Sosyal Medya

Borsa

Patates ve soğan borsası üreticiye güven olabilir mi?

Türkiye genelinde patates ve soğan fiyatlarının arasındaki farkın iki kata kadar çıkması, Türkiye Halciler Federasyonu (TÜRKHAL) Başkanı Yüksel Tavşan'dan özel bir borsa önerisini gündeme getirdi.

Patates ve soğan borsası üreticiye güven olabilir mi?

Önerdiği soğan ve patates borsası ile piyasadaki yıllık fiyat dalgalanmalarını önlemeyi hedefleyen Tavşan, bu önerinin üreticilere güvence sağlayacağını vurgu yaptı.

Patates ve soğan mutfakların vazgeçilmez ürünleri olarak bilinirken, son zamanlarda bu iki ürün arasındaki fiyat farkı dikkat çekici bir şekilde arttı.

Yurt genelinde soğan ortalama olarak 9 TL civarında satılırken patates fiyatları yaklaşık olarak 20 TL seviyelerinde seyretmekte.

TÜRKHAL Başkanı Yüksel Tavşan, bu fiyat farkının arz ve talep dengesizliği nedeniyle oluştuğunu belirterek dayanıksız tüketim malları için bir borsa benzeri sistemin hayata geçirilmesinin gerekliliğine dikkat çekti.

“Dünya fiyatlarını takip ederek arz ve talep arasındaki dengeyi sağlamak ve üreticileri teşvik etmek önemlidir” diyen Tavşan, soğan ve patates üreticilerine güvence verilmesi gerektiğini vurguladı.

Yeni Şafak’tan Ali Kürşat Büyükada’nın haberine göre TÜRKHAL Başkanı Yüksel Tavşan, “Bu ürünler için planlı üretimin yanı sıra taban fiyatlar belirlenmeli ve ülke genelinde üreticiyi koruyacak önlemler alınmalıdır. Üreticilere fiyat garantisi sağlanmalı ve çiftçilerin maliyeti ile emeği sigorta veya fonlar aracılığıyla güvence altına alınmalıdır. Bu sayede üretilecek malın fiyatı önceden belli olur ve çiftçiler ürün üretmekten kaçınmazlar” ifadelerine yer verdi. Ayrıca, domates ve limon gibi ürünler için de planlı üretimin acilen başlatılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Tavşan, dayanıksız tüketim malları, özellikle de patates ve soğan için fiyatların daha da düşürülmesinin üreticileri sıkıntıya sokabileceğine işaret ederek, “Bu yıl karlılık düşük olan ürünlerden çiftçiler daha fazla kaçabilir, bu da gelecek yıl daha büyük sorunlara yol açabilir. Bu nedenle, bu ürünlerde üreticiye en adil fiyatın verilmesi önemlidir” ifadelerini kullandı. Patates ve soğan gibi ürünlerde dış ticarette de rekabetin yoğun olduğunu kaydeden Tavşan, üreticilere en uygun fiyatın sunulmasının önemli olduğunu belirtti.

PARA ANALİZ

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler