Sosyal Medya

Borsa

Piyasa Bülteni: Siyasi açıdan büyük sürpriz #akşener

Cuma günü Türkiye’de siyasi açıdan çok büyük bir sürpriz yaşandı. Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın işaret ettiği üzere 14 Mayıs’ta yapılacak seçimlere…

Piyasa Bülteni: Siyasi açıdan büyük sürpriz #akşener

Cuma günü Türkiye’de siyasi açıdan çok büyük bir sürpriz yaşandı. Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın işaret ettiği üzere 14 Mayıs’ta yapılacak seçimlere sayılı günler kala, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığına karşı çıkan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Altılı Masadan ayrıldıklarını açıkladı. Akşener ayrıca Kılıçdaroğlu’nun adaylığına karşı çıkarak Büyükşehir Belediye Başkanları Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’a çağrı yaparak ateşten gömlek giymek suretiyle “aday olun” dedi.

2023 seçimleri için biraraya gelen ve farklı seçmen gruplarını temsil eden muhalefet ittifakında yer alan İYİ Parti’den gelen ‘hoşnutsuzluk’ mesajlarının ardından, parti başkanı Meral Akşener ortak aday konusunda “dayatmaya” gelmeyeceğini belirterek oldukça sert bir üslup takınmak suretiyle CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanlığı adaylığını desteklemediği mesajını vermesi sonrasında değişim için umut besleyen, değişim için çaba harcayan pek çok kişi son 1 senedir ne amaçla Altılı Masanın bir araya geldiğini sorgulayarak hayal kırıklığı yaşadı.

Olan biteni şu anda konu çok sıcak olduğu için tam olarak ‘okumakta’ bizler de zorluk çekiyoruz. Siyaset uzmanı olmadığımız için de dilimizi oldukça dikkatli kullanacağız. Akşener’in beklenmedik çıkışı ardından İYİ Parti’nin kimi aday göstereceği de merakla takip ediliyoruz. İmamoğlu veya Yavaş’ın genel başkanlarına destek vermesi ardından ilk turda en az 3 adayın yarışacağını ve seçimin ikinci tura kalma olasılığını da arttığını düşünüyoruz. İYİ Parti’nin Masadan kalkması sonrası diğer partiler yola devam etme kararı alırken, bugün Beşli Masa toplanıp Kılıçdaroğlu’nun adaylığını açıklayacak.

Esas yarışın ikinci turda yaşanacağını tahmin etmek için siyaset bilimci olmaya gerek duymasak da, aritmetiğin veya matematiğin nasıl olacağı konusunda şu anda suyun oldukça ‘bulanık’ olması nedeniyle sağlıklı yorum da yapmaktan oldukça uzağız. En basit bir yaklaşımla İYİ Parti tabanı ikinci turtada Kılıçdaroğlu’nu mu, yoksa Erdoğan’ı mı destekleyecek yoksa sandığı boykot mu edecek? Önümüzde seçim için yaklaşık 10 haftanın olduğu düşünülürse, Süleyman Demirel’e de kulak vermek gerekiyor: Siyasette 24 saat çok uzun bir süredir…

Türk mali piyasalarının reaksiyonunu hayat belirtisi gösteren tek piyasa olan hisse senetleri üzerinden değerlendirmek gerekiyor keza kur ve tahvil faizleri uzun bir süredir kamu kontrolünde sakin bir seyir izliyor. BIST100 ana endeksi ‘masanın’ dağılması sonrası ilk tepki olarak %4’e yakın gerilemesi ardından kapanışa doğru kayıplarının ‘ilginç’ bir şekilde telafi ederek günü yaklaşık %1 düşüşle tamamladı. Piyasa kulislerinde Ziraat (Varlık Fonunun) alıcı konumda olduğunu işitiyoruz!

Küresel mali piyasalarda ise geride bıraktığımız hafta oldukça dalgalı bir seyir izledi. Son haftalarda olduğu üzere açıklanan enflasyona ilişkin verilerin yarattığı daha fazla faiz artırım beklentileri ile yön bulmakta zorlanan piyasalar, haftanın son iş gününde iyimser bir görünüm sergileyerek tamamladı. ABD’de önde gelen endeksler Cuma günü %1,5 civarında yükseliş kaydederken, güvenli liman doların da kazanımlarını bir miktar da olsa geri verdiğine şahit olduk. Bu minvalde, resesyon riskinin azalması hisse senetlerini desteklerken, faiz cephesinde ise yönün yukarı olması tahvil faizleri üzerinde baskı kurmaya devam ediyor. ABD’de 1 yıllık tahvilin getirisi 2007 yılından bu yana en yüksek seviye olan %5,1’in kıyısında işlem görüyor.

Öte yandan, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Lagarde, yaptığı açıklamada Euro bölgesindeki temel enflasyonun yakın vadede yüksek kalacağını ve bu nedenle ECB’nin bu ayın sonunda 50 baz puanlık faiz artırımının giderek daha kesin olduğunu söyledi. EURUSD paritesi 4 haftalık düşüş sürecine ara vererek haftayı 1,0630 seviyesinden tamamlarken, doların (DXY) da 4 hafta sonra benzer bir şekilde ilk kez haftayı düşüşle tamamlaması ardından kıymetli madenler nefes aldı. Altının ons fiyatı 1,855 dolar seviyesine tırmanırken, gümüş, ön gördüğümüz üzere 20,80 dolar teknik seviyesinden gelen tepki alımı ile 7 haftalık düşüş serisine son vererek haftayı 21,25 dolardan tamamladı. Elbette ABD cephesinde tahvil faizleri yükselişe geçmişken kıymetli madenler cephesinde hareketin devam edip etmeyeceğine kuşku ile bakıyoruz.

Her ayın ilk cuması olduğu üzere ABD’de bu hafta açıklanacak istihdam raporu önemle takip edilecektir. Ekonomik verilerin gösterdiği güçlü sinyallerin  FED’in yol planı üzerinde belirleyici olup olmayacağına işaret tutacak istihdam raporunun Ocak ayındaki 517bin kişilik bordrolu artışının ardından Şubat ayında 200bin kişi artış kaydetmesi bekleniyor. Bu arada FED başkanı Powell Salı günü ABD Kongre komitesi önünde yapacağı konuşma da (yılda iki kez gerçekleştirilen savunma) önemle takip edilecektir. Yatırımcılar FED’den 50 baz puanlık bir artışa %20 ihtimal verdiklerini not edelim.

Cuma günü Türkiye’de siyasetin gündeme bomba gibi düşmesi ile enflasyon rakamları da ikinci planda kaldı. TÜİK verilerine göre aylık TÜFE enflasyonu %3,15 artış kaydederken, yıllık enflasyon ise baz etkisi ile %55,18 seviyesine geriledi. Benzer bir şekilde, KKTC İstatistik Kurumu verilerine göre, aylık TÜFE enflasyonu %4,65 artış kaydederken, yıllık TÜFE enflasyonu %84,88 ile son 11 ayın en düşük seviyesine geriledi. Dünyada ise, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) derlediği gıda fiyatları endeksi Şubat ayında 129,8’e gerileyerek son 11 ayın en düşük seviyesini test etti. Dünyada gıda enflasyonu hız keserken, KKTC ve TC’de ise artmaya devam ediyor.

Yeni gün başlangıcında, Asya piyasalarında hava ılımlı. Gösterge endeks Tokyo borsası son 3 ayın zirvesine yükselirken, bölge genelinde hâkim renk yeşil. ABD borsalarının vadeli işlemlerinde de hafif çapta da olsa yükseliş isteği gözümden kaçmıyor. Tahvil faizleri ABD istihdam raporu öncesinde sakin görünümü korurken, petrol fiyatları, Çin’in bu yıl ekonomik büyüme için belirlediği ve beklentiden düşük olan %5 hedefi sonrasında geçen haftaki kazanımlarını geri vererek haftayı düşüşle karşıladı. Direnişin parası Bitcoin ise Şubat ayında elde ettiği kazanımları koruyamayarak 22bin dolar seviyesine kadar geri çekildi. Bitcoin cephesinde 28 bin dolar seviyesi geçilmeden anlamlı bir hareket beklemediğimiz altını bir kez daha çizmiş olalım.

 

 

 

iktisatbank.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler