Sosyal Medya

Borsa

FT/Adam Watson: Çığrından çıkan  enflasyon, Borsa İstanbul’da dünyaya örnek  ralli körüklüyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘rasyonel’ politika oluşturma eğilimi yabancı alıcıları cezbederken, yerel birikimciler artan enflasyona karşı hisse senetleriyle  korunmak istiyor. Ekonomi politikasında…

FT/Adam Watson: Çığrından çıkan  enflasyon, Borsa İstanbul’da dünyaya örnek  ralli körüklüyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘rasyonel’ politika oluşturma eğilimi yabancı alıcıları cezbederken, yerel birikimciler artan enflasyona karşı hisse senetleriyle  korunmak istiyor.

Ekonomi politikasında revizyon umudu ve enflasyonda yeni bir alevlenme korkusu yerel tasarrufçuları ve yabancı yatırımcıları piyasaya çekerken, Türk hisse senetleri bu yaz büyük kazançlar kaydetti.

Bist 100 endeksi, Mayıs ayının sonundan bu yana yüzde 46 arttı. FactSet verilerine göre gösterge, liradaki büyük düşüşe rağmen o dönemde ABD doları bazında yüzde 14 yükseldi ve MSCI’nin gelişen piyasalar endeksinin  yüzde 9’luk artışını geride bıraktı.

 

Ralli, Türkiye’nin 900 milyar dolarlık ekonomisinin değişim içinde olduğu bir zamanda geliyor. Mayıs seçimleri öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından başlatılan kamu harcaması dalgası, ülkenin yeni ekonomi yönetim ekibi “rasyonel” politika yapımını yeniden tesis etmeye çalışırken bile yeni bir enflasyon spazmını körüklüyor. İki güç, Türk hisse senetlerinin yerel tasarruf sahiplerine ve bazı yabancı fon yöneticilerine daha çekici görünmesini sağlamak için birlikte çalışıyor.

Gelişmekte olan piyasalar uzmanı East Capital kıdemli danışmanı Emre Akçamak, “[Yeni ekonomi politikasıyla ilgili] umutlar hisse senetlerini yukarı itiyor, ancak negatif olsanız bile, daha yüksek enflasyon nominal karları yükselterek hisse senetleri için faydalıdır” dedi.

Merkez bankası verilerine göre, son yıllarda Türk hisse senetlerini büyük ölçüde terk eden yabancı yatırımcılar, 21 Temmuz’a kadar olan yedi haftada ülkenin hisse senedi piyasasına 1,6 milyar dolar pompaladı. Haziran ayında atanan eski bir Wall Street bankacısı olan merkez bankası başkanı Hafize Gaye Erkan’ın neredeyse yüzde 40’larda seyreden enflasyonu dizginlemek amacıyla faiz oranlarını iki kattan fazla artırmasıyla para girişi geldi.

 

Bu arada, yabancı yatırımcıların saygı duyduğu eski başbakan yardımcısı Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, petrole ve mal ve hizmetlere uygulanan katma değer vergilerini artırdı. Yeni vergi paketi Erdoğan’ın Mayıs ayındaki seçimlerden önce halkı bir aylık bedava gaz ve kamu çalışanlarına maaş zammı gibi hediyelerle ayartmasının ardından aşırı hızlanan bir ekonomiyi soğutma çabasının bir parçası.

OMG Capital Advisors, İstanbul CEO’su Murat Gülkan, enflasyondaki yeni alevlenmenin, bankaların mevduat faizlerinin düştüğü bir dönemde yerel halkın tasarruflarını korumak için hisse senetlerine koşmasına neden olduğunu söyledi. Enflasyona dayalı hisse çılgınlığı, aynı eğilimin Türk hisse senetlerini dünya lideri yapan, yüzde 110 ABD doları getirisi elde ettiği 2022’nin tekrarı.

Gülkan, “Piyasa yaklaşık üç yıldır ağırlıklı olarak yerel yatırımcılar tarafından yönlendiriliyor” dedi.

Yatırımcılar ayrıca, cumhurbaşkanının geçen Cuma günü üç saygın ekonomisti merkez bankası yardımcısı olarak atamasının ardından, Erdoğan’ın yüksek faiz oranlarına uzun süredir itiraz etmesi gibi diğer alışılmışın dışında politikalarından en azından bir süreliğine geri adım atacağına dair biraz daha umutlu oldular.

Akçakmak, ekonomik faktörlerin ötesinde, değerleme açısından çok ucuz kaldıkları için bazı yatırımcıların Türk hisse senetlerine  ilgi duyabileceğini söyledi. FactSet verilerine göre, Bist 100 önümüzdeki yıl için beklenen kazancın (F/K) 5,8 katı olarak fiyatlandırılıyor. Bu oran, MSCI EM indeksi için yaklaşık 12.

 

Koç Holding geçen hafta, hisse senedi piyasasının nasıl ısındığının bir başka işareti olarak, Yapı Kredi’nin 250 milyon dolarlık hissesini borsa dışı bir anlaşmayla sattı. Şimşek’e göre, işlemde yaklaşık 40 ABD’li ve Avrupalı ​​yatırımcı yer aldı.

Gülkan, Yapı Kredi hisse satışının “diğer yabancı giriş rakamlarından daha önemli” olduğunu belirterek, bunu “deniz değişikliği” yerine “öncü bir sinyal” olarak nitelendirdi.

Yine de, Türk varlıklarına ilişkin hissiyatın kademeli olarak nasıl iyileştiğinin bir başka işareti olarak, ülkenin döviz cinsinden tahvilleri, Mayıs seçimleri sırasında yaşanan satışların ardından son iki ayda yükseldi. JPMorgan tarafından ülkelerin FX tahvillerini takip eden bir endeks, Mayıs ayının en düşük seviyesinden yüzde 12 yükseldi. Beş yıllık kredi temerrüt takası (CDS) koruma maliyeti de Mayıs ayındaki keskin artışın ardından Eylül 2021’den bu yana en düşük seviyeye indi.

Yine de birçok uzun vadeli yatırımcı, ülkenin ekonomik sıkıntılarının ölçeği göz önüne alındığında Erdoğan’ın yeni ekonomik programa bağlı kalıp kalmayacağını görmek için beklerken, politika yapıcıların çok yavaş hareket ettiğine dair endişeleri nedeniyle Türk varlıkları konusunda temkinli davrandıklarını söylüyor.

Fitch, “Parasal koşulları normalleştirmeye ve çarpık düzenlemeleri kaldırmaya yönelik çok temkinli bir yaklaşım ve siyasetin ekonomi politikalarına müdahale geleneği, politika yapıcıların yatırımcı güvenini sürdürülebilir bir şekilde yeniden inşa etmek, makro-finansal istikrar risklerini azaltmak ve dış kırılganlıkları hafifletmek için zorluk çekebileceği anlamına geliyor” dedi.

 

Kaynak:  Runaway inflation fuels blistering rally in Turkey’s stock market

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler