Sosyal Medya

Borsa

Bank of America’dan 2024   varlık fiyatı öngörüleri: S&P500, petrol ve Gelişen Piyasalar

"2024 yılının merkez bankalarının yumuşak inişi başarılı bir şekilde yönetebileceği yıl olmasını bekliyoruz, ancak aşağı yönlü risklerin yukarı yönlü risklerden daha fazla olabileceğinin de farkındayız."

Bank of America’dan 2024   varlık fiyatı öngörüleri: S&P500, petrol ve Gelişen Piyasalar

Bank of America (BofA) Küresel Araştırma ekonomistleri ve stratejistleri, yeni açıklanan 2024 görünümünde, enflasyondaki düşüşün devam etmesini ve hem Fed, hem de AMB’ndan faiz indirimlerinin yıl ortasında başlamasını bekliyor. Ekonomistler resesyon yerine yumuşak iniş öngörüyor. Ancak; son bir buçuk yılın faiz artışları büyümeyi zayıflatacak ve daha yüksek işsizlik oranlarına yol açacak.

2024 yumuşak iniş ve faizlerde rahatlama yılı

BofA Global Araştırma başkanı Candace Browning şöyle konuştu: “2023 neredeyse herkesin beklentilerini boşa çıkardı: hiç gelmeyen durgunluklar, gerçekleşmeyen faiz indirimleri hayal kırıklığı yarattı. Kısa ömürlü, şiddetli hamleler dışında tahvil piyasaları toparlanmadı. Temkini elden bırakmayıp hisse pozisyonlarında zayıf kalan çoğu yatırımcıya acı veren ralliler yaşandı.”

“2024 yılının merkez bankalarının yumuşak inişi başarılı bir şekilde yönetebileceği yıl olmasını bekliyoruz, ancak aşağı yönlü risklerin yukarı yönlü risklerden daha fazla olabileceğinin de farkındayız.”

Önümüzdeki yıl piyasalara ve ekonomiye yönelik öngörüler şöyle:

 

 

Herkes faiz indiriyor

Küresel Ekonomi başkanı Claudio Irigoyen, enflasyonun dünya genelinde kademeli olarak düşeceğini, bunun da birçok merkez bankasının 2024’ün ikinci yarısında faizleri düşürüp küresel resesyonun e olanak tanıyacağını bekliyor. ABD Baş Ekonomisti  Michael Gapen, Fed’in Haziran ayındaki faiz indirimine başlayıp  çeyrek başına 25 baz puanla devam etmesini bekliyor.

 

S&P500 yeni yılı 5000’de bitirecek

ABD Hisse Senedi ve Kantitatif Strateji Başkanı Savita Subramanian hisse senetleri için oldukça iyimser – Fed’in gelecek yıl faiz indirimine başlamasının şirketlerin yüksek faiz ortamına adapte olduğunu vurguluyor. GSYİH yavaşlasa da hisse başlı kar hızlanabilir. Tedarik zincirlerinin merkez yakın bölgelere taşınması  şirket karları için olumlu rüzgar.

 

Brent ortalama 90 dolar olacak

OPEC+ 2022’den bu yana arzı kesiyor ve muhtemelen 2024’te de kesmeye devam edecek. Emtia ve Türevler Araştırması Birimi Başkanı Francisco Blanch, petrol talebinin 2024’te günde 1,1 milyon varil artacağını öngörüyor.

Gelişmekte olan piyasalar Fed’in parasal sıkılaştırma döngüsünün sona ermesinden faydalanıyor. Ancak Brent ve WTI fiyatlarının sırasıyla varil başına ortalama 90 dolar ve varil başına 86 dolar olması bekleniyor. Ekonomik durgunluk, ABD’de beklenenden hızlı kaya petrolü üretimi büyümesi ve OPEC+ içinde kota anlaşmazlığı, petrol fiyatlarına yönelik aşağı yönlü risklerdir. Düşen faizler  altına yarayacak.

 

 

Japonya’da enflasyon yerleşiyor

Japonya’da tüketici harcamalarında iyileşme beklenirken enflasyonun beklentilerin üzerinde kalacağını tahmin ediliyor.  Bu da Japonya için olumlu bir durum.  BofA stratejistleri, Borsa reformunda ilerleme kaydedilmesini bekliyor.  Bu reform kote şirketlerin şeffaflığını artıracak ve gerçek karların raporlanması sonucunu getirecek.

 

Faiz indirimleri ve doların zirveye ulaşması, Gelişmekte Olan Piyasalar (GOP) için olumlu

Tarihsel olarak Fed’in son  faiz artırımından sonraki 12 ayda GOP getirileri ortalamayı aşmış. Halen GOP varlıklarında konumlanma hafif. Çin’in ekonomik büyümesi istikrar kazanacak. ABD GSYİH büyümesinin yavaşlaması ve Fed’in faiz oranlarını düşürmeye başlaması nedeniyle döviz araştırma ekibi dolarda konsensustan daha fazla düşüş beklentisi içinde.

 

ABD 10 yıllık Hazine getirisi yüksek kalmalı

ABD SGMK Stratejisti Mark Cabana, çeşitli nedenlerden dolayı 10 yıllık tahvil fiyatları konusunda konsensüs kadar iyimser değil: ABD’nin bütçe açığı ve negatif net uluslararası yatırım pozisyonu kötüleşiyor. Enflasyonun katılaşması riski ihmal edilemez.

Küresel GSYİH’nın %60’ından fazlasını oluşturan ülkelerde seçimler yapılacağından politika belirsizliği artabilir: Araştırma ekibi artan siyasi kutuplaşma nedeniyle politika belirsizliğinin artmasını bekliyor. Mali konsolidasyon zorlaşacak  ki bu da borçlanma yoluyla faizler üzerinde olumsuz etkiler yaratacaktır.

 

Kaynak:  BofA Global Research Calls 2024 “The Year of the Landing”

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler