Sosyal Medya

Borsa

FT: Gelişen Piyasa hisse senetleri yüksek uçuşta

Financial Times’ın “Emerging market stocks jump 20% from October low”, başlıklı haberine göre,  Gelişmekte Olan Piyasalar (GOP, Ülkeler = GOÜ)…

FT: Gelişen Piyasa hisse senetleri yüksek uçuşta

Financial Times’ın “Emerging market stocks jump 20% from October low”, başlıklı haberine göre,  Gelişmekte Olan Piyasalar (GOP, Ülkeler = GOÜ) hisse senetleri, küresel enflasyonun  ksımen durulması ve ABD merkez bankasının yakında faiz artışlarını yavaşlatacağı umudunun yatırımcıları varlık sınıfına yatırıma yapmaya sevk etmesiyle Ekim’deki dip seviyesinden beşte birden fazla yükseldi.

 

Refinitiv adlı araştırma şirketinin verilerine göre MSCI GOP Hisse Endeksi, 25 Ekim’deki gün içi düşük seviyesinden yüzde 21’den fazla yükseldi. Konjünktürde en düşük seviyeden yüzde 20’lik bir artış boğa piyasası olarak kabul edilir.

İyimserlik, MSCI GOP hisse endeksinin yüzde 40’tan fazla düştüğü Şubat 2021 ile geçen yılın Ekim sonu arasındaki sancılı bir dönemin ardından geldi. Geçen yılki yüksek dozlu Federal Rezerv faiz artışları ve güçlenen ABD doları, gelişen piyasa hisse senetleri ve yerel para birimi tahvilleri dahil olmak üzere riskli varlıklardan para çekti. Bu tür varlıkları satın alan yatırım fonları, Kasım ayına kadar 2022’de rekor seviyedeki  para çektiler GOP varlıklarından. Kasım ve Aralık’ta kesin olmayan veriye göre sıcak para yeniden GOP’a yöneldi.

 

Bank of America Securities stratejisti David Hauner, geçen hafta yayınlanan ve ABD’nin baskın hizmet sektöründeki faaliyetlerde  düşüş olduğunu gösteren ISM ve PMI anketlerinin, yatırımcılar arasında Fed’in bu yıl faiz oranlarını önceden tahmin edilenden daha az artıracağına dair beklentilerini artırdığını söyledi.

 

“GOÜ’in ABD mali varlıklarına oranla daha güçlü performans sergileyebileceğine dair artan bir inanış var” dedi.

Hisse senetleri, para birimleri ve yerel para birimi tahvilleri gibi GOP varlıkları, ABD faiz oranları düşükken ve dolar zayıfken iyi performans gösterme eğiliminde.

ABD para politikası gibi dış koşulların GOÜ varlık performansı üzerinde genellikle yerel piyasa koşullarından daha büyük bir etkisi var. Salgının neden olduğu aksama ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, bazı gelişmekte olan pazarları özellikle sert vurdu.

 

GAM Investments yatırım direktörü Paul McNamara, diğer riskli varlıklar gibi, gelişen piyasa hisse senetleri ve tahvillerinin de Fed politikası tarafından yönlendirildiğini söyledi.

 

“Fed yüksek faiz oranları ile ilgili söylemini geri alır ve enflasyonun zirveden aşağı dönmeye başladığını görürsek, bu sıcak parayı GOP’a  cezbeden güçlü bir kombinasyon olacaktır” dedi. “Ancak, GOÜ özelinde yeni yatırmları haklı çıkarmak için çok az şey oluyor” diye ekledi.

Bununla birlikte, yatırımcıların, hükümetin sıfır Kovid politikası kısıtlamalarının aniden kaldırılmasının en kötü etkisinin muhtemelen bu yıl faaliyette bir toparlanmanın izleyeceği Çin ekonomisinde iyimserlik için haklı nedenler gördüğünü söyledi. Çin üretimindeki bir artış, Çin’in ihtiyaç duyduğu birçok emtia ve diğer girdileri sağlayan diğer GOÜ için genellikle iyidir.

MSCI EM endeksindeki en büyük ağırlığı olan Çin hisse senetleri sonbahardan bu yana keskin bir şekilde yükseldi: FactSet  veri derleme şirketi verilerine göre, ülkenin hisse senedi piyasasına ait MSCI alt-endeksi ABD doları bazında 31 Ekim’den bu yana yüzde 45’ten fazla yükseldi. Daha yaygın olarak takip edilen CSI 300 endeksi de aynı temelde yüzde 23 arttı. Tayvan ve Güney Kore’deki piyasalar da dönem boyunca güçlü kazançlar kaydetti.

McNamara, doğal gaz fiyatlarının son dönemde Ukrayna savaşı öncesindeki seviyesinin altına düşmesinin özellikle Türkiye gibi büyük enerji ithalatçıları ve Rusya’ya en yakın ülkeler olmak üzere bazı gelişmekte olan ekonomiler için de iyi olacağını söyledi.

Ancak BofA’dan Hauner, gelişmekte olan ülke fonlarının düşük enflasyon ve ABD oranlarını olumlu bir sinyal olarak görmekte haklıyken, yavaşlayan ABD ekonomisinin olumsuz etkilerini görmezden gelmelerinin yanlış olacağını söyledi. ABD DİBS getiri eğrisini eğiminin ters seyretmesi (Kısa ve uzun vadeli Hazine getirileri arasındaki farkın ilki lehine artıya dönmesi) de dahil olmak üzere ABD istihdamının ve diğer öncü göstergelerin beklenenden daha zayıf olması, “son on yılların en kötü resesyonlarından birini işaret ettiği” uyarısında bulundu.

“Fon yönetcileri, merkez bankalarının her zaman aşırı risk alan piyasaları destekleyeceği fikrine tamamen koşullandı – katılımcıların oldukça büyük bir kısmı kariyerlerinde hiçbir zaman farklı bir şey görmedi” dedi. “Ancak oldukça keskin bir ekonomik durgunluğa doğru gidiyoruz. Bu kez yumuşak iniş olmayacak.”

 

 

Kaynak linki burada

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler