Sosyal Medya

Borsa

QNB Finansinvest:  S&P’nin kararı ve not artırımına yönelik verdiği sinyal BIST’e olumlu yansıyabilir

7800 ilk planda destek olup, endeksin bu seviyenin üzerinde kalması kısa vadeli görünümü için önemli. 7800’ün üzerinde mevcut trade pozisyonları korunabilir görüşündeyiz.

QNB Finansinvest:  S&P’nin kararı ve not artırımına yönelik verdiği sinyal BIST’e olumlu yansıyabilir

BIST 100: Endekste yukarı yönlü bir başlangıç bekliyoruz. 8000 desteğinin üzerinde güç kaybeden endeks bu seviyenin altına geri çekildi. 8000 direnç haline gelirken, bu seviyenin üzeri yukarı tepki ve 8100 direncine yönelim için takip edilebilir. 7800 ilk planda destek olup, endeksin bu seviyenin üzerinde kalması kısa vadeli görünümü için önemli. 7800’ün üzerinde mevcut trade pozisyonları korunabilir görüşündeyiz…

TL Bonolar: İçeride tahvil-bono faizleri düşüş gösterdi. Gösterge tahvil faizi %39’un, 10 yıllık tahvil faizi ise %28’in altına geriledi. ABD tahvil faizleri ise aşağı yönlü hareketler sergiliyor. Gösterge tahvil faizinde %39,50, 10 yıllık tahvilde %28,00 destek seviyeleri olarak takip edilebilir…

USD/TL: Dolar kuru 29,00 direncine doğru yönelimde güç kaybederken, 28,90’ın altına geri çekildi. 29,00 direnci aynı zamanda psikolojik seviyeye işaret ediyor. Bu seviyenin önemli bir eşik olduğunu belirtelim. 28,80 ve 28,70 destekler olarak izlenebilir…

 

EUR/USD: Parite 1,10 direncine yönelim sonrasında bu seviye civarında güç kaybetti. Hızlı yükseliş sonrasında paritenin bu seviyede direnç ile karşılaşması olağan görünüyor. 1,09 destek konumunda iken, bu seviye üzerinde kısa vadeli görünüm güçlü. 1,10 direnci ise yükselişin ileri taşınması için izlenebilir…

 

Günün Öne Çıkanları:

  • Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Türkiye’nin kredi notu görünümünü durağandan pozitife revize etti…
  • Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi’ne katılmak üzere Birleşik Arap Emirlikleri’ne gitti…
  • Almanya, Euro Bölgesi ve ABD’de PMI imalat endeksleri açıklanacak…
  • ABD’de ISM imalat endeksi, inşaat harcamaları takip edilecek…

 

S&P takvim dışı değerlendirmeye giderek Türkiye’nin kredi notunu “B” olarak teyit ederken not görünümünü durağandan pozitife revize etti. Kuruluş; politika yapıcıların aşırı ısınan ekonomiyi soğutmak konusunda ilerleme kaydettiğini, TCMB’nin de tükenen net döviz rezervi stokunu yavaş yavaş yeniden inşa ettiğini açıkladı. Ödemeler dengesinin daha da iyileşmesi, döviz rezervlerinin daha hızlı artması ve gelecek 12 ay içinde dolarizasyonda düşüş görülmesi halinde uzun vadeli ülke notunun bir kademe yükseltilebileceği belirtildi.

Türkiye ekonomisi bu yılın üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre %5,9 büyüme gösterirken, çeyreklik büyüme %0,3 olarak açıklandı. Büyümede iç talepteki katkı öne çıktı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek önümüzdeki dönemde büyümenin bir miktar yavaşlayacağını söyledi. Mehmet Şimşek, 2023’de OVP’deki %4,4’lük hedefi gerçekleştirmiş olursak, dünya ortalamasının çok üstünde büyüme gerçekleşeceğini belirtti.

Mehmet Şimşek ayrıca; KKM’nin azaltılması noktasında önümüzdeki dönemde ilave adımların atılabileceğini açıkladı. TCMB verilerine göre, yurtdışında yerleşik kişiler, 24 Kasım haftasında net 214,8 milyon dolarlık hisse senedi ve 96,8 milyon dolarlık tahvil aldı. Böylece yabancılar, 1 Eylül haftasından bu yana en yüksek hisse senedi alımını gerçekleştirdi.

BIST 100 haftanın başında sergilediği olumlu seyrin ve 8100’ün üzerine yükselişin ardından kâr satışları ile karşılaştı. Endeks 8000’in üzerinde güç kaybına uğrarken, günü bu seviyenin altında %0,8 oranında düşüşle tamamladı. 8000 seviyesinin artık direnç haline geldiğini söyleyebiliriz. 8000’in üzerine yeniden yönelim yukarı tepki hareketleri için öne çıkıyor.

Aynı zamanda 8100 direncine yükseliş için takip edilebilir. Endekste 7800 seviyesinin önemli destek olduğunu söyleyebiliriz. Endeksin kısa vadeli olumlu görünümünü koruması için bu seviyenin üzerinde kalabilmesi önemli. 7800 desteğinin üzerinde kaldığı sürece endekste trade pozisyonları korunabilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir görüşündeyiz. Bankacılık endeksinde 8246 ise destek seviyesidir. S&P’nin kararı ve not artırımına yönelik verdiği sinyal bugün BIST’e olumlu yansıyabilir.

Yurtdışı gelişmelere baktığımızda; ABD’de Ekim ayı kişisel tüketim harcamaları enflasyonu (PCE) beklentilere paralel açıklandı. Yıllık manşet PCE %3,4’ten %3’e, yıllık çekirdek PCE ise %3,7’den %3,5’e geriledi. ABD’de son dönemde beklentilerin altında açıklanan enflasyon rakamları ve diğer bazı veriler ile Fed’den gelecek yıl için faiz indirim beklentileri öne çekiliyor. Fed’in çekirdek enflasyonda orta vadeli hedefinin %2 olduğunu hatırlatalım. Önümüzdeki dönemde ABD’de açıklanacak olan ekonomik veriler ve Fed yetkililerinin vereceği mesajlar yakından izlenecek.

 

Son olarak; San Francisco Fed Başkanı Daly, faiz oranlarının enflasyonu kontrol etmek açısından iyi bir yerde olduğunu, faiz artışlarının bittiğini söylemek için erken olduğunu belirtti. ABD borsalarından; S&P 500 ve Dow Endeksi olumlu seyrine devam ediyor.

 

BIST 100 Endeksi günü 8000 desteğinin altında tamamladı. Endeksin güne yukarı yönlü bir başlangıç yapmasını bekliyoruz. S&P’nin kararı ve verdiği olumlu mesajlar endekste gün içerisinde olumlu havaya neden olabilir. 8000 direnç haline gelirken, bu seviyenin üzeri yukarı tepki hareketi ve 8100 direncine yönelim için takip edilebilir. 7800 ilk planda destek olup, endeksin bu seviyenin üzerinde kalması kısa vadeli görünümü için önemli. 7800’ün üzerinde mevcut trade pozisyonları korunabilir görüşündeyiz.

 

İçeride tahvil-bono faizleri düşüş gösterdi. Gösterge tahvil faizi %39,59’dan %38,86’ya, 10 yıllık tahvil faizi %28,66’dan %27,79 seviyesine geriledi. Hazine ve Maliye Bakanlığı, gelecek 3 aylık döneme ilişkin, iç borçlanma stratejisini açıkladı. Aralık’ta 45 milyar lira, Ocak’ta 121 milyar lira ve Şubat’ta 266,8 milyar lira iç borçlanma planlanıyor. ABD tahvil faizleri aşağı yönlü trendde hareket ediyor. Gösterge tahvil faizinde %39,50, 10 yıllık tahvilde %28,00 destek seviyeleri olarak takip edilebilir. Türkiye’nin 5 yıllık CDS risk primi 335 seviyesinde bulunuyor.

 

EUR/USD paritesi 1,10 seviyesinde direnç ile karşılaşırken, ABD’de açıklanan enflasyon verileri sonrasında 1,09’un da altını test etti. 1,09’un üzerinde 1,10 seviyesi ana direnç olarak izlenebilir. 1,08 seviyesi ikincil destek olarak öne çıkıyor. Son dönemdeki daha belirgin yükselişin ardından paritede düzeltme hareketi etkili oluyor.

TL son dönemde gelişmekte olan ülke para birimlerinin gerisinde hareket ederken, dolar kuru 29,00 seviyesine doğru yükseldi. Bu seviyeye yaklaşan kur güç kaybına uğradı ve 28,90’ın hafif altına geri çekildi. 29,00 seviyesinin aynı zamanda psikolojik bir eşik olduğunu vurgulayalım. 28,80 ve 28,70 seviyeleri destekler olarak takip edilebilir.

 

OPEC+ ülkeleri gerçekleştirdiği toplantıda günlük 1 milyon varil ek arz kesintisi konusunda prensipte anlaştı. Anlaşmanın sağlandığı, kararın oylanacağını belirtiliyor. Brent petrolde 78,50 dolar destek, 83,80 dolar ise direnç seviyesidir.

Altın ons fiyatları 2050 doların üzeri ile Mayıs ayından bu yana en yüksek seviyelerine ulaşmıştı. Yaşanan yükselişin ardından hafif güç kaybına uğradı. 2030 dolar desteğinin korunması halinde 2052 ve 2065 dolar hedef dirençler olarak izlenebilir. 2010 dolar desteği ise kısa vadeli görünüm için takip edilebilir. Gram altın; dolar kuru ve altın onstaki yukarı yönlü baskının hafiflemesi ile 1900 TL’nin altına geri çekildi. 1900 TL direnç haline gelirken, bu seviye yukarı tepki için izlenebilir. 1850 TL ise destek seviyesi olarak öne çıkıyor.

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler