Sosyal Medya

Borsa

Borsa İstanbul: Kalabalıkların coşkusu!

Küresel mali piyasalarda yaz rehaveti ve tatil modu korunmaya devam etse de, ABD’de tahvil faizlerinin yüksek seyrini koruması piyasaların üzerinde…

Borsa İstanbul: Kalabalıkların coşkusu!

Küresel mali piyasalarda yaz rehaveti ve tatil modu korunmaya devam etse de, ABD’de tahvil faizlerinin yüksek seyrini koruması piyasaların üzerinde baskı yaratıyor. Bir tarafta mali yapısı bozulduğu için notu düşen ABD hazinesinin daha fazla borçlanmaya gideceği beklentisinin faiz hadleri üzerinde yarattığı baskı, diğer tarafta ise ABD’de katılık (inertia) gösteren enflasyonun düşmekte zorlanması -hatta baz etkisinin verdiği desteği de azalmaya başlayacak olması- keyifleri kaçırıyor.

Cuma günü ABD’de açıklanan ÜFE enflasyonu beklentilerin hafif de olsa üzerinde sonuçlandı. Çin’de son açıklanan verinin işaret ettiği deflasyonist baskılar ve talebi canlandırmada yaşanan zorluklar, Japon Yen’in, Merkez Bankası’nın zor politikaları nedeniyle alarm zilleri çalmaya hazır bir görüntü sergileyen YEN’in 145 seviyesine dayanması derken sıcak yaz aylarının getirdiği rehavet tam olarak piyasalara yansımadığını not edelim.

Küresel mali piyasalar geçen haftanın büyük bir kısmını Amerikan tahvil faizlerindeki yaşanan yükselişin neden olduğu baskı ile tamamlarken, doların piyasa kuru olan DXY’nin hafif de olsa yükselişe geçmesi, pariteler üzerinde baskı kuruyor. 1,30 seviyesinin üzerinden kısa pozisyona sahip olduğumuz GBPUSD paritesinde düşüş ivmesinin 1,2630 sonrası hızlanmasını bekliyoruz. USDJPY paritesinde teknik mânâda 145 seviyesinin üzerinde YEN’in değer kaybının süratlenebileceğinden endişe ediyoruz.

 

Bu sabah USDJPY paritesi 144,99 seviyesinde ve 2023 yılının en yüksek (JPY en zayıf) seviyesine gerilediğini gösteriyor. Hatırlamak gerekirse, geçen senenin son haftalarında JPY dolar karşısında 152 seviyesini test ederek 1990’lı yıllara geri dönmüştü.

Gösterge faiz olan ABD 10 yıllık tahvil faizini yeniden %4,20 seviyesine dayanması ile bu sabah Asya piyasalarında da sert bir satış baskısı görüyoruz. Risk iştahının göstergesi konumunda Hong Kong borsası %2,5 aşağıda işlem görürken, Asya genelinde kayıplar %1,5 seviyesini aştı. Çinli emlak devi Country Garden’ın hisseleri yeni rekor düşük seviyelere gerilerken, şirketin geçen hafta tahvil faizinin kuponunu ödeyememesi sonrasında onshore kağıtlarının alım satım işlemlerinin askıya alınmıştı. Çin’den gelen ekonomik veriler destekleyici politikalara ihtiyaç duyulduğunu açık bir şekilde gözler önüne seriyor.

Rus savaş gemisinin dün Karadeniz’de bulunan bir yük gemisine uyarı ateşi açması sonrası jeopolitik riskleri artırdı. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi %1,7 geriledi. Jeopolitik risklerin artmasına rağmen, altının ons fiyatı ABD tahvil faizlerinin yükselişine paralel baskı altında kalarak 1,910 dolar seviyesine yakın işlem görerek haftayı kucaklıyor. Teknik mânâda net bir tablo henüz yok. Bitcoin ise 29-30 bin dolar arasındaki sıkışmasını korumaya devam ediyor.

Türk mali piyasalarında ise USDTRY kuru 27 seviyesinin hemen üzerine yerleşirken, kamunun kontrollü duruşu ve yaz aylarının getirdiği turizm kaynaklı döviz girişleri etkili oluyor.

Lâkin, faizin enflasyonun altında kalmaya devam etmesine paralel tek hareketli seyir borsa cephesinde yaşanıyor. BIST100 endeksi haftayı %4,4 yükselişle yeni bir zirveden kapatırken, enflasyona karşı parasının değerini koruma ihtiyacı küçük yatırımcıyı da hisse senetlerine yönlendiriyor. Lâkin, teknik mânâda önemli seviyelerin test edildiği ve bir düzeltme ihtiyacının da belirdiğini düşünüyoruz.

3 aylık vadeye kadar olan TL mevduat faizinin son 6 haftada %14,2 gerilmesi (%41,98’den %27,77) TL’den kaçışı yeniden hızlandırabileceğinden de endişe ediyoruz. Gözler açıklanacak yeni enstrümana çevrilmiş durumda.

Bu hafta açıklanacak veriler arasında FED’in bir önceki toplantısının tutanakları ve İngiltere’de açıklanacak enflasyon verilerinin önemli bir yer tuttuklarını not edelim.

 

BIST100: Düzeltme yakın mı?

 

Enflasyondan kaçan yatırımcı soluğu Borsa İstanbul’da alırken, teknik göstergeler zorlanma emareleri gösteriyor. Teknik grafik yükseliş hedefine varırken, güç göstergesi RSI uyumsuzluk göstererek yükselişi tam olarak teyit etmiş değil. Kalabalıkların coşkusuna karşı mim koymuş olalım.

 

 

 

Emre Değirmencioğlu, Kıbrıs İktisat Bankası

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler