Sosyal Medya

Borsa

Reuters: Türkiye’nin dev faiz artışının ardından yabancı yatırımcılar geri dönmeyi düşünüyor

TCMB’nin yüklü faiz artışı, yetkililerin ortodoks para politikasına dönüşün devam ettiğini göstermeye devam etmesi halinde Türk varlıklarına dönebileceklerini söyleyen şüpheci…

Reuters: Türkiye’nin dev faiz artışının ardından yabancı yatırımcılar geri dönmeyi düşünüyor

TCMB’nin yüklü faiz artışı, yetkililerin ortodoks para politikasına dönüşün devam ettiğini göstermeye devam etmesi halinde Türk varlıklarına dönebileceklerini söyleyen şüpheci yabancı yatırımcıların dikkatini çekti.

Reuters’ın Cuma günü bildirdiğine göre, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yatırımcı tanıtım gezisini 19 Eylül’de Goldman Sachs’ın New York’taki genel merkezinde başlatacak.

Her ne kadar gidişat değişiyor olsa da yatırımcıları ikna etmek kolay olmayacak: Yabancılar, son beş yılda, artan enflasyon karşısında faiz oranlarını düşürmek de dahil olmak üzere, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın alışılmışın dışında ve çoğu zaman istikrarsız politikaları nedeniyle Türkiye’yi neredeyse tamamen terk etmişti.

Ancak beş yabancı yatırımcı Reuters’e bu haftaki faiz artışının, para birimi üzerindeki amansız baskı ve enflasyon beklentilerini dizginleme konusunda ciddiyet ve  politika yapıcıların Erdoğan’dan bağımsızlığının sinyalini verdiğini söyledi.

Londra’daki Abrdn portföy yöneticisi Viktor Szabo, “Çnceki düşük dozlu faiz artırım kararlarıyla yaptıkları hataları düzeltiyorlarmış gibi görünüyor” dedi. “Ve bu, döviz üzerindeki baskının devam ettiğinin bir işareti.”

Van Eck’in Gelişen Piyasalar Hisse Stratejisinden sorumlu portföy yönetici yardımcısı Ola El-Shawarby şunları söyledi: “Biraz TL varlıklarda pozisyon aldık ve genel tablo konusunda daha  daha yapıcı olmaya başladık.”

 

“Ortodoksluğa dönüşe dair ne kadar çok kanıt elde edersek, bu yatırımları yeniden gözden geçirme olasılığımız o kadar artar” dedi.

 

ERDOĞAN SORU İŞARETİ

Hızla tükenen döviz rezervleri ve diğer ekonomik sıkıntılarla karşı karşıya kalan, Mayıs ayında yeniden seçilmeyi başaran Erdoğan, gidişatı tersine çevirmek için Şimşek’i atadı ve eski Wall Street bankacısı Hafize Gaye Erkan’ı (merkez bankasını yöneten ilk kadın) merkez bankası başkanı olarak atadı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz bankacılara, gelecek ayki “orta vadeli programın” artan ekonomik ve finansal öngörülebilirliğe geçişin ayrıntılarını ve üç yıllık makro tahminleri içereceğini söyledi. Yatırımcı tanıtım gezilerinin de hızlanacağını sözlerine ekledi.

Şimşek, ekibinin plan için siyasi desteğe sahip olduğunu ve enflasyonun önümüzdeki yılın Mayıs ayında soğumaya başlayacağını vurguladı.

Dört yıl içinde dört merkez bankası başkanını görevden alan Erdoğan, faiz artırımları hakkında yorum yapmaktan kaçındı.

Los Angeles’taki varlık yöneticisi TCW’nin EM ülke araştırmaları başkanı Blaise Antin, “Uluslararası yatırımcılar üzerinde kalıcı bir etki yaratmak için bu döngüde politika faizlerini daha da artırmak zorunda kalacaklar” dedi.

“Soru, Erdoğan’a yola devam etmeleri için yeşil ışık yakıp yakmadığı.”

Merkez bankası Perşembe günü faiz oranlarını gerektiği kadar artıracağını söyledi ve JPMorgan yıl sonuna kadar faizlerin %35’e ulaşacağını tahmin etti.

 

ÜRKEK ADIMLAR

Enflasyonun geçen ay neredeyse %48’den yıl sonunda %60’a yaklaştığı göz önüne alınırsa, faiz artışları sıkı para politikası simgelemiyor, sadece kısmen reel negatif faizi daraltıyor.

Türkiye’nin uluslararası tahvilleri global fonlar geniş çapta tutuluyor ve önemli endekslerin bir parçasını oluşturuyor olsa da, ülke, liranın zafiyeti ve fiili sermaye kontrollerinin ardından yabancı yatırımcıları yerel tahvil piyasalarına geri çekmekte zorlandı.

Resmi veriler, yabancıların Türk tahvillerinin yüzde 1’inden azına sahip olduğunu gösteriyor; bu oran 2019’da yüzde 10 ve 2015’te yüzde 20’ydi. Son üç ayda tahvillere kümülatif yabancı giriş yalnızca 110,5 milyon dolar olurken, hisse senetleri 1,7 milyar dolarlık bir artış gördü.

 

Yatırımcılar ve yetkililer, özellikle faiz artırımının ardından Türk hisse senedi, Eurobond ve CDS piyasalarının bu yıl ve önümüzdeki yıl daha cazip hedefler olduğunu söylüyor. Körfez ülkelerinden gelen yeni yatırımlar zaman kazanmaya ve döviz rezervlerini yenilemeye yardımcı oldu.

Londra’daki varlık yöneticisi Neuberger Berman’ın portföy yöneticisi Kaan Nazlı, “Sonuçta yatırımcılar için nihai faiz oranı önemli; ancak daha çok merkez bankasının ihtiyaç duyulduğunda harekete geçmeye hazır olması gerekiyor” dedi. “Fakat bu değişimi görmek olumlu bir şey.”

Haziran ayından bu yana toplam 1.650 baz puanlık parasal sıkılaştırmanın yanı sıra, kalıcı değişime dair başka işaretler de var. Yetkililer bütçe açıklarını sınırlamak için vergileri artırdı, iç talebi soğuttu, yüksek maliyetli KKM’den geri dönüş başladı ve TCMB döviz rezervleri 20 milyar dolar artırdı.

Yeni Şafak gazetesine verdiği röportajda Şimşek, “dünya normlarına uygun, kurallara dayalı politikalar izlediğimiz sürece” Türkiye’nin yabancı yatırımcılar için büyük umut vaat ettiğini söyledi.

New York’ta  Erdoğan’ın da katılmasının beklendiği Birleşmiş Milletler toplantılarının ardından Şimşek, Londra gezileri ve Uluslararası Para Fonu’nun Fas’ta bir etkinlik düzenlemesinin yanı sıra, sonuna kadar Japonya, Singapur ve Hong Kong’da yapılacak diğer toplantılara da katılarak yeni ekonomi programını tanıtacak.

 

 

Kaynak:  After Turkey’s giant rate hike, foreign investors mull return

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler