Sosyal Medya

Borsa

ANALİZ: Altın, Borsa, Döviz, Petrol piyasalarında beklentiler hangi yönde?

Altın, Borsa, Döviz, Petrol piyasalarında hareketlilik hem iç piyasada hem de küresel ölçekte hareketlilik sürüyor. Yatırımcılara yönelik tavsiyeleri Paraanaliz.com derledi.

ANALİZ: Altın, Borsa, Döviz, Petrol piyasalarında beklentiler hangi yönde?

Haftanın ilk günü piyasa uzmanlarına sorular yöneltildi: Piyasalarda beklenti ne yönde? Bugün borsa, altın ve dövizi nasıl bir seyir bekliyor? Altın döviz ve borsada yön nedir? Altın yükselir mi düşer mi? Yeni günde piyasalarda bizi ne bekliyor?

Ekonomi uzmanı Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, “Çok dikkatli olmak lazım” deyip uyardı: “Ciddi düşüşlerin kapısı açılır” A Haber canlı yayınında konu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. (2 Ekim 2023 Pazartesi)

Paraanaliz.com Doç. Dr. Filiz Eryılmaz’ın açıklamalarından satır başlarını derledi:

BORSA

İlk olarak bugün gözler borsada olacak. Cuma günü S&P Türkiye’nin kredi not görünümünü negatiften durağana olumlu revize etti. Bu Borsa’da daha güçlü bir yükseliş getirecek mi burası takip ediliyor olacak. S&P’nin bu olumlu revizyonu zaten cuma günü güçlü şekilde borsa tarafında fiyatlanmıştı. Dolayısıyla bugün itibariyle çok güçlü S&P kaynaklı bir yukarı yönlü gidişat beklememek gerekir. Belki bir miktar kar realizasyonları bile gündeme gelebilir..

ENFLASYON

Borsa tarafı çok güçlü kapadı. 8.334’ten hem haftalık hem günlük bazda tüm zamanların en yüksek düzeyinde kapanış yaptı. Dolayısıyla bu hafta içeride bugün imalat verisini takip ediyor olacağız gözler yarın enflasyon verisinde olacak.

BORSA-ENFLASYON

Eylül ayına ilişkin aylık bazda yüzde 4.8 yıllık bazda yüzde 61.7’ye yükselen bir enflasyon beklentisi olacak. Dolayısıyla beklentinin altında geliyor olması elbette Merkez Bankası’nın daha başarılı olduğu fiyatlaması ile kuru daha rahatlatabilir ama beklenti üstü gelmesi bir miktar borsaya yarayabilir. Özellikle perakende sektörü olumlu etkilenebilir kanaatindeyim. İçeride bu veri akışlarını takip ediyor olacağız..

ABD’DE HAVA BOZUK

Dışarıda ise hava çok bozdu geçen hafta. Özellikle dolar endeksi 106.4’e kadar yükseldi. Amerikan on yıllıkları son 17 yılın en yüksek seviyesi 4.70’lere kadar yükseldi. Sebebi sadece şahin Fed kararları değildi. ABD’de otomotiv şirketlerinde grev var. Buradan gelen olumsuz etki var. ABD’de kalıcı bütçe onaylanamamıştı dün Biden imzaladı o sorun çözüldü ama geçen hafta ciddi bir risk yarattı piyasada. Petrol fiyatları 97 dolara kadar yükseldi dolayısıyla bu da enflasyon daha da artabilir Fed daha da şahin olabilir fiyatlamasını gündeme getirdi. Yine Fed üyeleri çok şahin konuşuyorlar. ABD’de şu an yüzde 5.5 düzeyindeki faizlerin yüzde 7’ye çıkabileceğini ima eden konuşma yaptı.

GÜVENLİ LİMAN TALEBİ ARAYIŞI

Tüm bunlar küresel risk iştahını azalttı. Güvenli liman talebini artırdı. Yatırımcılar da altını değil güvenli liman olarak doları tercih ettiği için dolar endeksinde güçlü bir yükselme oldu.

DÜŞÜŞLERİN KAPISI AÇILIR

Altında da çok güçlü bir düşüş gördük geçen hafta. Ons altın 1.920’lerden 1.840’lara kadar geri çekildi. Bu seviyelerde çok önemli bir destek buranın altına sarkarsa 1.810’a bakacağız. Hele ki bunun altına düşerse altın bu durumda ciddi düşüşlerin kapısı açılır diyebiliriz.

CUMA GÜNÜ KRİTİK

Çok dikkatli olmak lazım. ABD endeksleri tarafında altın tarafında yatırımları olan yatırımcıların çok dikkat etmesi lazım. Cuma çok kritik tarım dışı istihdam raporu gelecek. Tüm piyasanın gözü bu hafta bu veride olacak. Burada da bir düşme bekleniyor. Bu iyi haber. Daha şahin Fed’e gerek yok fiyatlaması gündeme gelebilir.

DOLAR/EURO

Dolar endeksini gevşetir on yıllıkları gevşetebilir. Gözler bir taraftan da Euro / Dolar paritesinde olacak. Dolar endeksindeki güçlenme baskılıyor. Dolayısıyla piyasada şöyle bir tahmin oluştu Euro çok ciddi bir düşüş yaşayacak beklentisi oluştu. Orayı takip ediyor olacağız. Bu hafta ciddi bir akışın olacağı hafta.

PARA ANALİZ

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler