Sosyal Medya

Borsa

Japon teknoloji devi borsadan çıkıyor!

Japonya'nın önde gelen teknoloji üreticilerinden biri olan Toshiba, uzun yılların ardından Tokyo Borsası'ndan çıkarılma noktasına geldi. Şirket, Çarşamba günü Tokyo Borsası'ndan ayrılarak 74 yıllık geçmişinde önemli bir dönemeç yaşayacak.

Japon teknoloji devi borsadan çıkıyor!

Japonya’nın önde gelen teknoloji üreticilerinden biri olan Toshiba, uzun yılların ardından Tokyo Borsası’ndan çıkarılma noktasına geldi. Şirket, Çarşamba günü Tokyo Borsası’ndan ayrılarak 74 yıllık geçmişinde önemli bir dönemeç yaşayacak.

 

 

Japan Industrial Partners (JIP) liderliğindeki bir konsorsiyum, Orix, Chubu Electric Power ve yarı iletken üreticisi Rohm’un da içinde bulunduğu bir grup, Toshiba’yı satın alacak.

 

14 milyar dolarlık bu satın alma süreci, yıllardır süren yabancı aktivist yatırımcılarla yaşanan tartışmaların ardından Toshiba’nın yerli paydaşlara devredilmesini sağlıyor. Bu çekişmeler, şirketin önceden bataryalar, yarı iletkenler ve savunma ekipmanları gibi geniş bir portföyü bulunmasını engellemişti.

 

Toshiba’nın yeni sahipleri tarafından şekillenecek geleceği henüz net değil. Ancak satın alma işleminden sonra İcra Kurulu Başkanı Taro Shimada’nın, yüksek marjlı dijital hizmetlere odaklanması bekleniyor.

 

JIP’nin Shimada’yı desteklemesi, öncesinde devlet destekli bir fonla birleşme planını sekteye uğratmıştı. Bazı sektör uzmanları, Toshiba’nın bölünmesinin daha iyi bir seçenek olabileceğini belirtti.

 

Japonya’nın önde gelen araştırma müdürlerinden Damian Thong, “Toshiba’nın karşılaştığı zorluklar, kötü stratejik kararlar ve kötü şansın bir araya gelmesinden kaynaklanıyor” dedi ve şunları ekledi:

 

“Toshiba’nın varlıklarının ve insan kaynaklarının elden çıkarılması, tam potansiyelini gösterebileceği yeni yapılanmalarda ortaya çıkabilir.”

 

Japonya hükümeti bu süreci yakından takip ediyor. Şirket, yaklaşık 106 bin kişiyi istihdam ediyor ve bazı operasyonları ulusal güvenlik açısından kritik olarak değerlendirilmekte.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler