (son faiz artışından önceki oran) Merkez Bankası’na borç vermesi repo piyasasında faiz oranının haftalık repo ihale faizinin altında gerçekleşmesine neden oluyordu.

TL depo alım ihaleleriyle fazla likiditenin piyasadan çekilecek olması, TL’ye destek açısından, bankalar arasındaki mevsimsel yılsonu rekabetinden kaynaklı artışlar hariç tutulup bakıldığında mevduat faizlerinde yüksek seyrin devam etmesi açısından da önemli görünüyor. TCMB verilerine göre, 1-3 ay arasında TL mevduat faizi Merkez Bankası verilerine göre 15 Aralık’la biten haftada 1.68 puan artarak %52.17’ye yükselmişti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre Kasım’da Türkiye’yi ziyaret eden yabancı ziyaretçi sayısı geçen yılın aynı ayına göre %1.0 düştü. Ekim’de %3.8 artış görülmüştü. TL’nin turizm açısından da olması gerekenden değerli olduğu görüşündeyiz. %45 civarında gerçekleşebilecek bir asgari ücret artışı sonrasında maliyetlerde görülebilecek artışların döviz kurunda artışların altında kalması durumunda Türkiye’ye gelen turist sayısında düşüşün devam etme ihtimali bulunuyor.

 

TCMB Para Politikası Kurulu’nda boş bulunan üyeliğe Prof. Dr. Fatma Özkul atandı. TCMB internet sitesinde yer alan bilgilere göre, “Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü’nü bitiren Özkul, yüksek lisans ve doktorasını Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Muhasebe Finansman Ana Bilim Dalında tamamladı. 2012 yılında Muhasebe Bilim Dalında Doçent, 2018 yılında Profesör unvanını aldı. 2007-2021 yılları arasında Bahçeşehir Üniversitesi’nde öğretim üyeliği yapan Özkul, akademisyenliğinin yanı sıra; Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcılığı, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdür Yardımcılığı ve Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü görevlerini yaptı.

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi Muhasebe Finansman Ana Bilim Dalında Öğretim Üyesi olan Özkul’un, muhasebe ve denetim alanlarında çok sayıda akademik yayını bulunmaktadır. “İşletmelerde Hile Riski Yönetimi”, “Perakende İşletmelerde Muhasebe Uygulamaları” kitaplarının yanı sıra, 2023 yılında yılın en iyi finans ve ekonomi kitabı ödülüne layık görülen “Kripto Varlıklar Muhasebesi” kitabının yazarıdır. Özkul, Türkiye Sigorta ve Türkiye Hayat Emeklilik A.Ş. Bağımsız Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerinde bulunmuş olup Ziraat Finans ve Teknoloji Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesidir.”

Dolar kuru Cuma günü %0.4, geçen haftanın tamamında %0.8 artarak haftayı 29.94 civarında tamamladı. Euro/TL geçen hafta %1.9 yükselirken yarım dolar ve yarım Euro’dan oluşan döviz kuru sepeti TL karşısında %1.4 değer kazandı.

Türkiye’nin 5-yıllık CDS’i geçen hafta 3 baz puan düşerek haftayı 284 baz puanda tamamlarken en uzun vadeli dolar cinsi Eurobond fiyatlarında önemli bir değişim görülmedi. 10-yıllık sabit kuponlu tahvil faizi geçen hafta 7 baz puan artarak %25.72’ye yükselirken BİST 100 endeksi haftanın tamamında %5.5 düşerek haftayı 7558 puanda bitirdi. Endeks haftaya %2.5 civarında düşerek başlıyor. TL mevduat faizlerinde artış ile kredili hisse senedi taşımanın maliyetinin artmasının kısa vadede endeks üzerinde aşağı yönde baskının sürmesine neden olabileceğini değerlendiriyoruz.

 

HSBC Portföy Yönetimi günlük bülteninden alıntıdır

 

Yazar:  Baş Ekonomist İbrahim Aksoy

 

 

GADT Raporlarımıza abone olmak ister misiniz?

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler