Sosyal Medya

Borsa

ANALİZ: ABD tarım dışı istihdam Gelişen Piyasaları coşturdu, sıra Borsa İstanbul’a gelebilir mi?

Mehmet Şimşek’in çeşitli ülkelerde düzenlediği yatırımcı konferanslarında gösterdiği performans satışlara rağmen TL mali varlıklara ilginin sürmesi anlamına geliyor.  Önümüzdeki haftalarda yabancılar Borsa İstanbul’da bir kez daha alıma geçebilir.

ANALİZ: ABD tarım dışı istihdam Gelişen Piyasaları coşturdu, sıra Borsa İstanbul’a gelebilir mi?

 

Bloomberg’e göre, Türkiye’nin de dahil olduğu Gelişmekte Olan Piyasalar (GOP, Ülkeler = GOÜ) finansal varlıkları, Dolar Endeksi’nin gerilemesi, Fed’in faiz artırımlarına ara vermesi ve petrol fiyatlarında gerileme sayesinde Temmuz’dan bu yana en iyi haftalık performansını sergiledi. TL cinsinden varlıklar ralliye katılmadı, ama ülke risk primini ölçen CDS  fiyatları bir kez daha 400 baz puanın altına geriledi.

 

GOP’tan kaçış    durdu

GOÜ hisse senetleri ve para birimleri, ABD’de istihdamın yavaşlamasının Fed’in yıl sonuna kadar faiz oranlarını sabit tutacağı yönündeki spekülasyonları desteklemesiyle Temmuz ayından bu yana en iyi haftayı geçirdi.

GOÜ hisse senetleri, yatırımcıların Fed’in faiz artırımı ihtimalini yeniden fiyatlaması ve Orta Doğu’daki çatışmanın etkilerini iskonto etmesiyle art arda iki düşüşün ardından bu hafta %3,1 yükseldi. Para birimlerine ilişkin gösterge haftalık %0,9 artış kaydetti.

Her iki endeks de Cuma günü ABD’de istihdam rakamının beklentinin altında kalması ardından Fed’in dünyanın en büyük ekonomisinde faiz artırımlarını geride bıraktığı yönündeki görüşleri desteklemesinden destek aldı. Dolar Endeksi üçüncü günde de düşüş yaşarken,  ABD 10 yıllık tahvil getirileri Perşembe gününden bu yana gerileyerek %5 zirvesinden %4.57’ye indi.

Monex ABD trading masası direktörü Juan Perez, “Fed’in amacı iç talebi soğutmak. İstihdam ve ücret artışlarında yavaşlama var” dedi. “İstihdam azalmaya başlarsa, o zaman enflasyondaki yavaşlamanın deflasyonist baskılara dönüştüğü fiyatlanabilir”.

Meksika ve Güney Kore rallide başı çekiyor

 

Meksika borsaları Cuma günü %3 ralliyle geçen yılın Kasım ayından bu yana en büyük artışını gerçekleştirirken, peso yükselişe geçerek Haziran 2021’den bu yana en iyi haftasını tamamladı.

Gelişmekte olan piyasalarda en iyi performans gösteren para birimi Kolombiya pezosu olurken, onu Macar forinti ve Güney Kore wonu takip etti. Güney Kore para birimi geçen ay Kasım 2022’den bu yana en düşük seviyesine gerilemişti. KOSPI Endeksi Fed’in şahin söylemi nedeniyle 3 ay boyunca sıcak para kaçışı  yaşadı.

New York’taki Deltec Asset Management LLC’nin genel müdürü Greg Lesko, “Bu hafta açıklanan ABD verileri ve tahvil getirilerindeki düşüş, ABD  resesyona girmediği sürece gelişmekte olan ülkeler için iyimser nitelikte”. “Önümüzdeki birkaç hafta içinde piyasanın gidişatını şekillendirecek çok sayıda mali tablo açıklanacak” dedi.

İsrail şekeli bu hafta %3,9 oranında değer kazandı; merkez bankasının aşırı oynaklığı dizginlemek için tetikte olmasıyla Temmuz ayından bu yana en büyük yükselişini gerçekleştirdi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken görüşmeler için Tel Aviv’e gelirken Washington’un ülkenin Hamas’la savaşında “her türlü tırmanmayı caydırmaya kararlı” olduğunu söyledi.

En kötüsü geride kaldı mı?

Fed faizlerinin “uzun süre yüksek kalacağı” algısı ve parasal sıkılaştırmanın  2024’te de devam edebileceğine dair endişeler, son aylarda GOP’tan sürekli para kaçışı tetiklemişti. Coex Partners makro ekonomisti Henrik Gullberg, bu endişelerin bir miktar azalmış olabileceğini ancak yatırımcıların gelişmekte olan piyasalarda alıma geçmeden önce “ABD faiz oranlarında  zirveye erişildiğine dair” daha fazla kanıt aradıklarını söyledi.

Gullberg “En kötüsü geride kaldı mı?” sorusuna “Eğer öyleyse, o zaman piyasalar bu küresel ekonomik toparlanmayı fiyatlamaya başlayabilir ve GOP iyi bir performans sergiler” cevabını verdi.

 

Sıra Borsa İstanbul’a gelebilir

Türkiye’de ise BIST 100 endeksi haftayı önceki hafta kapanışına göre yüzde 0,01 değer kaybederek 7.705,99 puandan tamamladı. Hafta içinde en düşük 7.297,00 ve en yüksek 7.786,37 puanı gördü.

Dolar/TL kuru haftalık bazda yüzde 0,79 değer kazanarak 28,4110 TL’ye yükseldi. Avro/TL kuru yüzde 1,95 kazançla 30,4360 TL seviyesine yükseldi. Altının gram satış fiyatı bu hafta yüzde 1,34 artarak 1.821 TL’ye yükseldi.

 

Yabancı geri gelebilir

Seçimden sonra hisse alımına geçen yabancı kurumsal yatırımcılar, sonbaharda kar realizasyonu yaptı.  Ardı arkası kesilmeyen halka arzların ikincil piyasada likiditeyi daraltması ve GOP risk iştahının düşmesi başlıca nedenler. Mehmet Şimşek’in çeşitli ülkelerde düzenlediği yatırımcı konferanslarında gösterdiği performans satışlara rağmen TL mali varlıklara ilginin sürmesi anlamına geliyor.  Önümüzdeki haftalarda yabancılar Borsa İstanbul’da bir kez daha alıma geçebilir.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler